דיירי הקומה העליונה בבניין תל אביבי אוהבים לשבת על הספה בגג, לשתות ולנשנש משהו ולספוג אווירה, אבל בתקופה האחרונה. הם שמו לב שמלווה אותם בישיבה למעלה זמזום דבורים שלא מרפה. לא פעם אחת ולא פעמיים הם שאלו את עצמם מאיפה זה מגיע, עד שהבינו להפתעתם שהספה היא המקור לנחיל דבורים שהתמקם בה. והם לא לבד, גם נורית מהרצליה מצאה אצלה בחצר מה שהיא מתארת כ"כוורת עגולה תלויה". כששיתפה את המקרה בפייסבוק היא קיבלה מגוון תגובות, החל מהמלצה ליצור קשר עם המוקד ש"יעיף" אותן, דרך ההנחיה "חשוב לשמור על הדבורים" ועד "לא להרוג אותן, תתקשרו למגן דבורים".
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> מומחה: הפעולה הזאת חיונית לאריכות ימים למדיח שלכם
לעזרת הדיירים בגג בתל אביב הגיע מתנדב של "מגן דבורים אדום", שמצא את הנחיל המזמזם בין קפיצי הספה. הדופן פורקה והדבורים נאספו למכל סגור כדי לקחת אותן למקום אחר. "היה לנו גם מקרה ביהוד שמצאנו דבורים בתוך כד דקורטיבי. שאלתי כמה עלה הכד, אמרו לי 250 שקלים. נתתי להם את הכסף ולקחתי את הכד לחוות חופש בהרי ירושלים", מספר יוסי אוּד, מייסד "מגן דבורים אדום", מוביל המיזם להשבת הדבורים הנעלמות לעיר ולסביבה בגישה הביו-דינמית, ומייסד ארגון Bees For Peace שמלמד נשים יהודיות וערביות לגדל דבורים ולייצר מהדבש מוצרי קוסמטיקה ועוד. "חשוב מאוד לא לרסס ולא לגעת, לצלם וידאו של 20 שניות וליצור קשר עם אחד הרכזים של מגן דבורים אדום".
דבורים נוהגות להתנחל בקירות, בגגות, ברהיטים ובכדים, וכשהמתנדבים מגיעים הם מפרקים את הקיר או את הגג כדי להגיע למלכה ולהעביר את הנחיל בשלמותו למקום אחר – חלקן לחוות חופש לדבורים שהקימו "מגן דבורים אדום" ברחבי הארץ, חלקן בגינות קהילתיות ואחרות בפרויקטים חינוכיים בבתי ספר. אוד: "יש כמובן מי שמגדל דבורים באופן פרטי בצורה שתומכת בהן. בדרך כלל אלה אנשים שיש להם קשר אישי אליהן, חוץ מזה, יש לנו גם מערך הכשרה לחובבים חדשים איך מגדלים בלי לפגוע בהן".
מה זאת אומרת קשר אישי לדבורים?
"כל מי שמגדל, נדבק בקשר הקוסמי ובאהבה ליצור המטורף והמדהים הזה, וזה הופך לדיבוק כזה. הרבה אומרים לי 'מאז שהתחלתי להתנדב, אני רב עם אשתי/בעלי כי אני רץ להציל דבורים'".
נחיל מועבר לתוך קופסה סגורה עם המלכה שלו, ואיתה עוברות שאר הדבורים שמריחות את הריח שלה. בשלב ראשון ממקמים את הנחיל החדש קרוב לנחיל האם, ואחרי יום עד ארבעה ימים הן מתנחלות רחוק יותר בטבע – בחלל עץ, במערה, בארון חשמל, בפרגולה, בספה במרפסת ועוד, העיקר שיהיה מקום חשוך ומוגן שאפשר לקרר ולחמם אותו בהתאם לטמפרטורה הסביבתית ולשמור עליו מפני טורפים, כדי שהמלכה תטיל בו ביצים. "בשיא שלה מדובר בהטלה של כ-2,000 ביצים ביממה, כל חודשי השנה, באקלים שלנו", מציין אוד.
יש המתמגנים בטיפול בנחיל הדבורים, אבל אוד לא רואה בכך צורך. "הדבורים הן יישות רגשית מאוד, שמרגישות אותנו ואת כוונותינו, ואם נדע לפעול איתן נכון, הן לא יחושו איום ולכן לא יתקפו. כשעושים טעויות נעקצים, אם למשל נמחצת דבורה תוך כדי העברת הנחיל או אם היא נכנסת לשרוול ומרגישה לכודה".
התהפנט והתאהב
דבורים, מסביר אוד, הן היישות החשובה ביותר על פני כדור הארץ. הן אחראיות למרבית שירותי המערכת האקולוגית, כלומר למרבית השפע בעולם. הן מאביקות 75 אחוז מהאבקה בטבע, ולכן אחראיות לרוב מגוון הצומח והכסות של כדור הארץ - פרחי בר, שדות, יערות ועוד, ומכאן לשרשרת המזון בטבע. גם מרבית הירקות והפירות שאנו אוכלים מואבקים על ידי דבורים.
ארגון "מגן דבורים אדום" הוקם לפני 13 שנים, כשאוד שמע מחברה לעבודה שהגיעו אליה לגינה אלפי דבורים, היא התקשרה למועצה ואלה הגיעו תוך חמש דקות כדי להדביר אותן. "היא התכוונה לשבח את המועצה אבל אני נחרדתי". הוא עצמו שמע לפני 16 שנים רחש מהגינה, הסתובב לשוקת המים שמאחוריו וראה אלפי דבורים. הם הגיעו גם למחרת, והוא התהפנט והתאהב. לאחר השיחה עם הקולגה העלה אוד פוסט בפייסבוק שביקש "אל תהרגו את הדבורים, אבוא להציל אותן בהתנדבות". "זה נהיה ויראלי עם 30 אלף שיתופים ומאז התחלתי לרוץ בכל הארץ ולהציל דבורים בהתנדבות".
מאז הצטרפו אליו מתנדבים נוספים, שמספרם מגיע היום ל-300, ביניהם 15 רכזים שמקבלים את הפניות ומפנים למעלה מ-3,000 נחילים בשנה וכמעט מיליארד דבורים בשנה. "זכינו לשיתוף פעולה של המשרד להגנת הסביבה, שהוציא תקנה כי הדברת דבורים היא עבירה על החוק, ורוב הרשויות המקומיות משתפות פעולה ומפנות אלינו במקרים של פניות שמגיעות אליהן".
"הפינוי בהתנדבות מלאה ואף דבורה לא נפגעת בתהליך, והן יעברו לכוורת חדשה שם הן יכולות להמשיך לייצר דבש בכיף", מפרגנים ל"מגן דבורים אדום" באתר מידרג. "אולם במקרה שהם לא זמינים או שצריך פינוי מהיר ודחוף, תיאלצו לקרוא למדביר. לא כל המתנדבים יודעים לטפל במקרים מורכבים לפינוי, למשל, כוורת דבורים שכלואה בגובה, ובמקרים כאלו צריך לפנות למדבירים שעוסקים בהרחקת דבורים. למדביר יש כלים ומכשור להתמודד עם כוורת דבורים שמסתתרת במקומות לא נגישים".