אם אתם אוהבים את האורז שלכם בפורמט גרגירים מופרדים "אחד אחד", אתם כנראה משרים אותו לפני הבישול. המים שנשארו מההשריה אולי נראים לכם עכורים ומיותרים, אבל למעשה הרגע יצרתם דשן משובח לצמחים שלכם, לא חבל לשפוך אותו לביוב?
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> גליל עליון: 180 מ"ר של רוגע מעל ואדי עוצר נשימה
>> יש לכם מטבח בעיצוב מינימליסטי? אתם צריכים את האקססורי הזה
אותה הסיבה שגורמת לאנשים לשטוף את האורז שלהם לפני הבישול היא זו שהופכת את המים הנותרים לכל כך מוצלחים – השטיפה מפחיתה את כמות העמילן שמקורה בגרגרי האורז, וכך המים שבהם התבצעה ההשריה עשירים בעמילן מסוג עמילוז המצוי בשטח הפנים של האורז (ולכן הופכים לבנים), שמסייע לצמחים לאגור אנרגיה ומקדם חיידקים מועילים כמו לקטובצילים ופטריות מיקוריזה באדמה. מי האורז מכילים גם את שלושת אבות המזון הדרושים לכל הצמחים: NPK, שהם חנקן (N), זרחן (P) ואשלגן (K), ויש בהם גם סידן ומגנזיום. בקיצור, מדובר בתערובת נפלאה לצמיחה בריאה של צמחים. זה הופך את מי האורז לדשן מצוין, שהוא גם פתרון אקולוגי וגם מפחית את הסיכון למחלות בגידולים.
@foodandlego Stop, don’t throw that rice water down the drain. Go ahead and save the first few washes and add that water to your outdoor planters and flower beds. This will help promote soil health and root development. But like all things, don’t go crazy, just a little here and there will do. #diy #gardenhacks #garden #rice #washrice #ricewater #soilhealth #recycle #plants #vegetablegarden #flowerbeds #gardeningtips ♬ Daydream - Carly Pearl
ואחרי שציינו את כל זה, חשוב לציין שמי האורז יהיו יעילים אם יעשה בהם שימוש נכון, כי הם עלולים להתקלקל במהירות. להכין מי אורז זה פשוט, כל מה שצריך זה אורז ללא תוספת תבלינים, מים ופריטי מטבח נפוצים כמו קערה, סיר ומסננת דקיקה. אפשר להשתמש בכל סוג של אורז, כגון גרגירים קצרים, ארוכים, יסמין או בסמטי. שיטת ההכנה שתבחרו תלויה בכמות העמילן שתרצו לתת לצמחים שלכם. באתר thespruce ממליצים על 3 שיטות להכין אותם באופן שייטיב עם הצמחים:
השיטה: שטיפה
זו השיטה הקלה והמהירה ביותר להכנת מי האורז. החיסרון הוא שהמוצר הסופי יהיה פחות מרוכז, אבל עדיין מועיל.
- ממלאים סיר באורז ומים, ביחס של 3:1 בין האורז למים (יותר מים).
- משרים למשך 20-30 דקות, אפשר להשתמש בידיים כדי "לעורר" את הגרגירים ולהאיץ את תהליך מיצוי העמילן וחומרי הזנה.
- מסננים את מי האורז לתוך מיכל נקי או בקבוק ספריי בעזרת מסננת דקיקה.
- מנערים היטב לפני השימוש על הצמחים.
השיטה: בישול
אורז רותח משחרר עמילנים וחומרי הזנה למים, שבהם ניתן להשתמש מאוחר יותר.
- מרתיחים שתי כוסות מים (ללא מלח!) בסיר.
- כשהמים רותחים מוסיפים להם חצי כוס אורז לא מבושל.
- ממשיכים להרתיח את האורז בסיר עד שהמים נעשים עכורים ועכורים, ומניחים להם להתקרר.
- מסננים את מי האורז מגרגרי האורז בעזרת מסננת דקה, שומרים את הנוזל העשיר בעמילן בצנצנת או בקערה.
- רק אחרי שמי האורז מתקררים לחלוטין אפשר להשקות בהם את הצמחים.
השיטה: התססה
זו הדרך הארוכה ביותר להכנת מי אורז לצמחים, אבל גם הכי מתגמלת כי תהליך התסיסה מקדם צמיחה של חיידקים מועילים.
- מניחים כמה כדורים של אורז מבושל בתוך צנצנת זכוכית וממלאים את הצנצנת במים מזוקקים.
- מכסים את הצנצנת בבד אוורירי ומאחסנים במקום חשוך למשך שבוע עד שבועיים לתסיסה.
- את הצנצנת יש לבדוק כל כמה ימים – אם מתפתח בה עובש לבן זה נורמלי, אם יש גידול שחור, חום או כתום על פני השטח, השליכו את הצנצנת והתחילו מחדש את התהליך.
- לאחר השלמת תהליך התסיסה, מסננים את מי האורז המותסס לתוך מיכל נקי או בקבוק ריסוס.
- לפני השימוש על הצמחים מדללים את מי האורז המותסס במים רגילים, ביחס של אחד לשניים.
כך תשתמשו במי אורז לצמחים:
בדיוק כמו בכל דשן צמחי, הוספה של יותר מדי מי אורז לצמחים עלולה להיות מזיקה. זה עלול להוביל לחיידקים מזיקים או לפריחת עובש, להתקשות האדמה ולהידבקות אפשרית של חרקים. כדי למנוע זאת, המינון המומלץ הוא לא יותר מפעם בחודש.
צמחים שיפיקו תועלת מרובה ממי האורז הם צמחי בית כמו סוקולנטים, צמחי עכביש, סחלבים ושרכים. בגינה בחוץ ייהנו מהם צמחים כגון פלפלים, עגבניות, כרוב וחצילים. שימו לב: צמחים שגדלים במערכת הידרופונית אסור להשקות במי אורז, שכן העמילן שהם מכילים עלול לגרום לצמיחת יתר של חיידקים ופטריות במתכונת גינון על בסיס מים.
ואפשר גם להקפיא את מי האורז במגש קוביות קרח, ולהשתמש בהן מאוחר יותר.
@creative_explained Save Your Rice Water! #garden #trick #tips #planttips #plants #foryou #fyp #learnfromme #alwayslearning #magic #rice #diy #planttiktok #plants ♬ Background Hip Hop Beat - Oleg Fedak
ויש עוד שימוש יעיל למי אורז
מסתבר שהמים שבהם אנחנו משרים את האורז שלנו טובים גם לנקות את הבית. הבלוגרית הקנדית סברינה ואנג סיפרה לאתר Apartment Therapy שהיא למדה את השיטה מאמה, שלמדה מאמא שלה. "זה משהו שאנשים בסין עושים כבר מאות שנים, עד היום", הסבירה ואנג, שגדלה בסין עד גיל 10. לפי האתר, חלקיקי העמילנים והמינרלים האחרים שנשטפים מהאורז האלה מסייעים לקרצוף המשטחים כשמשתמשים בהם כמי השטיפה לניקיון.
להכנת מי השטיפה, שימו בקערה כוס אורז ושתי כוסות מים. ערבבו את האורז עד שהנוזל נראה כמו חלב והוציאו את האורז באמצעות מסננת. הרטיבו מטלית במי השטיפה ונקו. אפשר לשמור את המים בבקבוק אטום או במקרר במשך שבוע. מומלץ להשתמש באורז לבן, ארוך או קצר, אבל ואנג ממליצה "לא להשתמש באורז בסמטי או באורז מלא מכיוון שיש בהם פחות עמילן".
הנוזל מתאים במיוחד לניקוי משקעים מינרליים כמו אלה הנוצרים ממים קשים ולניקוי כתמי חלודה, לכן הוא יעיל במיוחד לניקוי מקלחונים, ברזים, אסלות וכלי נחושת, ובאופן כללי – כל מה שאפשר לנקות עם לימון או חומץ. עם זאת, מי השטיפה לא יסייעו להסרת שומנים, גם לא בשילוב עם חומרי ניקוי אחרים. רמת החומציות (pH) של מי השטיפה היא בסביבות 6 – לא מספיק לניקוי שומנים – והם יכולים לנטרל את רמת החומציות של מנקי השומנים. בנוסף, כדאי להימנע משימוש במי שטיפה לניקוי משטחי אבן ורובה.