כאילו שג'וקים, יתושים ונמלים חרוצות מדי זה לא מספיק גרוע בקיץ הישראלי המהביל, בשנים האחרונות עשה עלייה חרק מציק במיוחד – נמלת האש או הנמלה האדומה, או בשמה המדעי Wasmannia auropunctata, שכבר זכתה בתואר המפוקפק של אחת ממאה המינים הפולשים הבעייתיים ביותר בעולם. המקור שלה בדרום ובמרכז יבשת אמריקה ולארץ היא הגיעה כבר בשנת 1997, כשתפסה טרמפ על משלוח עצים שהגיע מדרום אמריקה. מאז היא התפשטה בעזרת משלוחים של משתלות, נמצאת כיום כמעט בכל נקודה מדן ועד קו שדרות-באר שבע והפכה למטרד של ממש.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> במהדורה מוגבלת: הפריט החדש והמהמם של איקאה
>> מאלה שתולים את הכביסה בחוץ? כדאי שתדעו את זה
למרות גודלן הזעיר, נמלי האש מסוגלות להפוך את החיים לסיוט של ממש. העקיצות שלהן כואבות (וגם מסוכנות למי שאלרגי), הקנים שלהן עקשניים וגדלים במהירות, והן גורמות נזק רב לגינה ולצמחים שלנו על ידי אכילת שורשים, זרעים וצמחים צעירים. אורכן של הפועלות כ-1.5 מ"מ, כשהמלכות והזכרים כהים יותר וגדולים יותר ומגיעים אף ל-4.5 מ"מ. נמלי האש ניזונות מפגרים ומשאריות מזון, ונחשבות לתוקפניות במיוחד כלפי יתר הנמלים. הן לא נעימות לבני האדם אך מסוכנות יותר לבעלי חיים.
כיצד תזהו קן של נמלי אש?
הנמלים העוקצניות מקננות בקרקע, בעציצים ואפילו בתוך הבית ופעילות במיוחד כשחם בחוץ. הקן שלהן נראה כמו תל אדמה קטן, דומה לקן חולדה, אך קטן יותר. הוא עשוי להופיע בגינה, בעציצים, מתחת לאבנים או בסדקים בקירות. אם אתם רואים נמלים רבות נעות הלוך ושוב באזור מסוים, סביר להניח שיש שם קן.
מושבות נמלי אש יכולות להכיל מלכה אחת או קבוצה קטנה של מלכות, ויכולות להתפשט לאלפי חיילים תוך חודש בלבד. דייוויד פרייס, מנהל טכני ואֶנְטוֹמוֹלוֹג מוסמך ב-Mosquito Joe הסביר לאתר realtor שיש מספר פעולות שאפשר לנקוט כדי להתגונן מפני עקיצות או נזק לרכוש. לדבריו, הנמלים הללו בדרך כלל בונות תלוליות בבסיס העצים, לצד קירות לבנים, מתחת ללוחות פטיו, בדשא, לצד שבילי בטון וגם מתחת ליסודות הבית וארונות תקשורת. "חפשו תלוליות בודדות בבוקר המוקדם או לפנות ערב, כאשר נמלי האש מחפשות מזון וזו הזדמנות טובה להשתלט על הקן שלהן", אומר פרייס, "אם אתם רואים גבעת אדמה רכה, מעובדת, שאין בה פתח במרכז והיא כמה סנטימטרים מעל הקרקע, סביר להניח שמדובר בקן נמלי אש".
כך תגנו על הבית מפני נמלי אש
- איטום נקודות כניסה: הנמלים הקטנטנות ייכנסו לבית בקלות דרך סדקים בקירות, חורים ברצפה או סביב צנרות. איפה שלא ניתן לאטום, נניח רווח מתחת דלתות, אפשר להתקין סף דלת.
- ניקיון יסודי: בית נקי ומסודר הוא פחות אטרקטיבי לחרקים, ונמלי האש לא יוצאות דופן. סלקו שאריות מזון ומשקה, כסו היטב מזון חשוף ושמרו על פח אשפה סגור היטב.
- שימוש בחומרי הדברה: כדי לטפל בתלולית עצמה, פרייס ממליץ להציף אותה במים חמים או בחומרי הדברה מעורבים בכמות גדולה של מים. אפשרות נוספת היא להשתמש בפיזור של קוטל חרקים על פני השטח, ולאחר מכן להשקות אותו לתוך האדמה.
- הצבת מלכודות: מלכודות נמלים הן דרך יעילה ללכידת המלכות, מה שיוביל לקריסת הקן. נמלי החיפוש ייקחו אתן מלכודת פיתיון בחזרה למושבה כדי להאכיל ממנו. למרות שזה עשוי לפעול לאט יותר, על פי פרייס זה יכול להיות יעיל יותר "כי הפועלות יאכילו את המלכה ובכך יקבלו שליטה במושבה".
- תכשירים טבעיים: יש לא מעט תכשירים טבעיים להדברת נמלי אש, ביניהם חומץ, אבקת בורקס (לא הנשנוש, המינרל), פלפל חריף ושמן ענבים.
- ריקון וייבוש מים עומדים ולחות: נמלי אש זקוקות למים כדי לשרוד ולעתים קרובות נמצאות ליד נחלים, תעלות ניקוז, בריכות, אגמים וריכוזי מים אחרים", אומר ג'וש מאטה, ביולוג בכיר ומומחה לחרקים בספקטרום ברנדס. בנוסף, רצוי לתקן את כל הדליפות ולוודא שהברזים החיצוניים לא מטפטפים.
- טיפוח הגינה: הדרך הטובה ביותר להתמודד עם נמלי אש היא למנוע את הופעתן מלכתחילה. גינה מטופחת עשויה לקבל פחות תלוליות של נמלי אש, כיוון שכשמעבדים אותה ומטפלים בה זה מפריע להן. השקו את הצמחים שלכם באופן קבוע, אך לא יותר מדי כדי שלא תיווצר לחות שתמשוך אותן. הקפידו לגזום את הצמחים בקביעות כדי לשמור על הגינה מסודרת וללא מקומות מסתור למזיקים, וסלקו עלים יבשים, פירות שנשרו ועשבים שוטים.
והנה דרך להיפטר ממושבת הנמלים שממש לא מומלץ לנסות בבית: