העונה הקרה והגשומה מביאה איתה אתגרים לא מבוטלים בכל מה שקשור לניקיון ולתחזוקת הבית. תוסיפו לזה את שנת 2020 עתירת הסגרים והבידודים, ויש לכם הרבה זמן בית והרבה ניקיונות. אז איך מנקים קומקום מלא אבנית, מה עושים עם השמן של הטיגון ואיך נפטרים משאריות צ'ולנט עיקשות? הנה הטיפים שליקטנו.

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

 >> גם אתם עושים את זה לפני שאתם נכנסים למיטה?

>> ת"א: בדירת התמ"א עשו מטבח בצבע מושלם

מה לעשות עם השמן אחרי הטיגון: בחורף, ובייחוד סביב חנוכה, מטגנים לא מעט (סופגניות, לביבות, צ'ורוס ועוד). אוכלים, נהנים אבל מה עושים עם השמן? אנחנו מקווים שכולם כבר יודעים שאסור לזרוק שמן אחרי הטיגון לכיור כי הוא עלול לגרום לסתימת הצנרת (וגם לא לאסלה!). אז מה עושים? אוגרים את השמן המשומש בצנצנת, בשקית או בקוופסה, סוגרים היטב וזורקים הישר לפח האשפה.

מחבת עם שמן אחרי טיגון (צילום:  Mama Belle and the kids, Shutterstock)
אל תשפכו לכיור | צילום: Mama Belle and the kids, Shutterstock

איך להיפטר מריח הטיגון: לא פחות מטריד מהשמן שנשאר הוא הריח שנשאר גם שעות אחרי שהשניצל כבר נאכל. מה עושים? בשלו לימונים במים. זו עונת ההדרים ויש לימונים בשפע, קחו כמה מהם, תחתכו ובשלו חצאי לימונים במים. הריח הלימוני המרענן שיתפשט ברחבי הבית יפיג את ריחות הטיגון. זכרו, ניחוח טוב בבית משפיע על מצב הרוח ויש לזה אפילו שם מדעי – ארומקולוגיה (מדע חוש הריח).

מה לעשות כשהמיקרוגל מדיף ריחות לא נעימים: לפי אותו עקרון אפשר לחמם במיקרוגל קערה עם כמה פרוסות לימונים ומים.

מיקרוגל (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מיקרוגל | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

ריח לא נעים במטבח: חוץ מבישול לימונים במים, אפשר להניח בדרך קבע ליד הכיריים קערית עם מעט חומץ לספיגת ריחות הטיגון והבישול. עדיף חומץ תפוחים או חומץ בן יין הנחשבים עדינים יותר.

חומרי ניקוי טבעיים, חומץ, סודה לשתייה (צילום: FotoHelin, Shutterstock)
שפכו מעט לקערה והניחו ליד הכיריים | צילום: FotoHelin, Shutterstock

ריח לא נעים בפח: אם פח האשפה מסריח, פזרו מעט לפזר אבקת סודה לשתייה בתחתיתו, מתחת לשקית.

פח אשפה בארון (צילום: שאטרסטוק)
התרופה כבר לא בתוקף? במקום לזרוק לפח מסרו אותה בבית המרקחת | צילום: שאטרסטוק

ריח טוב בארון הבגדים: כדי שלא תצטרכו לכבס בגדים ששכבו בארון תקופה ארוכה, פזרו בין הבגדים המקופלים דפים ריחניים שנועדו למייבש הכביסה.

הסרת אבנית מהקומקום: בחורף הקומקום עובד שעות נוספות להכנת תה וקפה. כדי להסיר את האבנית שהצטברה מלאו אותו במים ובחומץ והפעילו. החומץ יפרק את האבנית (אגב, אבנית לא מסוכנת לבריאות, גורמת לטעם לוואי ולמראה עכור של המים). גם במכונת הכביסה כדאי לטפל באבנית: מדי כמה שבועות הפעילו את המכונה ריקה עם כוס חומץ.  אפשר להוסיף חצי כוס חומץ למים ששוטפים איתם רצפה, בנוסף לנוזל הניקוי, החומץ מוסיף ברק ומחטא.  

להסיר שומנים מהסיר: גם לאבקת הסודה לשתייה יש סגולות ניקוי וחיטוי. כדי לנקות את הסיר של הצ'ולנט, התבניות והרשתות של התנור משומנים עיקשים שמסרבים לרדת בניקוי רגיל, ערבבו שליש כוס אבקת סודה לשתייה ומים ליצירת עיסה, מרחו היטב על השומן השרוף, השאירו לכמה שעות, ואז שטפו כרגיל במים ובנוזל כלים. אם זה לא עוזר, שפשפו עם ברזלית ועליה אבקת סודה לשתייה מהולה במעט מים.

חמין (צילום: בבושקה הפקות, יחצ שופרסל)
בסוף צריך לנקות | צילום: בבושקה הפקות, יחצ שופרסל

לנקות את בלנדר המוט: בחורף אנחנו משתמשים לא מעט בבלנדר מוט, בעיקר כדי לטחון מרקים סמיכים ומשביעים. אבל מה עושים כששולפים את בלנדר המוט ממרק מתובל בכורכום, פפריקה ועוד תבלינים עזי צבע והוא מוכתם? זה מה ששאל דביר קמינסקי בקבוצת הפייסבוק "מכורי כביסה וגם ניקיון זה אנחנו", וקיבל יותר מ-100 תגובות לפוסט. אבל נתחיל ממה לא מומלץ לעשות: לא משתמשים באקונומיקה לניקוי מכשירים שבאים במגע עם האוכל שלנו.

בלנדר מוט (צילום: דביר קמינסקי )
עיצוב חדש? בלנדר מוט שיצא ממרק מתובל | צילום: דביר קמינסקי

החברים בקבוצה הציעו לדביר להשאיר את בלנדר המוט בשמש ישירה במשך כמה שעות; להשרות במים מהולים בחומץ או במים עם אבקת סודה לשתייה; לשפשף בחצי לימון את החלק שהצהיב, ולנקות באלכוג'ל. רבים, אגב, התלהבו מהעיצוב החדש.

נקו את קרש העץ: כדי לחטא קרש חיתוך מעץ (בוצ'ר) ולמנוע הצטברות חיידקים ולכלוך בחריצים, שפשפו בחצי לימון (גם אבקת סודה לשתייה מהולה במעט מים תעשה את העבודה), יבשו ושמנו.

יבשו רטיבות: כל מה שרטוב או לח - גורם לריח טחוב ודחוס. חובה לאוורר את הבית כל יום, גם בחורף. בייחוד חשוב לאוורר חדרי רחצה שבהם מצטברים אדים העלולים להוביל להתפתחות עובש ופטריות.

לנקות בחומרים טבעיים: נצלו את עונת פירות ההדר ושפשפו בחצי לימון כיורים, ברזים, אמבטיות ואריחי קרמיקה. הלימון ילבין ויבריק בדרך זולה אקולוגית וחסכונית, ואפילו בטוחה לנשימה ולעור.

תמונה של לימונים (צילום: jupiter images)
מוסיף ריח טוב וברק | צילום: jupiter images

לזרוק, ומיד: זרקו לפח סמרטוטים ישנים והחליפו את ספוג הכלים מדי שבוע, אם אתם משתמשים בו לעתים תכופות. אם אתם משתמשים בו לעתים רחוקות, אפשר פעם בשבועיים. אם הספוג מדיף ריח רע או נראה מזוהם, החליפו מיד.

הכנת הבית, סמרטוט ורוד (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
זרקו לפח סמרטוטים ישנים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

איך להבריק חלונות: בחורף זגוגיות החלונות מתלכלכות במהירות. כדי לנקות אותן השתמשו בחומרים שיעניקו לזגוגיות ברק והגנה, למשל כאלו הכוללים סיליקון או וקס. נכון שנהוג להבריק את החלונות בנייר עיתון ישן, אבל אנחנו ממליצים להשקיע במגב ייעודי לניקוי חלונות עם גומי חלק, גמיש ואיכותי.

מטליות לחות לניקוי חלונות של ניקול (צילום: יחצ)
במקום נייר עיתון | צילום: יחצ

חשוב להקפיד לנקות את החלון עם המגב מלמעלה ומטה. בסיום נגבו (שוב מלמעלה למטה) בעזרת מטלית טריקו או מטלית אחרת בלי סיבים (חולצה ישנה תעשה את העבודה). לניקוי מסילות השתמשו בשואב אבק בעל פיה צרה.