מאז שמדיח הכלים הפך למוצר חשמל בסיסי הוא שינה את ההתנהלות במטבח (ואת הוויכוח הנצחי מ-מי שוטף כלים ל-מי מסדר אותם במדיח). אף אחד לא רוצה לחזור אחורה ולהסתדר בלעדיו, לכן כל כך חשוב לטפל בו כראוי. "המפתח לאריכות ימים הוא תחזוקה שוטפת", מסביר אריה אשכנזי, מנהל שירות במותג Beko ישראל. "ניקוי ותחזוקה שגרתיים אינם בגדר המלצה בלבד, אלא הכרחיים כדי להבטיח פעילות תקינה של מדיח הכלים. פעולות פשוטות אלו יחסכו לכם זמן, כסף וכאבי ראש בטווח הארוך. אמנם המדיח מצויד במנגנוני ניקוי עצמי, אך הם לא מספיקים. כיוון נכון של תוכניות הניקוי, כולל שימוש בטמפרטורות גבוהות מעת לעת, מסייע בהסרת משקעים. בנוסף, מומלץ להשתמש במוצרי הניקוי והטיפול הייעודיים שפותחו במיוחד לשמירה על מצבו המיטבי של המדיח".

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> 7 טיפים חכמים מהרשת לתליית כביסה 

>> 32 מיליון צפיות: הטיפ של הבלוגרית לסחיבת שקיות מהסופר

 

מדיח מתוחזק היטב הוא מדיח יעיל יותר שצורך פחות אנרגיה ומים, וזה מתורגם לחיסכון משמעותי בחשבונות החשמל והמים. בנוסף, תחזוקה נכונה מפחיתה את הסיכון לתקלות, מאריכה את חיי המכשיר משמעותית וחוסכת תיקונים יקרים או החלפה מוקדמת.

שגרת תחזוקה מומלצת למדיח

על פי המומחים, אחד הגורמים בעלי ההשפעה המשמעותית ביותר על תוחלת החיים של המדיח הם "מים קשים", כלומר מים שמכילים כמות גבוהה של מינרלים מומסים כמו יוני סידן, מגנזיום, גופרית, מימן פחמתי ועוד. שימוש קבוע ומתמשך במים קשים (כמו שקורה ברוב היישובים בישראל) גורם להצטברות אבנית במדיח, והדרך להתמודד עם זה היא להקפיד על מילוי תא המלח במכשיר כאשר הוא מתריע על כך. הדעות חלוקות לגבי סוג המלח שנכון להשתמש בו – יש שיטענו שחיוני שזה יהיה מלח מקצועי וייעודי למדיח כלים; אחרים יטענו בלהט שאת אותה עבודה בדיוק יעשה גם מלח גס רגיל המשמש לבישול, והוא עולה הרבה פחות. בנוסף, אחת ל-5-10 מחזורי ניקוי מומלץ להפעיל המדיח בתוכנית בטמפרטורה גבוהה עם חומר ניקוי ייעודי, ופעם בשנה כדאי להסיר את אבנית שבל זאת הצטברה במדיח, בעיקר באזורים עם מים קשים.

אל תתעלמו מסימני האזהרה האלה

אין ניקוז של מים: אם המדיח סיים לעבוד אבל עדיין יש בו מים, כנראה שהפילטר שלו מלוכלך. חשוב להקפיד לנקות אותו לעיתים תכופות ולוודא ששום דבר אחר לא מפריע לניקוז המים, למשל צינור מכופף או סיפון סתום.

מדיח כלים, מסנן (צילום: MJfotografie.cz, SHUTTERSTOCK)
צילום: MJfotografie.cz, SHUTTERSTOCK

הכלים לא מתייבשים: יכול להיות שאין מספיק נוזל הברקה בהתאם להוראות היצרן. במצב כזה בד"כ המדיח יתריע על כך, וחשוב מאוד לא להתעלם ולמלא נוזל בזמן, כדי לשמור על תקינות המכשיר. קחו בחשבון שכלי פלסטיק, כמו קופסאות האוכל שלכם לעבודה, לא אמורים להתייבש בתהליך הייבוש הרגיל של המדיח בגלל החומר שממנו הם עשויים - זה לא אומר שיש בעיה במדיח שלכם.

הטבלייה לא נמסה במהלך הפעולה: חלקי הטבלייה שלא נמסו יכולים להצטבר בכל מיני אזורים בחלל המדיח ולסתום את המערכות השונות שלו. יכולת ההמסה של הטבלייה מושפעת מלחץ המים בבית, ובבחירת תוכנית וטמפרטורה מתאימה. קודם כל יש לוודא שהתא שלה לא נחסם על ידי כלי כלשהו ומונע ממנה לצאת. אם לא זו הבעיה, יש לוודא שהממטרות מסתובבות חופשי ושהן נקיות ולא סתומות. אם הן סתומות, יש לפרק ולנקות אותן על פי הוראות היצרן.

מדיח כלים, טבליות למדיח (צילום:  soul_studio, shutterstock)
צילום: soul_studio, shutterstock

הכלים יוצאים לא נקיים: כצעד ראשון יש לבדוק מה סוג הלכלוך שיש על הכלים – אם מדובר בעכירות או באבקה לבנה, יש בעיה בכמות או בהעמסת המלח וכדאי לחפש לכך תשובה בחוברת ההפעלה של היצרן. אם  מדובר בלכלוך שומני, יש לוודא שהטבלייה נמסה בסיום הפעולה, שהממטרות לא סתומות, שהפילטרים נקיים ושהכלים לא סודרו בתוך המדיח בצפיפות רבה מדי או באופן שגוי.

@goodhousekeepingofficial Sorry, but you’re def not loading your #Dishwasher the RIGHT way. Our #CleaningExperts are here to help, so the next time you #LoadTheDishwasher, it’ll be a lot easier, and you’ll get the best #CleaningResults. #DishwasherHack #DishwasherTips #DishwashingTips #CleanTok #Dishwashing ♬ original sound - Good Housekeeping

כתמים על הכלים ובדפנות: זה קורה בדרך כלל בעקבות שימוש בחומרי ניקוי לא מתאימים או בכמות גדולה מדי של חומר. הצטברות של חומרי ניקוי לאורך זמן גורמת לחומר הניקוי ליצור חורים בדפנות, ומכאן הדרך להרס המדיח קצרה. חדירת מים אל המערכת החשמלית גורמת לקצרים חשמליים, לנזק למנוע והופכת אותו למסוכן. שימוש בחומרי ניקוי לא מתאימים כמו סבון ניקוי כלים גורם להקצפה של הסבון, שיכול להרוס את החיישנים, להוביל לנזילות מים ולגרום לנזק לפרקטים הסמוכים למדיח. הדבר תקף גם לשאריות של סבון כלים שנותרו על גבי הכלים המיועדים להדחה. לכן, לפני הכנסת הכלים למדיח יש לשטוף ביסודיות את סבון הכלים מהם.

המדיח מסריח: כאשר מזניחים את ניקוי המדיח, הצטברות של לכלוך, שאריות מזון ושומנים גורמת לסתימת משאבת המים בתחתית שלו, וזה גורם לריחות לא נעימים בכל פעם שפותחים אותו, לפגיעה בביצועים שלו ולהתפתחות עובש בתוכו. הפתרון הוא להפעיל את המדיח לניקוי כשהוא נקי מכלים, לנקות את פתחי הממטרות שלו (עם קיסם) ולנקות את הפילטר שממוקם בתחתית כל כמה הפעלות. ברגע שחרצנים, עצמות ושאר שיירי מזון חודרים למשאבת המים היא נסתמת, מה שלא מאפשר את ריקון המים ויכול לגרום לנזילות מים ולהרס המכשיר כולו. אם יש רכיבים פגומים, יש להחליף אותם כל עוד התיקון עדיין זול ומשתלם. יש להקפיד לאוורר את המדיח בסיום כל שימוש או להשאיר אותו פתוח במהלך הלילה, כדי שלא יצטבר בתוכו עובש במשך הזמן.

מדיח כלים ריק פתוח (צילום: New Africa, SHUTTERSTOCK)
צילום: New Africa, SHUTTERSTOCK