כמה פעמים תכננתם בדרך הביתה ארוחה שלמה שהתבססה על מוצרים שידעתם שיש לכם בבית, ואז גיליתם שאחד מהם מלא בחרקים? למרבה הצער זו אפשרות שקיימת בפריטי המזון היבש שמאוחסן במטבח שלנו מרגע שפתחנו את האריזה האטומה שלהם לראשונה, ואת האורז החרקים מחבבים במיוחד.  

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>>  יוקרתי ונוטף שיק: במטבח הטרנדי של אסתר ביטון

>> השאלה שמטרידה את כולם: איך מנקים את הוונטה במכסה של הנינג'ה?

 

כיוון שמדובר בבעיה שכיחה במטבחים רבים, באתר realhomes התייעצו עם מומחים למזיקים וניקיון כיצד לזהות את החרקים שמתפלשים בהנאה באורז שלכם, ואיך להיפטר מהם אחת ולתמיד. השלב הראשון הוא לדעת עם מה (או עם מי) אתם מתמודדים:

זהו את הפולש

חרקים נפוצים במטבח, למשל נמלים, קלים לזיהוי ולהתמודדות בעזרת שיטות מוכרות. מה עושים עם חרקים פחות מוכרים? "ראיתי איך מזיקים יכולים להמיט הרס בבתים ובעסקים", אומרת אליאנה קוקה מ- E.C. House Cleaning, "חרקים באורז הם בעיה נפוצה, הנגרמת לרוב על ידי מזיקים במזווה שעלולים לזהם מוצרי מזון מאוחסנים. מזיקים אלו נכנסים דרך פתחים זעירים או באמצעות מוצרים שכבר הוכנסו לבית".

המזיק - חדקונית

חרקים באורז, חדקוניות weevils, חדקונית (צילום: akkharawit, SHUTTERSTOCK)
חדקונית | צילום: akkharawit, SHUTTERSTOCK

אם החרקים שמצאתם באורז הם זעירים וחומים כהים, רוב הסיכויים שמדובר בחדקוניות (weevils). "החדקוניות ניזונות מהאורז ויכולות להתרבות במהירות ברגע שמצאו אספקת מזון נאותה", מסביר אנדרה קז'ימירסקי, מנכ"ל חברת Improovy ומוסיף: "הייתי אומר שהסיבה העיקרית שהחרקים האלה באורז שלכם היא בגלל שהם כבר היו בשקית שלו, כבוגרים או אפילו כביצים, או שהייתה להם גישה לשקית או כלי לא אטומים".

מה עושים? הצעד הראשון בהתמודדות עם חדקוניות הוא לזרוק כל מזון "נגוע" בהקדם האפשרי. אנדרה: "אפשר גם להעביר את המזון היבש למקפיא כדי להרוג את כל החרקים הבוגרים ואת הביצים, אבל אני עדיין ממליץ לזרוק אותו לאחר מכן". אליאנה מוסיפה גם ניקיון של כל הסביבה הנגועה: "כדי להיפטר מחדקוניות נדרש ניקוי יסודי בארון או במזווה. השליכו מיד כל מזון שיש בו חרקים ואז נקו את המדפים עם שואב וניגוב במי סבון חמים, ואחרי זה חומץ כדי להרתיע כל מזיקים. וודאו שאתם נכנסים גם לסדקים ולפינות שבהן ביצים וזחלים עלולים להסתתר". 

המזיק – עש המזווה

עש המזון (צילום: Tomasz Klejdysz, Shutterstock)
צילום: Tomasz Klejdysz, Shutterstock

אם החרקים שמצאתם בהירים יותר בצבע וארוכים בצורתם, הם כנראה עש מזווה (או עש המזון). לדברי  ברט בנט, מנהל התפעול של PURCOR Pest Solutions, "עש המזווה ניזונים מכל מיני פריטי מזון, מאורז ועד קמח, אגוזים, פסטה ועוד. כל דבר שהם יכולים לקבל גישה אליו במזווה שלך, בעצם".

מה עושים? בדומה לתהליך "הטיהור" מהחדקונית, גם את האורז שפלש אליו העש צריך לזרוק, ולבדוק שלא מצא דרכו לעוד פריטים במזווה. "זה בדרך כלל יכלול את כל מה שלא אטום היטב", מסביר ברט, "לאחר מכן יש לנקות לעומק את כל המדפים, הקירות והדלתות של המזווה או הארון עם אקונומיקה, ולהמתין כמה ימים לפני שממלאים אותו שוב". 

כך תמנעו פלישת חרקים לאורז

אחרי שזיהיתם את המזיק, גירשתם אותו וקרצפתם היטב את ארונות המזווה או המטבח (כולל בפינות ובחריצים), הגיע הזמן למלא שוב את המדפים ולמנוע מהחרקים להגיע גם אל המוצרים החדשים. אליאנה: "הקפידו לאחסן את האורז ואת המוצרים היבשים האחרים שלכם במיכלי אחסון מזון אטומים, למשל קופסאות או צנצנות עם גומי במכסה, ובדקו אותם באופן קבוע לאיתור סימנים של מזיקים. אני ממליצה גם להניח עלי דפנה בתוך המזווה, הארון או מיכל האחסון כגורם מרתיע טבעי".

אחסון אורז בכלי זכוכית, מזווה, מדף אחסון (צילום: Daisy Daisy, SHUTTERSTOCK)
צילום: Daisy Daisy, SHUTTERSTOCK