ניחוח נעים של כביסה זה אחד הריחות הנחשקים ביותר, והשוק מוצף במוצרים שמבטיחים אותו. הבעיה היא שחלק גדול מאותם מוצרים עתיר בכימיקלים תעשייתיים, והמודעות הגוברת לאיכות הסביבה מובילה רבים מאתנו לחפש פתרונות טבעיים. הנה כמה שיטות- מסורתיות יותר ופחות, להשיג כביסה ריחנית, רכה ונעימה שהן גם מיטיבות עם הבגדים, הגוף והסביבה.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

 

שני טיפים חשובים חוזרים על עצמם שוב ושוב בקבוצת הפייסבוק הפופולרית "חולי ניקיון - הקבוצה הרשמית!" בכל הנוגע לכביסה ריחנית:
טיפ ראשון: לא למלא את מכונת הכביסה עד הסוף. תמיד תשאירו קצת מקום פנוי לבגדים להסתובב ולהתערבב היטב. התנאי הזה אמנם לא קשור לסוג החומרים שבהם משתמשים, אבל לגמרי משנה את איכות הניקוי וכמובן את הריח שנוצר במהלכו.
טיפ שני: לעולם לא להשאיר בגדים או מצעים רטובים במכונת הכביסה אחרי שזו סיימה את עבודתה. הכביסה הרטובה נוטה להתעפש מהר מאוד והריח הרע לא יאחר להגיע. הכלל הזה תקף גם לגבי הכנסת בגדים לחים לארון סגור. אם הבגד לח אפילו במעט – הריח הרע יתפתח במהרה, גם אם השתמשתם בחומרים הכי ריחניים שיש.

 

כביסה | אילוסטרציה (צילום: 123rf)
צילום: 123rf


השחקנית מרינה שויף, שעוסקת בטיפוח טבעי לעור ולבית ומעבירה סדנאות בנושא, הוציאה מביתה את חומרי הניקוי והריח התעשייתיים ומשתמשת רק בחומרים טבעיים. "התחום סחף אותי בעקבות בעיית עור אישית שהייתה לי. המעבר לחומרים טבעיים בלבד הפך עבורי לדרך חיים והיום אני גם מלמדת אחרים איך ליישם זאת עם הגוף ובבית שלהם", מספרת שויף, "אין לי שום חומר ניקוי וריח כימיקלי בבית. הטיפ שלי למרכך הוא פשוט, זול וזמין – אני מוסיפה לכל פעולה של מכונת הכביסה רבע כוס של חומץ בתוספת כמה טיפות של שמן אתרי. מתקבלת כביסה רכה וריחנית. היתרונות אדירים, שכן החומץ מפחית את האבנית במכונה ומשמר אותה טוב יותר, הוא מרכך את הכביסה, מחטא ומשמיד חיידקים. אין לחומץ ריח והוא ניטרלי כך שאפשר להשתמש רק בו ללא חשש מריח של חומץ על הבגדים. עם זאת, כדי להעניק לכביסה ריח נעים אני מוסיפה כמה טיפים של שמן אתרי טבעי שאף הן מחטאות ומרעננות. עד שנות ה-50 לא נעשה שימוש בחומרים מלאכותיים, לאחר מכן התפתחה תעשיית הפלסטיק והחומרים הסינטטיים שברובם מזיקים לנו. אני בעד חזרה למקורות".


ההמלצה של שויף כיצד להעניק לכביסה ריח נעים: לטפטף כחמש טיפות שמן לבנדר שידוע בתכונות החיטוי והניקוי שלו או בשמן אתרי לימון, תפוז בר או איקליפטוס לימוני ולא צריך שום מרכך קנוי. אפשר להשתמש בכדורי צמר טבעיים, למשל. התמציות מעניקות ריח נעים ומרענן וגם חיטוי.

שמנים אתריים (צילום: SHUTTERSTOCK)
צילום: SHUTTERSTOCK

הבלוג zerowastememoirs ממליץ על הכנסת חצי כוס של אבקת סודה לשתייה למכונה במקום מרכך להשגת כביסה רכה, ואליה אפשר להוסיף גם כן כמה טיפות של שמן אתרי בריח אהוב.


בעמוד של חברת דאנסנט העוסקת בריחות טבעיים יש מתכון קצת אחר, המתבסס אף הוא על חומץ ושמן אתרי אך עם תוספת מעניינת של אלכוהול (מעל 70%) או נוזל בשם witch hazel המופק מצמח בשם הזה וידוע גם בשם Hamamelis המשמש לרפואה. הנה סרטון עם המתכון המדויק הכולל יחס של 1:1 של חומץ ונוזל witch hazel (או אלכוהול אם לא תצליחו להשיג) וטיפות של שמן ריח של המותג, בודד או בתערובת. 

 

דרך טבעית נוספת לקבלת בגדים ריחניים, לאו דווקא באמצעות כביסה, אפשר למצוא בטיפים של המיזם האקולוגי עץבעיר - מרכז ידע חי לאקולוגיה עירונית ולחוסן אקלימי: "אם מתחשק לכם ריח נעים באמת, אספו לבנדר וייבשו אותו. את הלבנדר המיובש מכניסים לשקיות בד קטנות או תולים בארון את הענפים המיובשים. זה אפילו ירחיק מרעין בישין מהבגדים". אגב, בבלוג של המיזם יש אפילו מתכון להכנת חומץ ביתי מפירות בשלים מידי.באתר באופן טבעי ממליצים: "יש לקחת שפריצר שאיתו משפריצים מים על עציצים ולהכניס מים ושמן ארומטי שאת אוהבת, ואת יכולה כמובן לערבב כמה שמנים (הרבה מים וכמה טיפות שמן). ואז פשוט להשפריץ על הכביסה הרטובה, כך שכאשר היא תתייבש היא תריח כמו השמן הארומטי".
באתר Clean Mama ממליצים על הכנת מרכך הכולל 1-2 כוסות מלח אנגלי, להוסיף 20-30 טיפות שמן אתרי לבנדר או לימון ולערבב ביחד.

טבעי וטכנולוגי

הבשורה החדשה לכביסה נקייה וריחנית מגיעה דווקא מעולם הטכנולוגיה. יקי אגם, מנכ"ל חברת חברת קלין ביט, שכבר נמצאת בשימוש במכבסות מקצועיות, מסביר: "ARTICLEAN היא מערכת לכביסה במי אוזון ובטכנולוגיה חדשנית המשנה את חוקי המשחק בניקוי וחיטוי מזהמים. המערכת מייתרת לגמרי את השימוש במרכך, בנוזל ואבקת כביסה. אוזון (O3) ידוע כמחטא החזק של הטבע. הוא נוצר ממעבר של חמצן דרך מטען חשמלי המפרק את מולקולת החמצן ויוצר מולקולה חדשה וראקטיבית של O3. הטיפול הזה של מי ברז רגילים באמצעות הפטנט העולמי הופך את האוזון למשמיד פתוגנים מזהמים ברמת יעילות גבוהה של עד 99.999 אחוזים ללא גרימת נזק (שינוי צבע או מרקם) לבגדים, ואף להיפך. הכביסה יוצאת רכה יותר, ריחנית, אין צורך בהרתחה כך שהתהליך קצר וידידותי יותר לסביבה ולבגד. לאחר החיטוי מי האוזון חוזרים לצורתם המקורית – מים בלבד. בכביסה במי אוזון מדובר בחסכון בכסף ובאנרגיה. מבחינת ריח מדובר בתהליך שמנטרל ריחות רעים. כביסה במי אוזון תשפר באופן דרמטי את אורך חיי הבד ותפחית שחיקה של הבד. יש גם קיצור משמעותי של זמני הכביסה והייבוש עד 30 אחוזים פחות בזמן הכביסה (מכיוון שנעשה שימוש במים קרים בלבד) ובזמן הייבוש".


בנוסף מסביר אגם כי בניגוד לכימיקלים תעשייתיים, מדובר בתהליך ידידותי ובטוח לסביבה ולאדם. מערכת ARTICLEAN כבר נמצאת בשימוש במכבסות גדולות בארץ ובעולם ובשנה הקרובה יושלם תהליך התקינה והמערכת תיכנס גם לשימוש ביתי. פטנטים אחרים שפיתחה החברה מייתרת את השימוש בכ-90 אחוזים בחומרי הניקוי במסעדות, יקבים ובתים, למשל My CleanBit שהוא מכשיר ניקוי וחיטוי מהפכני הממיר מי ברז למחטא עוצמתי.

 

_OBJ