כשאנחנו חושבים על חדר שינה נקי ומרגיע, הדבר הראשון שעולה בראשנו זה מצעים צחורים ומפנקים. ואם בשאר חדרי הבית פעמים רבות לבן פשוט לא פרקטי, בייחוד בבית שמתרוצצים בו פעוטות, דווקא בחדר השינה אפשר לתת לו לעטוף.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> התחדשה: הדירה החדשה של דניאל גרינברג
>> הכי מעושרת: הווילה השקופה שעיצבה יעל גל בהרצליה
ובכן מתברר שהצבע הלבן - שרבים חושבים שהוא אידיאלי ליצירת סביבת שינה מושלמת - לא באמת מקובל על כולם. אמנם מחקרים רבים מצביעים על כך שצבעים ניטרליים הם הטובים ביותר לחדר השינה, אבל יש מומחי שינה שטוענים בדיוק את ההפך: הסדינים הלבנים דווקא מונעים מכם ליהנות ממנוחת לילה טובה. טוויסט מפתיע בעלילה.
View this post on Instagram
דורותי צ'יימברס מ-SleepJunkie, למשל, טוענת ש"כשזה מגיע לסדינים, גוני צהוב, כתום, אדום ושחור הם הטובים ביותר. התרחקו מלבנים וכחולים". הצבעים השונים, לדבריה, משפיעים על רמות המלטונין – ההורמון הטבעי המשוחרר על ידי בלוטת האצטרובל בלילה. "כשאתם מעצבים את חדר השינה, חשבו לא רק איך הצבע ייראה אלא גם איך הוא ישפיע עליכם כשתיכנסו למיטה", היא מוסיפה.
View this post on Instagram
והיא לא לבד. הנוירופסיכולוג אלכסנדר בורגמסטר חוזר על אזהרתה במגזין Homes and Gardens. "הבד ואיכות המצעים חשובים, אבל גם הצבע חשוב", הוא אומר. "עדיף להשתמש בסדינים בצבע כהה יותר כדי לישון טוב יותר בלילה". בורגמסטר ממליץ על מצעים אפורים וירוקים כהים – הטרנדיים מאוד השנה, אגב – כאלטרנטיבה מצוינת לשיפור דפוסי השינה, ואומר כי "סדינים בצבעים בהירים במיוחד מסיחים את הדעת ועשויים לאמץ את העיניים בזמן שאתם נרגעים, לכן עדיף לבחור בצבעים ניטרליים שלא יפגעו בהירדמות".
View this post on Instagram
כל כמה זמן צריך לכבס מצעים?
מומחים מסכימים שצריך לכבס את המצעים מדי שבוע. ד"ר ג'ושוע זייכנר, מנהל מחלקת המחקר בתחום רפואת העור בבית החולים מאונט סיני בניו יורק, מסביר שאנחנו משילים כ-500 מיליון תאי עור ביום וחלק מהם – בתוספת לחות, קשקשים, אבק, פטריות ועובש - נשארים במיטה שלנו. בנוסף, על המצעים מצטברים גם שומנים, זיעה ואיפור. "כשלא מכבסים את המצעים נמצאים במגע מתמיד עם כל זה במשך לא מעט שעות מדי לילה", אומר ד"ר זייכנר. "זה עלול להוביל למגוון של בעיות, מגירויי עור, דרך אקנה ועד לזיהומים".
ד"ר זייכנר ממליץ להחליף מצעים מדי שבוע, אבל ד"ר רמאן מדאן, מנהל מחלקת הדרמטולוגיה הקוסמטית בארגון הבריאות Northwell Health, טוען כי התדירות צריכה להיות גבוהה יותר אם אתם חולים, ישנים בעירום, הולכים לישון לאחר שהתאמנתם ולא התקלחתם, ואפילו אם הייתם בחוץ למשך זמן רב. "במקרים כאלה אתם יכולים להעביר לסדינים הרבה חיידקים ואלרגנים, ואלה ייעלמו רק אם תעשו כביסה", הוא אומר.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
איך לכבס מצעים?
טיפול בכתמים על הסדינים: יש לטפל בכתמים על הסדינים לפני שמכניסים אותם למכונת הכביסה. אם מדובר בכתמי דם, יש לשטוף את הבד היטב במים קרים, ואם זה לא עובד - למרוח כמות קטנה של חומר לניקוי כביסה על הכתם, ולשטוף היטב לפני שמכניסים למכונה.
אל תעמיסו את מכונת הכביסה: לשטיפה יסודית אסור לדחוס יותר מדי מצעים במכונה. המצעים צריכים מקום כדי לנוע במכונה, ולהתכבס בצורה הטובה ביותר. מעבר לכך, מכונת כביסה שהופעלה עם יותר מדי משקל, פשוט תפסיק לעבוד.
כבסו מצעים בנפרד: הימנעו מכביסה של מצעים ביחד עם פריטים אחרים, במיוחד מגבות. כיבוס המצעים בנפרד מסייע בהגנה על הבד, כך שיחזיק לאורך זמן רב יותר. אם בכל זאת מוסיפים פריטים נוספים, אז בחרו בצבעים דומים ובבדים דקים.
השתמשו במעט חומר כביסה: אל תשתמשו ביותר מדי חומר ניקוי. הוספת עוד חומר לא תעזור, היא רק תגרום לכך שהמצעים שלכם לא יישטפו כראוי. בחרו חומר כביסה עדין, והימנעו ממרכיבים שעלולים לגרום לגירוי.
כבסו במים חמים: בדקו את תוויות הכביסה של המצעים וכבסו בטמפרטורה הגבוהה ביותר האפשרית. מים חמים עוזרים להרוג חיידקים ולהיפטר מקרדית האבק ואלרגנים נוספים שעלולים להישאר על הבד.
נערו את המצעים לפני שאתם מייבשים אותם: במקום להעביר מצעים ישירות מהמכונה למייבש הכביסה, כדאי לנער את הסדינים ולהפריד אותם אחד מהשני, כדי למנוע מהם לצאת מקומטים מהייבוש.