הרשת מלאה בטיפים לניקיון ותחזוקת הבית, ואחד מהם שתפס אותנו דווקא נוגד את כל מה שידענו על הדחת כלים. למדנו כבר שהכלים לא מתייבשים משום שאין מספיק נוזל הברקה, שטבלייה לא נמסה כי משהו חוסם אותה או שהממטרות סתומות או לא נקיות. לא התבלבלנו גם שאמרו לנו שאפשר להניח את הטבלייה מחוץ לתא שלה, נאמר בסלסילת הסכו"ם או בתחתית המדיח. אבל אף אחד לא הכין אותנו לסוד שחשף אחד הגולשים, שבו תיאר שהוא חוצה את הטבלייה לשניים בעזרת סכין חד, ומשתמש בכל הדחה בחצי אחד בלבד. אותו גולש אפילו הסביר שטכנאי המדיח יעץ לו לעשות כך, אבל הוא עצל מכדי לחתוך טבלייה כל פעם מחדש.

לא התעצלנו, בייחוד כשחשבנו על האופציה הכלכלית שיכולה לחסוך לנו כסף ברכישת הטבליות, ומיהרנו לאריה אשכנזי, מנהל שירות ארצי ב-Beko ישראל. "שימוש בחצי טבלייה הוא שגוי ולא מומלץ", הוא פוסק נחרצות. לדבריו, טבליות מדיח הכלים של הדור הזה מכילות שלושה מרכיבים פעילים חיוניים: חומר ניקוי ייעודי לניקוי הכלים, נוזל הברקה מרוכז ומלח מרכך מים למניעת אבנית. בשוק קיימים שני סוגים עיקריים של טבליות "3 ב-1" בעלות שכבות נפרדות לכל מרכיב פעיל שצוין לעיל: הטבלייה הקשיחה והטבלייה הרכה שמצופה בניילון מתמוסס.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> צפון ת"א: הדירה של אורטל עמר והבן תו מלאה בסטייל

אשכנזי מדגיש כי חיתוך הטבלייה או שימוש בחצי ממנה פוגע משמעותית ביעילות הניקוי, גם כשהמדיח אינו מלא. "הפורמולה המדויקת של הטבלייה מחושבת למחזור הדחה מלא. ההמלצות לשימוש נכון הן להניח את הטבלייה בתא הייעודי במדיח, ולוודא כי התא יבש לחלוטין טרם הכנסת הטבלייה, למניעת הידבקות מוקדמת".

מה משפיע על המסת הטבלייה?

"פעולת זרוע ההתזה העליונה. הזרוע מסתובבת במהירות מבוקרת ומתיזה מים בלחץ, המסייעים להמסה אופטימלית של הטבלייה. הפרעה או כלי שעוצר את הזרוע, עלולים לשבש את תנועתה ולפגוע בתהליך ההמסה והניקיון של הכלים. נוסף לכך, המסת הטבלייה מושפעת מתחזוקת מערכת ההתזה. החורים הזעירים בזרועות ההתזה חייבים להישאר נקיים משאריות מזון ומשקעים כדי לאפשר זרימת מים תקינה והמסה יעילה של הטבלייה. כשהטבלייה אינה מתמוססת כראוי, התוצאה עלולה להתבטא בכלים שאינם נקיים דיים, לא יבשים ובהופעת כתמים או סימנים על הכלים".

קפסולת ג'ל למדיח, טבליה למדיח (צילום: Sergey Lapin, SHUTTERSTOCK)
גם בטבלייה הרכה שמצופה בניילון מתמוסס | צילום: Sergey Lapin, SHUTTERSTOCK

אז איך חוסכים?

אם רוצים לחסוך בשימוש במדיח, אפשר לעבור לתוכנית הדחה במצב חיסכון, הצורכת פחות חשמל משום שצריך לחמם בה פחות מים. המים מחוממים לטמפרטורה נמוכה יותר – בסביבות 50 מעלות במקום 65 מעלות. חיסכון נוסף משיגים גם אם המכשיר חדיש יותר; אם לא שוטפים מראש את הכלים אלא נותנים למכונה לעשות את זה; ואם ממלאים לגמרי את המדיח בכלים ולא משאירים עמדות ריקות. ויש כמובן את האופציה הידנית, אבל כאן חשוב לסגור את הברז בזמן הסיבון.

@wellingtonrabbit I wonder how much electricity and water I’ve wasted over the years? #todayyearsold #kitchenhack #tricks #shortcuts #kitchen #home #dishwasherhack #savingmoney #todayilearned #trending ♬ original sound - Lettuceandtomato

והנה עוד כמה טריקים שכדאי לדעת על סידור מדיח - איך להניח את הסכו"ם, היכן להניח את הצלחות והיכן את הכוסות, מה לעשות כשהכלים גבוהים מדי, ומה לעשות כשכוסיות המשקה גבוהות מדי:

@ehow Did you know you could lower the top rack?? #dishwasherhack #dishwasher101 #dishwashertips #dishwashertip #cleaningtiktok ♬ Elevators - ultmt. & Thoreau