ספוג הכלים שלכם, שאתם קוראים לו סקוץ' (וזה כולל גם את הכרית היפנית הנפוצה בארץ), הוא אביזר חיוני במטבח, ולעתים הוא משמש אותנו לניקיון בעוד מקומות ברחבי הבית. הבעיה היא שהוא מועד לפורענות בכל הקשור להיגיינה, ועלול לגרום ליותר נזק מתועלת. אז כדי לוודא ששגרת הניקיון שלכם טובה, נסו להימנע מהטעויות הבאות.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> איכסוש: איך נפטרים מהחרקים שמתחבאים באורז

  1. אתם לא סוחטים את הספוג לאחר השימוש
    לעתים קרובות אנחנו מתעצלים לסחוט את עודפי המים בתום השימוש כמו שצריך אחרי ששטפנו את שאריות המזון והלכלוך. ספוג רטוב הוא קרקע פורייה לצמחית חיידקים, והוא יתייבש מהר יותר ויחזיק מעמד זמן רב יותר אם נסחט אותו כמו שצריך. גם אף אחד לא אוהב להרים סקוץ' ספוג במים בדרך לקרצוף.
    סקוץ' (צילום: Odua Images, shutterstock)
    לא לשכוח לסחוט היטב | צילום: Odua Images, shutterstock
  2. אתם משאירים את הספוג בכיור
    עוד מנהג מגונה נפוץ, מספרים לנו ב- TomsGuide, הוא להשאיר את ספוג הכלים בתוך הכיור למשך שעות, שם הוא לא רק סופג חיידקים ולכלוך שנשאר בכיור – הוא גם לא מתייבש כראוי. כדאי לקנות כלי או מתקן שישמור אותו יבש ונקי, ואפילו ינקז עודפי מים. כך אזור הכיור גם יישאר מסודר ונעים לעין.
  3. אתם משתמשים בספוג לנקות הכל
    טעות נפוצה נוספת היא להשתמש בספוג המטבח כדי לנקות כל דבר בבית. אם זה ניגוב מהיר של השיש, ניקוי כיור הנירוסטה או קרצוף שאריות מזון שרוף על הכיריים, הספוגים שלנו הפכו לכלי נוח ורב-שימושי. עם זאת, אתם עלולים להעביר או להפיץ חיידקים ברחבי המטבח כתוצאה מכך - בייחוד אם אתם לא  מנקים את הספוגים שלכם (עניין שגם הוא שנוי במחלוקת). מה רע במטלית מיקרופייבר לניקוי כללי, אפשר לרחוץ אותן ולהשתמש בהן שוב, ועם שיטת הצבעים שגילינו לכם אפשר לשמור על היגיינה בצורה המיטבית. וחשוב ביותר – לעולם אל תנקו מיצי או שומני בשר בספוג הכלים, זאת בדיוק הדרך לזהם משטחים ולהגביר את הסיכון להפצת חיידקים מזיקים ופתוגנים שמקורם במזון. בשביל זה יש נייר סופג.
    ספוג כלים, ספוגון, כרית יפנית לכלים (צילום: shutterstock_artines_pl)
    נקבוביות עמוקות ולחות תמידית | צילום: shutterstock_artines_pl
  4. אתם לא מנקים מספיק את הספוג
    לעיתים קרובות אנו שוכחים שגם כלי הניקוי שלנו צריכים ניקוי - בייחוד ספוג המטבח שלנו. הספוגים בעלי נקבוביות עמוקות ותמיד לחים, לכן אין פלא שהם מתמלאים מיני חיידקים, בהם אי-קולי ושאר מזיקים. במחקר שפורסם ב-2017 גילו החוקרים הגרמנים לא פחות מ-362 מיני חיידקים בספוגי הכלים המשומשים שאספו, בכמות מחרידה של 45 מיליארד בסמ"ר. אז או שבכלל עוברים למברשות סיליקון או פלסטיק, או שמקפידים לנקות אותם היטב אחרי כל שימוש או לחטא אותם באקונומיקה מדוללת. תוכלו גם להשרות את הספוג בחומץ למשך 5 דקות לפני שטיפה יסודית במים חמים. ויש עוד שיטות. אגב, יש כאלה הטוענים שכל חיטוי יהיה חלקי כך שהחיידקים העמידים ביותר נשארים – ומתרבים. ובמיוחד הם מזהירים מחיטוי במיקרוגל שעלול להצית שריפה.
    ספוג כלים (צילום: Only_NewPhoto / Shutterstock, שאטרסטוק)
    אי-קולי ועוד 361 מיני חיידקים | צילום: Only_NewPhoto / Shutterstock, שאטרסטוק
  5. אתם לא מחליפים אותו בתדירות מספקת
    אם אתם לא זוכרים מתי החלפתם את הסקוץ' בפעם האחרונה, זה הזמן לזרוק אותו. הוא לא רק שורץ חיידקים, הוא גם מתפרק והופך לבלתי יעיל. מומלץ להחליף אותו על בסיס שבועי, ולכל היותר פעם בשבועיים. כמובן בהתאם לכמה אתם משתמשים בו ואיך.