התובנה שאנחנו אוגרים יותר מדי חפצים בבית שלנו מגיעה לרוב בתזמון הכי גרוע - כשאנחנו צריכים לעבור דירה. פתאום אנחנו מגלים בתדהמה כמה דברים יש לנו, כמה ארגזים אנחנו צריכים בשביל המלאכה הזאת (שהיא גם ככה מלחיצה), ובעיקר מתחרטים על כך שלא עשינו מיון בשלב מוקדם יותר, אלא דחינו את הסדר בבית לתקופה עם הרבה זמן פנוי. אתם יודעים, מהסוג הזה שאף פעם לא מגיע.
מכיוון שאנחנו חיים בעידן הכי מתועד בהיסטוריה, אנחנו גם חושפים את הבית שלנו לא מעט, ומתגאים יותר מאי פעם ברכוש שיש לנו. אבל בעוד התמונה שהעלינו לפיד האינסטגרם מראה סדר וניקיון, במציאות סביר שפשוט דחפנו הצדה את הבלגן. אז למה קשה לנו כל כך להיפרד מחפצים?
עוד בערוץ עיצוב הבית:
- לכל הכתבות בערוץ living
- רמת אביב: עברו לדירה ישנה ועשו בה מהפך מדהים
- מגי טביבי מציגה את סלון החלומות המהמם שלה
גילי אגר, פסיכולוגית קלינית ומנהלת ״טיפול קרוב - פסיכולוגים בווידיאו״, אומרת שמעבר לחוסר זמן או שמירה של חפצים בעלי ערך סנטימנטלי, אגרנות היא גם חלק מרוח התקופה. ״בעידן שלנו, שהוא עידן שיש בו הרבה עיסוק בחומר, אנשים רגילים להתייחס אל שפע שניתן לראות אותו כאל שפע רגשי״, היא מסבירה. ״למעשה, זו אחת הסיבות שקשה לאנשים לחסוך כסף. את הרכישות שלך ושל השכנים שלך את רואה באופן ברור, שלא ניתן להתעלם ממנו, אבל כשהכסף בבנק - הוא לא מספיק מוחשי כדי להרגיש את ה׳יש׳. אנחנו רגילים להקיף את עצמנו בחפצים כניסיון להרגיש שלא חסר לנו כלום, ואז, להיפרד מחפץ זה גם להישאר עם פחות מהשפע הזה. בנוסף, זה מאלץ אותנו להכיר בכך שגם הרכישה הבאה - שאנחנו כל כך מחכים לה וסבורים שהיא מוצדקת - תיגמר בסופו של דבר בכך שנשליך את החפץ״.
הקושי הבסיסי: קבלת החלטות
בסך הכל, אפשר להבין למה קשה לנו להיפרד מחפצים. התהליך הזה כולל לא מעט שלבים, לכל אחד אתגרים משלו. מומחי ארגון טוענים שהכל מתחיל מהקושי הבסיסי שלנו בקבלת החלטות. אפילו אם כבר עשינו תהליך מיון אסרטיבי ונפרדנו מחפצים רבים, אנחנו נאלצים להמשיך ולקבל החלטות בנוגע לחפצים באופן שוטף, כמעט יומיומי. הילדים חוזרים עם ציור מהגן, סבתא נתנה לנו מתנה לחג, מצאנו בארון בגד שאנחנו אוהבים אבל לא מחמיא לנו - כל רגע כזה דורש מאיתנו לעמוד שוב מול ההחלטה הזאת. אם לחפץ יש ערך רגשי או אפילו ערך כספי לא קטן, זה רק מקשה עלינו. כבר הוצאנו את הכסף, אז מה, לא נשמור את הרכוש? ״זריקת חפץ סודקת לנו את האמונה הרווחת שאם נרוויח יותר ונקנה יותר נהיה יותר מאושרים״, אומרת אגר. ״אנחנו מאוד חוששים לוותר על האמונה הזו״.
עומס חפצים הוא כמו ביצה ותרנגולת - בית מינימליסטי עם חפצים שנאצרו בקפידה, כאלה שמביאים לנו אושר או שהם פרקטיים, הוא חלל שיכול להשרות עלינו לא מעט רוגע ולהפחית לחצים וחרדות. אבל מהצד השני, תהליך הפרידה מחפצים יכול לגרום לנו בדיוק לתחושות האלה. מירב אייכלר, מומחית עיצוב פנים ותכנון לפי פנג שוואי, מסבירה כיצד חפצים מיותרים משפיעים על האנרגיה בבית: ״חפצים שאין לנו בהם שימוש, כמו בגדים ישנים, בגדים שכבר לא ניכנס אליהם או מתנות שימושיות שקיבלנו בעבר, הם כולם דוגמאות לחסימות אנרגטיות שמשפיעות לרעה על זרימת האנרגיה בבית, ויוצרות תחושות של חוסר סדר בחיים, כישלון וכבדות פיזית ונפשית״.
שלב ראשון: סינון ומיון
גם אם אתם לא מאמינים בחסימות אנרגטיות, לא תוכלו להתכחש לתחושה שיוצר בית נקי, מסודר ומלא אך ורק בחפצים שאתם באמת אוהבים או צריכים. ״לאחר שתפנו את הבית מחסימות, תוכלו לחוש בהבדל דרמטי ומיידי בתחושות שלכם ובחיים עצמם״, אומרת אייכלר. ״עם פינוי הבית מחפצים מיותרים תחושו תחושת הקלה מידית, ומעין פרץ של אנרגיה ומוטיבציה להתחיל פרויקטים חדשים ולנוע קדימה״.
מכיוון שרובנו עברנו תהליך פינוי שכזה בשלב כזה או אחר בחיים, כולנו יכולים להעיד שזה נכון. לא רק שהאנרגיה סביבנו משתנה כשהחלל משתנה, יש לכך סיבה נוספת - מדובר בפרויקט לא פשוט, ואחרי שצלחנו אותו, גוברת התחושה שאנחנו יכולים להשתלט גם על פרויקטים אחרים בחיים שעומדים בפנינו, ולערוך שינויים שלא חשבנו שנצליח.
היתרונות בבית מינימליסטי ברורים לכולנו, אבל איך מוציאים את זה לפועל? באשר לתהליך סינון החפצים, יש שיטות שונות שמונחות על ידי ערכים שונים. מארי קונדו, מחברת ״סוד הקסם היפני״, תמליץ לכם לאחוז כל חפץ ולשאול את עצמכם אם הוא מביא לכם אושר, בעוד מארגני ארונות מקצועיים יבקשו מכם להעיף כל בגד שלא לבשתם בשנה האחרונה, גם אם הוא גורם ללב שלכם לפרפר. בסופו של דבר, כל השיטות האלה דורשות מאיתנו כמה דברים בלתי נמנעים - לפנות זמן לפינוי חפצים, להגדיר לעצמנו מטרה ברורה ולא לוותר לעצמנו.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
שלב שני: לשמר את ההישגים
מלאכת הפינוי היא הקשה ביותר לצליחה, כמובן, אבל מה עושים אחריה? איך נימנע מלחזור לאגור חפצים? כדי לשמור על הסדר והניקיון שעשינו, אין ברירה אלא להתחיל לאמץ הרגלים חדשים, כדי שלא נמצא את עצמנו עומדים בפני המשימה המתישה פעם בכמה שנים.
בשלב זה העצות כבר הרבה יותר פרקטיות: פנו לעצמכם חמש דקות בכל בוקר ועשר דקות בכל ערב כדי לסדר את הבית - לשטוף כלים, לשים בגדים מלוכלכים בסל הכביסה, להחזיר בגדים נקיים לארון ולמיין ניירת מיותרת שמסתובבת בבית. בנוסף, סגלו לעצמכם הרגלים קטנים שיעזרו לכם לשמור על הסדר. למשל - את הדואר מיינו ליד תיבת הדואר וזרקו לפח שמחוץ לבית את כל מה שאין לכם שימוש בו. חזרתם מהסופר? פרקו מיד את כל השקיות ושימו במקום המיועד להם את המצרכים וגם את השקיות עצמן.
אם יש לכם ילדים, למדו אותם שצריך להחזיר את כל הצעצועים למקום בתום המשחק, ואפילו הפכו את התהליך הזה לחלק מהמשחק. לא מדובר בדברים קלים לביצוע, כי לפעמים כל מה שבא לנו לעשות בסוף היום הוא להשליך את הבגדים על הרצפה ולשתות כוס תה שתישאר על השולחן בסלון. נסו להתמקד בתחושה החיובית שמגיעה עם בית מסודר למופת, ולשאוב ממנה מוטיבציה. ואם אפשר, תעשו כלים תוך כדי.