אם יש משהו שמצביע על בית לא נקי זה כנראה נוכחות של אבק - כהצטברות על הרצפה, בשכבה על הריהוט, מבצבץ מהפילטר של המזגן, הבנתם את הרעיון. זה נראה רע, ושמבינים ממה מורכב האבק זה אפילו גרוע יותר: חלקיקים מיקרוסקופיים של אדמה ותאי צמחים מתים הנישאים פנימה דרך האוויר בחוץ ומתפזרים לכל עבר, בשילוב חלקיקי עור מתים, בד ושיער, חרקים, קשקשים של חיות מחמד, נבגי עובש, חיידקים וקרדית האבק. באתר של מכון דוידסון אבק מוגדר כחלקיקים שגודלם פחות מ-500 מיקרומטר (חצי מילימטר) ואבק הבית מכיל מרכיבים אורגאניים ואנ-אורגאניים, בהרכב משתנה בהתאם למספר גורמי כמו אוורור, גיל המבנה והתכולה שלו. על פי מחקר גרמני, בכל יום נערמים 6 מיליגרם של אבק בכל מטר מרובע בבית. בקיצור, איכס.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> תמיסת הפלאים שתעלים את כתמי המים הקשים במקלחת

>> ישראלית באיטליה: "לא הייתי מצליחה לבנות בארץ במחירים האלה"

תלתלי אבק על הרצפה (צילום: xnova, SHUTTERSTOCK)
צילום: xnova, SHUTTERSTOCK

אבל האבק הוא לא רק מגעיל למראה; חלקים ממנו ממש מסוכנים לבריאות שלנו, כפי שדווח באתר ה- nypost: על פי מומחים, כאשר אבק מופרע על ידי תנועה אנושית או על ידי מערכות HVAC (חימום, אוורור ומיזוג האוויר), אנו שואפים את החלקיקים המזהמים שלו, וככל שאנו נמצאים זמן רב יותר בחלל מאובק, כך החשיפה שלנו אינטנסיבית יותר. החלקיקים המסוכנים הם חלקיקי PM2.5 הזעירים, שקוטרם האירודינמי קטן מ-2.5 מיקרומטר. ככל שהחלקיק גדול יותר, כך סכנתו פוחתת כיוון שהוא בעל סיכוי גדול יותר להיתפס על ידי האף או הגרון ולהיפלט בנשימה על ידי שיעול או להיבלע. חשיפה לטווח קצר ל-PM2.5 עלולה לגרום לתגובות נשימתיות כמו שיעול, עיניים דומעות, התקפי אסטמה וברונכיטיס כרונית. חשיפה לטווח ארוך קשורה לתפקוד ריאות מופחת, התקפי לב, הפרעות נוירולוגיות, סרטן ואפילו מוות. חלק מהחלקיקים האלה כל כך קטנים שהם יכולים לחורר את הריאות ולהיכנס לזרם הדם, מה שמוסיף לסכנה. מחקרים אחרונים מצאו גם שאבק שנמצא בבתים רבים מכיל יסודות רעילים כמו עופרת וחומרי הדברה, וקבוצת החומרים PFAS, שהם תרכובות מיקרוסקופיות מעשה ידי אדם שלא ניתן לפרק על ידי הגוף (הידועים גם כ"כימיקלים לנצח").

תריסים עם אבק (צילום: SURKED, SHUTTERSTOCK)
זה נמצא גם על התריסים, רק שתדעו | צילום: SURKED, SHUTTERSTOCK

מה אפשר לעשות כדי להפחית את כמויות האבק?

  1. לבחור את חומרי הניקוי: קודם כל, כמובן, חשוב לדבוק בשגרת ניקיון בבית שכוללת סידור יומי, שבועי וחודשי שלו. הצטיידו במטלית מיקרופייבר, שהיא יעילה יותר מסמרטוט רגיל באיסוף וניגוב של חלקיקים מיקרוסקופיים, במוצרי ניקוי בוטניים - שמסירים לכלוך ואינם מוסיפים כימיקלים מזיקים לאוויר, ובתימול ((Thymol המופק מתימין, והוא מרכיב פעיל בעל תכונות אנטיבקטריאליות רציניות. בנוסף, צמחים בתוך הבית הם לא רק יפים או מפחיתי לחות, הם גם קולטים מהאוויר רעלנים שונים ויכולים לעזור להפחית אבק. מומחים ממליצים גם להשקיע בשואב אבק עם מערכת סינון HEPA, הלוכדת ביעילות 99.99 אחוז מהחלקיקים.
  2. להיפטר מחפצים מיותרים: מעבר להשפעה של מרחב עמוס על הנפש ומצב הרוח, פחות פריטים שווה פחות אבק ויתר ספייס שיאפשר לנקות באופן יסודי. כן, לשחרר חפצים זה לא פשוט, אבל יש הרבה שיטות ארגון שיעזרו למי שמתקשה.
  3. לעשות בדיקת אבק: יש כמה סוגים של ערכות שיכולות לעזור לקבוע אם יש רמות גבוהות של מזהמים בתוך האבק שלכם. אם הבדיקה חוזרת עם רמות גבוהות של נבגי עובש, חיידקים או פטריות, היא מצביעה על מקור זיהום בתוך הבית שיש לטפל בו באופן מידי כדי למנוע בעיות בריאות כרוניות.

 

מנגבת אבק מפנלים רצפה, ניגוב אבק (צילום: Oleg Opryshko, SHUTTERSTOCK)
צילום: Oleg Opryshko, SHUTTERSTOCK