אם לא היה מספיק ברור כמה בעייתי זה עובש בבית שלנו, מסתבר שבנוסף לנזק שהפטרייה המשגשגת הזו עלולה לגרום לרכוש ולבריאות, נלווית אליה עוד צרה, קטנטנה אבל פעילה – קרדית העובש. לא הרבה מכירים אותה, אבל מי שכן יזהה אותה בעיקר בכינוי mold mite או בשם הביולוגי של המין שלה Tyrophagus putrescentiae. ואם אתם מריחים את ניחוחו הבאוש של עובש בחלל, היא כנראה נמצאת שם גם.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> רחובות: זוג האומנים שיפצו לבד דירה מטריפה

>> משידת החתלה משומשת לאי מטבח מעוצב בפחות מ-4,000 שקל

 

קרדיות העובש הן פרוקי רגליים זעירות, בגודל של 0.3 מ"מ – לא משהו שניתן לראות בעין. יש לה שלד חיצוני, גוף מחולק ותוספות מפרקים, היא כמעט שקופה וצבעה נע בין צבע חום ללבן, והיא חסרת כנפיים עם שישה זיפים ארוכים. הקרדית מזינה עובש ופטריות ופורחת בתנאי לחות. מייקל רובינו, מומחה לעובש ואיכות אוויר, אמר לאתר housebeautiful שאמנם אי אפשר לזהות את הקרדית הזו בגלל מידותיה, אבל כאשר היא מתרבה באזור שמיטיב אתה (הנקבה יכולה להטיל כ-500 עד 800 ביצים במהלך חייה), המושבות שלה עשויות להיות גלויות. הן נראות כמו אשכולות מנוקדים לבנים ויופיעו לעתים קרובות באזורים לחים או בסמוך למוצרי מזון. "שטח קטן של עובש יכול להיות בית לאלפי הקרדיות הזעירות האלה", אומר רובינו ומוסיף: "בעיקרון, בכל מקום שעובש יכול לצמוח, הקרדיות האלה יכולות גם לשגשג. בבית זה אומר בדרך כלל בחדרי אמבטיה, מטבחים, מרתפים, חדרי כביסה ובכל חלל שיש בו נזילה, כמו מאחורי הקירות או בעליית הגג". קרדית העובש נמשכת בעיקר למושבות עובש אך ניתן למצוא אותה גם על או ליד שמרים, חיידקים, פטריות אחרות, מוצרי מזון עתירי חלבון ושומן וחומרים אורגניים אחרים.

קרדית העובש צילום מסך מאתר  housebeautiful.com

אם יש לכם עובש בבית, סביר להניח שיש לכם גם קרדית עובש שניזונה ממנו. היא אמנם לא נושכת או עוקצת כמו פולשים אחרים לבית וידועים לשמצה כמו פשפשים או יתושים, אך עדיין עלולה לגרום לבעיות בריאותיות - ככל שהמושבות שלהן מתרבות, הקרדיות ישירו את עורן ושערותיהן וישחררו צואה. לפי ד"ר לורה פורדי, רופאת משפחה, זה יכול לגרום לגירוי בעור או לזהם את האוויר בבית שלך. עם זאת, היא מבהירה שעובש שהם ניזונים ממנו חמור יותר לבריאות: "חשיפה לעובש עלולה להיות מסוכנת מאוד לבני אדם ועלולה לגרום למגוון של דאגות בריאותיות. זה שונה מאדם לאדם על סמך אלרגיות, רגישויות ומצבים רפואיים אחרים". על פי המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), עובש יכול לגרום לאף סתום, כאב גרון, שיעול, עיניים צורבות ופריחה בעור. הסובלים מאסטמה או אלרגיות לעובש עשויים לסבול מתסמינים חמורים יותר, ואלה שסובלים ממדכא חיסון עלולים לקבל זיהומים בריאות שלהם. 

כך תיפטרו מקרדית העובש

הסימן החזק ביותר לכך שהקרדית הזערורית התמקמה בבית שלכם הוא כל עובש גלוי. במקרים מסוימים עובש יכול להיות חבוי מתחת לרצפה או בתוך הקירות, אז אם אתם מריחים את הריח האדמתי והמעופש שלו, קחו בחשבון שיש בעיה וטפלו בה לפני שתחמיר. הצעד הראשון הוא חיסול מקור המזון והלחות של קרדית העובש. לדוגמה, אם מוצרי מזון היו המקור, זרקו אותם לפח ונקו היטב את האזור שמסביב. עבור כתמים קטנים על משטחים לא נקבוביים עדיף להשתמש באקונומיקה, שתחסל את קרדית העובש והעובש בבת אחת. אם צמיחת העובש התפשטה אל הקירות, הרצפות או אזורים אחרים שקשה לגשת אליהם בבית, זה הופך לפרויקט שיקום רציני שעדיף להשאיר לאיש מקצוע.

עובש ליד צנרת (צילום: Marsan, SHUTTERSTOCK)
צילום: Marsan, SHUTTERSTOCK

הכי טוב: למנוע מראש

טיפול מקצועי בעובש עלול לעלות הרבה כסף, לכן כל כך חשוב לנקוט צעדים למניעת ההתפתחות שלו, ושל ידידתו הנאמנה הקרדית:  

  • תקנו בהקדם את כל הבעיות המבניות בבית, כדי למנוע חדירת לחות.
  • ודאו שהמרזבים שלכם תקינים ונקיים ותקינים, מאותה סיבה.
  • הפחיתו את הלחות בכל מקום מועד לפורענות בבית – טפלו בדליפות ובנזילות מים, תלו לייבוש פריטים רטובים כמו שטיחי רחצה ומגבות, הימנע מהשארת בגדים רטובים במכונת הכביסה, אווררו את וילון המקלחת, אפשרו למכשירים כמו מדיח הכלים להתייבש בתום השימוש.
  • נסו לשמור על רמת לחות פנימית של 35-50 אחוזים בבית. ניתן למדוד זאת באמצעות מכשיר הנקרא מד לחות, לעתים המדחום הדיגיטלי מצויד גם בפונקציה זו.
  • השקיעו בשואב אבק עם מסנן HEPA.
  • הגבירו את זרימת האוויר בחדרים הנוטים להיות לחים, כמו חדר הרחצה, המטבח וחדר הכביסה.
  • נקו את הבית ביסודיות באופן קבוע.
  • השקיעו במטהרי אוויר לחללי הבית.