גשם ראשון כבר מאחורינו (ואפילו כמה הצפות) אז אפשר לומר שאומנם רשמית אנחנו בסתיו בואך חורף. אספנו טיפים לחיסכון במים ובחשמל בזירה הביתית ולהכנת הבית לעונה הקרה.
טיפים לחיסכון במים בתקופת החורף
רגב ינאי, סמנכ"ל שוק מקומי בחברת ארד מדי מים, נותן טיפים חשובים להתנהלות חכמה של משק מים הביתי בחורף, זיהוי נזילות בזמן וחיסכון במים:
כוונו שעוני השקיה: חשוב לעדכן כבר עכשיו את תוכנת ההשקיה. בתקופת המעבר הימים פחות חמים ויורד מדי פעם גשם, לכן אפשר להפחית את כמויות ההשקיה היזומה. עונת המעבר בישראל יכולה להימשך חודשיים ואף יותר ומדובר בחיסכון משמעותי במים ובכסף.
תנו לטבע לעשות את שלו: גם אם השמש הפציעה לכמה ימים בתקופת החורף אל תמהרו לחבר את מחשב ההשקיה ולחזור להשקיה יזומה. הימים הגשומים, הטמפרטורות הנמוכות ותהליך האידוי האיטי בחורף משאירים את האדמה לחה ושומרים על הלחות שהצמחים זקוקים להם ימים רבים לאחר הגשם.
אפליקציית מעקב: התקינו בנייד אפליקציה למעקב אחר צריכת המים. בקיץ קל להבחין בהופעת שלולית מים המעידה על נזילה, ואילו בחורף קשה לזהות נזילות בין הגשמים והרטיבות. האפליקציה מתחברת למד המים ושולחת התראה לנייד ברגע שמד המים מזהה חריגה בצריכה.
חברו מד מים נפרד לגינה המשותפת בבניין: מד מים נפרד מאפשר לקבל אינדיקציה לגבי שימוש במים לצורך השקיה בלבד (בבניין משותף יש בדרך כלל חיבורי מים נוספים). במהלך החורף, מד המים יאפשר לדיירי הבניין לאתר נזילות במערכת ההשקיה בזמן אמת ולטפל במקור שלהן.
המשיכו לחסוך במים: חשוב לחסוך במים גם בימים גשומים. מדינת ישראל זקוקה לכל טיפה של גשם, מאגרי המים הולכים ומצטמצמים וכל טיפה של גשם שיורדת חשובה למשק המים הישראלי. הימנעו מהשקיה בצינור או מהשארת מים זורמים בעת צחצוח גם בחורף.
>> לכל הכתבות בערוץ living
טיפים לחיסכון בחשמל בתקופת החורף
בחורף יש יותר שעות חשיכה, קר ונמצאים יותר בבתים. כל אלה מובילים לשימוש רב יותר בחשמל לתאורה, לחימום ולחימום מים, ובהתאם חשבון החשמל הולך ותופח. אריאל סגל, מהנדס ובודק חשמל, יו"ר איגוד החשמל של לשכת המהנדסים בישראל, נותן טיפים להפחתת חשבון החשמל בחורף:
תאורה: השתמשו בנורות LED חסכוניות. זכרו לכבות אורות בחדרים והתקינו גלאים להפסקת התאורה בחללים שאינם מאוישים, למשל חניה מקורה, מסדרונות וכדומה.
מכשירי חשמל: בעת קניית מכשירי חשמל הקפידו לבחור מכשירים בעלי דירוג אנרגטי גבוה.
מכונת כביסה, מייבש כביסה ומדיח כלים: הפעילו רק כשהם מלאים. עדיף לייבש את הכביסה בשמש בימים שבהם מזג האוויר מאפשר זאת.
חימום: חממו רק חללים שבהם יש אנשים. הימנעו מחימום הבית כולו אם אין בכך צורך.
העדיפו מזגן: חימום של הבית באמצעות מזגן חסכוני פי 2 עד פי 4 מחימום באמצעות תנורי חימום. רצוי לכוונן את הטמפרטורה במזגן ל-18 עד 20 מעלות בחורף ו-23 מעלות בקיץ. חשוב לזכור שתוספת של כל מעלה מגדילה את צריכת החשמל בכ-5 אחוזים. מכיוון שהחום עולה למעלה, יש לכוון את תריסי המזגן כלפי מטה כדי למקסם את פיזור האוויר (הפוך מהשימוש בקיץ). בנוסף חשוב להקפיד גם על תחזוקה שוטפת כמו ניקוי המסננים באופן קבוע על מנת למנוע חסימות.
חימום תת רצפתי: למי שנמצאים בשלבי תכנון או בנייה, מומלץ להתקין מערכת חימום תת רצפתי הפועלת באמצעות במשאבת חום (מזגן הפועל במצב חימום) המחממת מים הזורמים בצינורות המונחים מתחת לרצפה. המערכת יוצרת חום נעים וצריכת החשמל שלה נמוכה יחסית לתנורים.
איטום: הקפידו שהחלונות והדלתות יהיו סגורים היטב, כולל החריצים שבין החלון והדלת למשקוף ולסף, כדי למנוע כניסת קור הביתה. שקלו התקנת בידוד טרמי. המחיר אמנם גבוה, אבל עלויות חימום הבית מצטמצמות משמעותית.
טיפים לחימום מים בחורף
התקינו מתג הפעלה חכם לדוד לחימום המים: הפעילו את הדוד באמצעות יישומון סמוך למועד השימוש במים, באמצעות הגדרת שעות החימום או הפעלה והפסקה מרחוק.
כוונו את התרמוסטט של דוד החשמל: ברירת המחדל של התרמוסטט היא 70 מעלות, ומומלץ לכוון אותו ל-60 מעלות.
נקו את האבנית מהדוד: הזמינו טכנאי דוודים שינקה את האבנית בדוד. שכבת האבנית שנוצרת על גוף החימום מגדילה את זמן החימום, אינה מאפשרת לגוף החימום להתקרר והתוצאה היא שגוף החימום נשרף מהר יותר.
שקלו התקנת מערכת לחימום מים בגז: מחמם המים המהיר מתחבר למערכת הגז הביתית, נדלק באופן אוטומטי עם פתיחת כל אחד מברזי המים החמים בבית ופועל ללא הפסקה. מערכת הבקרה האלקטרונית מאפשרת את קביעת הטמפרטורה הרצויה, ותפוקתו מספיקה לשתי מקלחות. המחמם כבה מיד עם סגירת הברז ומחמם רק את כמות המים הנצרכת, וכך מונע חימום מים בזבזני. מחמם המים מאפשר ליהנות ממים חמים בלי צורך בתכנון מוקדם, מסביר זוהר בסיס, מנהל מכירות באמישראגז.
טיפים לחיסכון באמצעות מערכת בית חכם
מכיוון שרוב האנשים שוכחים או לא שמים לב לכל אור ומזגן בכל חדר כדאי להשתמש באמצעים טכנולוגיים המאפשרים התייעלות אנרגטית וחיסכון. "פתרונות הבית החכם צריכים להיות קלים להתקנה ונוחים לתפעול בשוטף, ולאחרונה עברו הפתרונות האלו מקצה שדרוגים שהופכים אותם לא רק לחכמים אלא גם לידידותיים למשתמש", מסביר קובי שקד, מנהל תחום בית חכם בקבוצת ניסקו (Nisko Smart). "כיום, טכנולוגיית הבית החכם גולשת הרבה מעבר להפעלה מתוכננת של התאורה או דוד המים, ואפשר לחבר אליה את כלל מכשירי החשמל הביתיים, מה שמביא להתייעלות אנרגטית ולחיסכון משמעותי בהוצאות החשמל השוטפות של הבית - בכל עונות השנה ובהתאם לצרכים".
לדבריו, "מערכת הבית החכם מאפשרת התקנה מודולרית בהתאם לצורך של דיירי הבית, ומאפשרת להגדיר הדלקה, כיבוי וכוונון של מכשירים חשמליים מראש, כך שאלו יתבצעו באופן אוטומטי". בין השאר אפשר לכוון הדלקה וכיבוי אוטומטיים של כל אחת מנקודות התאורה בבית בנפרד, כוונון של התריסים לפתיחה והגפה, הדלקה וכיבוי דוד וגם תפעול מזגנים. מערכת הבית החכם גם מאפשרת לתכנת תרחישים כמו "תרחיש יציאה מהבית" שמכבה אוטומטית את כל המכשירים החשמליים, או "תרחיש חזרה הביתה" הכולל הדלקת דוד המים, פתיחת התריסים, הדלקת התאורה בשביל הגישה לבית ועוד, מסביר שקד.
"המערכת מתחברת לרשת הווייפיי בהתקנה פשוטה, יעילה ומהירה. ההתקנה לא מצריכה שיפוץ של הבית והיא אמינה ובטוחה לשימוש. כל האביזרים נרשמים ישירות על הנתב הביתי ועל הענן, ומחוברים באופן ידידותי למכשירי הטלפון הנייד של בני המשפחה. כך הם זמינים לשליטה מכל מקום בעולם ובכל עת. בנוסף, המערכת מתממשקת לשירותי גוגל הום, אלקסה או סירי, לשליטה קולית בכל ההתקנים באפליקציה. אפשר לדבר למערכת הבית החכם ולומר מה רוצים להדליק או לכבות", אומר שקד. "בנוסף אפשר לתזמן את הפעלת מוצרי החשמל בבית בזמנים שונים לפי הצורך ובהתאם להרכב בני המשפחה (ילדים, קשישים וכדומה) השוהים בו בכל זמן נתון לאורך היממה. בנוסף לתכונות האלו, המערכת גם מונעת סכנות לא צפויות. השליטה מרחוק מאפשרת לכבות מכשירי חשמל שנשכחו דולקים, כמו טוסטר או מגהץ שעשויים להתלקח או לגרום לקצר חשמלי. זה מוסיף שקט נפשי סביב השאלה 'האם כיביתי או לא?'".