כבר למדנו שיש הבדל בין ניקוי לחיטוי. "לנקות משמעותו לגרום למשהו להיראות נקי", אמרה ד"ר אליזבת סקוט, מיקרוביולוגית מאוניברסיטת בוסטון, לאתר Apartment Therapy. "לחטא משמעותו להפחית את הסכנה שיש על השטח פתוגנים (מיקרואורגניזמים מחוללי מחלות)". כך, למשל, משטח העבודה במטבח עשוי להיות דביק או מלא בפירורים, אבל אם הוא לא בא במגע עם בשר נא, סביר להניח שהלכלוך הזה לא כולל יותר מדי חיידקים מזיקים. לעומת זאת, אם אדם מצונן פתח דלת או הדליק את האור, רצוי לחטא את המקומות האלה גם אם הם נראים נקיים לחלוטין.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
>> לוהטת: בטריפלקס המשגע של פנינה רוזנבלום בצפון ת"א
>> טהרן 90210: הצצה לבתים המפוארים של עשירי איראן
יש מגוון גדול של חומרי ניקוי מחטאים, וגם תמיסה המורכבת מ-3.80 ליטר מים וחמש כפות אקונומיקה משמשת לכך. כדי שהם יועילו באמת חשוב להשתמש בהם נכון. באתר Reader’s Digest פרסמו טיפים שיבטיחו שחומר החיטוי יעשה את העבודה שלו. הנה הם:
תנו לחומר זמן לעבוד: אם אתם מרססים את חומר החיטוי ומיד מנגבים אותו – אתם עושים טעות. פעולת החיטוי דורשת זמן, ואם אתם מנגבים מיד את החומר, המשטח אולי יהיה נקי, אבל לא יהיה מחוטא. בדקו בהוראות כמה זמן צריך להשאיר את החומר. אם אתם משתמשים באקונומיקה המתינו כ-10 דקות.
השתמשו במספיק חומר: בדרך כלל צריך לוודא שהמשטח כולו רטוב מהחומר.
בדקו את תאריך התפוגה: חומר החיטוי מאבד מיעילותו עם הזמן. הקפידו לבדוק שהחומר עדיין יעיל.
זכרו שיש לחזור על פעולת החיטוי: המשטח לא יישאר מחוטא לנצח. שטח מחוטא נשאר כך רק עד שהוא בא במגע עם גורם מזהם – ידיים, נוזלים או חלקיקים שנישאים באוויר. לכן חשוב לחטא מדי יום משטחים שנוגעים בהם לעתים קרובות, למשל שולחנות, דלפקים, מתגי חשמל, ידיות של דלתות וארונות, שלט רחוק, שירותים, כיורים וטלפונים ניידים.
קראו את ההוראות: כמה זמן להמתין, בכמה חומר להשתמש, מה תאריך התפוגה ועוד – תמצאו את הפרטים האלה בהוראות. הקפידו לקרוא אותן, בעיקר כשאתם משתמשים בחומר בפעם הראשונה.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
אל תחטאו יותר מדי: שימוש תכוף מדי בחומרי חיטוי עלול לגרום לחיידקים לפתח עמידות. לכן ד"ר אליזבת סקוט, מיקרוביולוגית מאוניברסיטת בוסטון, ממליצה באתר Apartment Therapy לא לחטא את כל הבית אלא רק משטחים שנוגעים בהם לעתים קרובות, בעיקר אם מישהו בבית חולה. "השתמשו בחומרי חיטוי כשצריך ורק למשטחים שיש סיכוי גבוה שיעבירו זיהומים", אומרת סקוט.