סוף סוף הגיע הגשם ועוד מעט יבוא הסתיו שירענן לנו את הרחובות והלב, ונוכל להיפרד לכמה חודשים מהיתושים, הג'וקים, הזבובים ושאר חרקי הקיץ המציקים. במקומם יגיעו לגינות ולבתים שלנו חרקים אחרים שהם מועילים יותר ופחות, וחלקם אפילו מזיקים. קחו לדוגמה את החיפושית הצהובה, שנראית ענוגה ופוטוגנית בדיוק כמו פרת משה רבנו המתוקה, אבל הרבה פחות ידידותית ממנה.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> 4 זוגות רכשו יחד קרקע לבנייה - ובנו את בית חלומותיהם
>> מרכיב אחד פשוט, ויש לכם מלכודת קסם לזבובים
המושית הצהובה (ויש גם כתומה), המוכרת גם כסוג של החיפושית האסייתית, היא בגודל כפתור עם קליפה קשה ודוגמה מובהקת בצורת M בין ראשה לקליפה. כמו פרת משה רבנו הקלאסית, גם היא אוכלת כנימות, חרקי קשקשת ומזיקי גינה אחרים, מה שהופך אותה לנוכחות מועילה בגינה. למעשה, זו הסיבה שהזן הזה הובא מאסיה למדינות רבות והיום ניתן למצוא אותה גם באירופה, צפון ודרום אמריקה, אפריקה וגם במזרח התיכון, כולל ישראל. המושית הבוגרת - שאורכה כ-6 מ"מ ורוחבה כ-5 מ"מ, טורפת 100-15 כנימות עלה ליום, ולכן הפכה למין פולש שתפקידו לסייע בהפחתת חרקים מזיקים. בניגוד לפרת משה רבנו האדומה, המושית הצהובה תנסה להתגנב לתוך הבית כדי למצוא בחלליו מחסה במהלך חודשי החורף, וזה לא חרק שאתם רוצים במזווה שלכם, או בכלל.
האם המושית הצהובה רעילה?
לא לבני האדם, אבל היא עלולה להיות מסוכנת לאכילה עבור חיות המחמד שלכם, לגרום להם לבעיות במערכת העיכול ואף לבעיות בריאותיות חמורות יותר. בנוסף, חיפושיות אסייתיות נושכות, והלסתות שלהן חזקות מספיק כדי לפצוע את העור. זה לא מסוכן אבל בהחלט לא נעים, וחלק מהאנשים יחוו תגובות אלרגיות לעקיצות. אבל מה שמטריד בעיקר בנוכחות שלה בבית הוא הריח הרע שהיא מפרישה אם היא מרגישה מאוימת והשאריות הריריות המסריחות שהיא משאירה אם היא נמחצת.
אז בגינה החיפושיות הצהובות מועילות ואינן צורך לגרש אותן, אבל כשהטמפרטורות יורדות כדאי להכין את הבית, ובעיקר המטבח – לאטום חורים, פתחים, סדקים ורווחים בין דלתות וקירות או חלונות. אם אתם פוגשים אחת שכבר הצליחה להסתנן פנימה, אל תמחצו אותה; במקום זה השתמשו בשואב אבק ואז רוקנו אותו לתוך שקית אשפה, קשרו והשליכו אותה מיד.
צבעי אזהרה של הטבע
זה הזכיר לנו את החיפושיות שנמצאו בגינה של חובבת גינון מעיירה קטנה בניו סאות' וויילס, אוסטרליה, שנדהמה לגלות בחצר האחורית כתמי ענק על העלים והענפים של חלק מהעצים, שממבט קרוב יותר התגלו כשטיחים רוחשים של מאות, ואולי אלפי, חיפושיות פסים זו לצד זו. "ליידי ביטלס מפוספסות מצטופפות לקראת החורף", היא כתבה בעמוד לחובבי אנטומולוגיה בפייסבוק, והוסיפה: "הכמויות שלהן בעץ הפלפל הישן לא ייאמנו! אני מקווה שהן מועילות". למזלה, ד"ר קן ווקר, אוצר בכיר לאנטומולוגיה בארגון המוזיאונים של ויקטוריה הסביר שהחיפושיות המפוספסות הצבעוניות הללו הן "מיכל ריסוס טבעי בגינה". כלומר- ממש כדאי לארח אותן". הן מתקהלות ומצטופפות בכמויות גדולות כדי להפחיד טורפים מזיקים בטבע. גבה של החיפושית המפוספסת הזאת בצבע כתום בהיר ושלושה פסים שחורים חוצים אותו אנכית. בטבע, צבעים עזים כאלה הם בדרך כלל צבעי אזהרה שתפקידם לסמן לטורפים שהטרף הפוטנציאלי שלהם מסוכן בדרך כלשהי - או שהוא יכול לעקוץ או שטעמו רע ומזיק. "הדרך הטובה ביותר לפרסם ברבים סימני סכנה היא להתקבץ יחד לגוש אחד גדול ולהציג את צבעי האזהרה האלה בהמוניהם, כי כיחידים ההשפעה לא תהיה כה גדולה", הסביר ד"ר ווקר.