לקראת פסח ומספר חודשים לפני צירופו של תינוק חדש למשפחתינו בת שלוש הנפשות (אבא, אמא וילד בן שנתיים וחצי) הבנו שאנחנו צריכים לקבל החלטה: האם אנחנו עוברים לדירה גדולה יותר או נשארים בדירה הקטנה? כשהחלטנו שכרגע אנחנו נשארים, הבנו שחייבים להפוך אותה לנעימה ומסודרת כדי שלא נרגיש צפיפות (שכבר מורגשת) ועלולה להתעצם עם עוד תינוק בבית. חוץ ממגבלות הדירה הקטנה, מדובר בשילוב של אמא אגרנית, אבא מבולגן, וילד שרגיל להתפרש עם צעצועיו בכל חדרי הבית.
תכירו: מסדרי הבתים
הדירה: דירת שלושה חדרים ישנה ולא משופצת, כ-65 מ"ר, עם סלון רחב (שהפך עם הזמן לחדר משחקים) ושני חדרים קטנים.
האתגר: הדירה היא שכורה לכן לא ניתן לשפץ אותה לפי ראות עינינו או להכניס שינויים מהותיים. כמו כן, התקציב היווה שיקול משמעותי, שכן היה לנו סכום קטן לטובת העניין.
הפתרון: חיפשנו פתרון של סדר וארגון מחדש בבית והגענו לחברת "מסדרים את הבית". החברה נותנת שירותים כמו אריזה פריקה וסידור במקרה של מעבר דירה, אבל גם סידור בית, שכולל מיון ופינוי ובניית תוכנית לארגון מחדש של הבית, כך שיהיה יותר מרווח ופונקציונלי. כבר בפגישת ייעוץ ראשונה אמיר ודפנה (בעלי החברה) זרקו רעיונות, והתלבטנו איתם אם נכון לנו ואפשרי להישאר בדירה.
עוד האתר לעיצוב הבית:
יוצאים לדרך: החלטנו לנסות ולתת צ'אנס לתהליך. יחד עם אמיר ודפנה שלסירוגין ניצחו על העבודה, הגיעו שתי עובדות מקסימות, אחת התלבשה על חדר הילדים ואחת על המטבח והתחלנו לעבוד. לפני התהליך התעקשו ה"מסדרים" להבהיר שמבחינתם נשים בהריון לא עובדות, רק צריכות לשבת ולהיות זמינות לשאלות. בפועל, לצערי, זה לא קרה. מכיוון שהלקוח הוא בעל הדירה וצריך להיות זמין לשאלות כדי שהסדר יהיה הכי פונקציונאלי לצרכיו, קשה להימנע מלהיות חלק פעיל בתהליך.
המלצה קטנה: אם אתן בהריון אל תחכו, כמוני, לרגע האחרון. כמובן שהעובדה שעובדים אצלכן ואיתכן בבית היא משמעותית אבל יותר קל לעשות את זה בחודשים פחות מתקדמים. הקצב הוא מסחרר ומתוקתק ומומלץ ששני בני הזוג יהיו בבית. לנו לקח סוף שבוע שלם להתמצא מחדש במטבח בגלל שאותו השארנו לצוות לעשות כמעט ללא נוכחות שלנו. אחרי שהצוות עזב, נאלצנו לעשות בעצמנו התאמות שנוחות לנו. כמובן שגודל הצוות יכול להיות גדול יותר והעבודה קצרה יותר וזה תלוי בכם - עד כמה חשוב לכם להיות מעורבים.
אחרי יום מתיש, אבל לא מאוד ארוך בן שמונה שעות, חדר הילדים, המטבח, הסלון, וחצי מחדר השינה, כבר היו מאחורינו. ביום שלמחרת נפגשנו במסגרת מצומצמת יותר לסיים את ארונות חדר השינה, האמבטיה, המבואה העמוסה ולפינישים אחרונים. הפעם משום שהמסה הגדולה הייתה מאחורינו ובבית היינו שנינו, התהליך היה אפילו יותר ממוקד וקשוב עם דגש על הפונקציונליות שנכונה לנו.
בתור אגרנית, ציפיתי שיגרמו לי לזרוק הרבה דברים והופתעתי לגלות שזרקתי הרבה פחות משחשבתי ובעיקר ביוזמתי. החדשות הטובות הן, שלמרות שלא נפטרנו מהרבה דברים, הסדר עצמו פנה וריווח מקום, חפצים שהיינו רגילים לאלתר להם פתרונות אחסון נכנסו לארונות ואף נשאר קצת מקום.
בנוסף קיבלנו המלצות סטייל מלייה סלע, אך רוב הדברים לא היו לנו ריאליים בפועל בגלל ריבוי חפצים בשימוש יומיומי וחפצים שאנחנו צריכים לאחסן לטווח רחוק בדירה עצמה משום שאין לנו מחסן. קיבלנו השראה מהאקססוריז שהובאו לצילומים, וחלק מההמלצות נוכל אולי לממש בעתיד.
תוצאות: העובדה שהוצאנו לפועל את תהליך הסדר, כבר גרמה לנו להיות יותר מחויבים ולשמור עליו בבית. הסדר שפינה לנו מקום הפך את הבית ליותר נעים. עכשיו חשוב כמובן שנקפיד על כך כדי לשמור על אווירה נוחה, נעימה ומרווחת (ככל האפשר) בבית.
אם אתם הולכים על זה, חשוב לדעת שאתם חלק בלתי נפרד מהתהליך וגם לכם יש לא מעט עבודה: להפתעתי הצוות הותיר אותי עם שני ארגזי ניירת גדולים, לטיפול ומיון בעצמי, וברגע שחוזרים לשגרה כמובן שהרבה פעמים זה מתעכב. כדי לתקתק, להרבה פתרונות אחסון קיימים לא נכנסו איתנו לעומק מכיוון שמבחוץ הם נראו מסודרים. כך שאם סדר יסודי חשוב לכם, תצטרכו להגדיר אותו בתהליך או לפנות לו זמן בעצמכם בהמשך. כמו כן כמובן שהסדר צריך להתאים לצרכי מי שגר בבית ולכן חשוב לתחזק ולהתאים אותו. אבל לפעמים בלי העזרה החיצונית הזו שנותנת דחיפה פשוט לא מגיעים לכך אף פעם ולכן לנו התהליך היה חשוב.
שורה תחתונה: אפשר להיעזר בשירות לקראת שינויים בתוך הדירה, גם אם יש משהו משמעותי כמו פינוי מקום לתינוק חדש בבית, או אם פשוט הגיע הזמן לעשות סדר. פסח הוא הזדמנות מצוינת לכך. גילינו שגם בלי שיפוץ, סדר נכון משנה ומרווח את הבית. קחו בחשבון שמדובר בתהליך לא זול, מתיש ומעייף גם עבור בעלי הבית. עליכם להיות מוכנים לעבודה קשה. היתרון: מדובר בכמה ימים מרוכזים.
מחירים: לפי שעה: 300 שקלים לשני עובדים. לפי פרויקט: המחיר נקבע לפי גודל הבית, מצבו וכמות החפצים ונע בין 1,000 ל-10,000 שקלים.
טיפים לשמירה על הסדר
כמו שאמרנו: אם אתם מצפים לפתרון פלא אתם טועים: העבודה שלכם רק מתחילה. לשם כך ביקשנו כמה טיפים שיסייעו לכם לשמור על הסדר:
20 דקות והכל במקום: כדי שהבית יישאר מסודר ומאורגן בצורה טובה ולא יצבור בלגן בלתי נשלט, יש להקדיש 20 דקות ולא דקה יותר לארגון הבית כל יום. פשוט לשים הכל במקום: תיקים של הילדים, צלחת מהסלון, נעליים מפוזרות וכו' ועוד לפני שייגמר הזמן תספיקו אפילו לטאטא את כל הבית. והכל ב-20 דקות!. למרות שאתם מחכים רק לשים רגליים על הספה ברגע שאתם מגיעים מהעבודה, נסו לסדר ואז לנוח. אם תתיישבו יהיה לכם הרבה יותר קשה לקום.
קופסאות לאחסון בחדר הילדים: כדי למנוע ערבוב של משחקים יש לקנות קופסאות ולאחסן את המשחקים בתוכן. יש למיין לפי נושאים: חיות, לגו, פליימוביל וכו'. כל כמה שבועות להכניס את הילד לחדר ולמיין ביחד איתו. הילדים אוהבים להיות שותפים בסידור החדר שלהם. כך הם ילמדו לקחת אחריות על הסדר שלהם.
עונות השנה: כל ארבעה חודשים מתחלפת עונה. אפשר לנצל את חילופי העונות למיון ארון הבגדים. כשאתם מעלים בגדים למעלה, עדיף שתעלו כמה שפחות - עשו מיון ותמסרו. לא כדאי לצבור בגדים מיותרים, הם סתם יוצרים בלגן.
חברת "מסדרים את הבית"; אקססוריז לצילומים: ID DESIGN ו"צמר שטיחים יפים".