המטבח הוא אחד האזורים הכי שימושיים בבית ויעיד על כך הכיור שלעולם לא נשאר ריק מכלים ליותר מכמה שעות. ומכיוון שזהו חדר שכל בני המשפחה עושים בו שימוש, סידור נכון של המטבח יכול להפוך את החיים בבית לקלים, פשוטים ונעימים יותר. במקום להשתמש בזיכרון, יוביל אתכם ההיגיון של הסדר החדש וכך תחסכו זמן על חיפושים מיותרים, שלא לדבר על הכסף שלא ייצא על קניות מיותרות. איך עושים את זה? בעזרת תכנון נכון ושלב אחרי שלב.
לפני שמתחילים: כמה קושיות
כדאי לעצור לרגע לפני שמתחילים לעשות סדר ולשאול את עצמנו כמה שאלות שיסייעו לנו לתכנן את הסדר בצורה יעילה וחכמה:
1. יש להגדיר מי משתמש במטבח ולאלו צרכים. אם יש ילדים והחלטתם שאתם רוצים לתת להם עצמאות במטבח - שימו את כלי הפלסטיק והכוסות שלהם במדפים הנמוכים יותר, ואולי אף הנמיכו את המיקום של המיקרוגל.
2. יש לבדוק עד כמה כל פריט במטבח שימושי, ובאיזו תדירות אנו משתמשים בו. מי שאופה בכל סוף שבוע, כדאי שישאיר את התבניות בהישג יד, אך אם הן נשלפות רק בחגים או בנסיבות מיוחדות, נעלה אותן לקומות העליונות של הארון. השאלה איפה אנחנו משתמשים באותם כלים תאפשר לנו להחליט היכן לשים אותם. כך, למשל, אם יש כלים שמשתמשים בהם רק ביום שישי ובשולחן השבת במקום בשולחן המטבח, אולי נוכל לאחסן את הכלים הללו במזנון או במקום ייעודי ליד שולחן השישי, ביחד עם כוסות היין וכלי ההגשה.
3. כדאי ורצוי לרכז נושאים דומים במקום אחד ולא לערבב מזון עם כלים, בכדי למנוע התרוצצות ופתיחה של מספר ארונות מטבח בעת הכנת האוכל. לדוגמה: קערות לסלטים, כלי הגשה, קערות לקורנפלקס וכדומה יהיו ביחד. כדאי לרכז את כל הקשור בהכנת הקפה – הקפה והסוכר, הקומקום, הכפיות והספלים בסמוך אלו לאלו, ואם ניתן - גם בסמוך למקרר. את התבלינים, למשל, נמקם בקרבת הגז, יחד עם השמן ובקבוקים אחרים.
4. אם יש מדיח כלים, מקמו את הצלחות השימושיות בסביבתו כדי שיהיה קל לפרוק אותו, ואם יש מתקן לייבוש כלים, החליטו היכן לשים אותו לפי היד הדומיננטית שלנו, וכמובן לפי המקום על השיש.
5. כדאי לבצע מיון לפני הסידור. לכולנו יש פריטים ואביזרי מטבח שאיננו עושים בהם שימוש אבל הם תופסים לא מעט מקום במטבח שלנו. מיון שלהם והעברתם למישהו שצריך אותם יותר, יסייע לסדר את ארון המטבח טוב יותר ובהזדמנות זו יש סיכוי טוב שתגלו דברים חדשים ששמרנו ומעולם לא השתמשנו בהם.
מתחילים: נא להתמקד
שלב אחר שלב: קודם כל חשוב לזכור שאת הסדר עושים שלב אחר שלב. מתחילים לסדר מדף מדף או מגירה מגירה, כך שהמלאכה תהיה ממוקדת ויעילה.
מה נשאר ומה הולך: שאלו את עצמכם, מתי השתמשתם בחפץ זה או אחר, האם הוא משמש אתכם ואם לא למה הוא אצלכם? לאחר שעניתם על השאלות, קבלו החלטה האם הוא נשאר או הולך. במידה והוא נשאר, הניחו אותו בצד אחד ואם הוא הולך מכם, הניחו אותו בארגז/שקית למסירה.
מחלקים לפי קבוצות: לאחר שנשארתם רק עם מה שהנכם זקוקים לו ומשתמשים בו, התחילו לחלק את החפצים לפי קבוצות. לדוגמה: סירים, מחבתות, פלסטיקים. יש כמה אפשרויות לחלוקה לנושאים: לפי חומר – עץ, פלסטיק, זכוכית וכדומה ולפי סוג השימוש כמו: קערות לסלט, כלים להגשת עוגות, תבניות אפייה וכדומה. אחת הטעויות הנפוצות שרצוי להימנע מהן בעת סידור ארונות מטבח ובסדר בכלל, היא ערבוב נושאים. כאשר מפזרים את הכלים השייכים לאותו נושא, נדרשים לפתוח יותר ארונות בדרך לבישול.
כל קבוצה במגירה או במדף: סדרו כל נושא במגירה או במדף ואת המיקום קבעו לפי רמות השימוש. כלומר, מה שמשתמשים בו יותר, יהיה קרוב אלינו ודברים בהם משתמשים בתדירות נמוכה, יעלו למדפים גבוהים או נמוכים או פחות נגישים.
לאחסן לפי גובה: חשוב להתאים את המרווחים בין המדפים בארון המטבח לכלים. הכוסות, התבלינים ופריטים נוספים במטבח שלנו אינם בעלי גובה כה רב, וחלל יקר מתוך הארון מתבזבז אם לא מתאימים את המדפים לגובה המתאים לחפצים המאוחסנים בהם. אם אין לכם אפשרות לשנות גובה מדפים בארון, תוכלו להשתמש במגוון מתקנים שיסייעו לכם לנצל טוב יותר את חלל הארון.
מאחסנים את כלי הפלסטיק: מצאו לכל קופסה מכסה. רכזו את כל המכסים בקופסה אחת ולמדקדקים – מספרו כל קופסה ולמכסה שלה תנו את אותו המספר וכך תוכלו להתאים בקלות.
מזון יבש לפי קטגוריות: הפרידו בין מזון יבש – אפונה יבשה, חומוס יבש, פסטות, אורז, בורגול, קינואה וכדומה, לבין השימורים. לאחר שריכזתם את תכולת המגירה לפי קטגוריות, יש לרדת לתת קטגוריות, כלומר הפרידו בין פסטות לקטניות, בין ממתקים לחומרי אפייה. כל קבוצה שימו בסלסילה כדי שיהיה לכם קל לזהות את המוצר וגם - לנקות את המדף מתחת לסלסילה.
מומלץ גם לסדר את מוצרי האפייה בסלסילה כדי שנוכל לשלוף אותה כנושא מהארון וממנה את המוצרים הדרושים לנו בלי מאמץ.
מצד אחד חמוצים, מצד שני מתוקים: במקרה של קופסאות השימורים: הפרידו בין חמוצים – מלפפונים, זיתים, כרוב חמוץ וכו' לבין פירות – לפתן אננס, תפוחי עץ, אפרסקים וכדומה וצרו קבוצה של כל השימורים עם מכנה משותף. לדוגמה: קטשופ, רסק עגבניות, עגבניות מרוסקות ועוד, ירוכזו כקבוצה שהמשותף לה הוא עגבניות. לפי הגיון זה, סדרו את שאר השימורים. בתוך הארון סדרו בטורים כמו בסופר ואז תדעו שכל מה שנמצא באותו הטור שייך לאותה קבוצה. מה שיעזור גם כשתרצו לעשות רשימת קניות ולברר מה חסר באמת.
מבדילים בין יום חול לחג: צרו חלוקה והפרידו בין צלחות שמשמשות ביומיום ולאלו שמשמשות אותכם בחגים או בימי שישי. הפרידו בין סוגי הכוסות: שתייה חמה, קרה וכוסות יין. אם יש בר מים חמים או מכונת קפה, השתדלו למקם את הכוסות קרוב למתקן. צלחות, כוסות, סכום וכלים שנכנסים למדיח אחסנו במקום שקרוב למדיח ויהיה קל לסדר בעת פריקת הכלים.
מפרידים בין הסירים: כדאי שהסירים הכבדים יהיו במדפים התחתונים. כמובן שאם יש ארונות עמוקים, כמו למשל הארונות מעל המקרר או המיקרוגל, יש לשים בהם את הדברים הגדולים יותר ושאינם נכנסים לארונות הרגילים. הפרידו בין המכסים לבין הסירים והמחבתות כדי לנצל נכון את שטח המגירה או הארון.
פינת קפה ותה: מקמו את הקפה, התה והכפיות במקום אחד, כך שלא תצטרכו לטייל מצדו האחד של המטבח לצדו השני בכדי להכין כוס קפה אחת.
הכותבת: שרית גושן פנטי , מנכ"לית סידורים.
אם אתם כבר במטבח - כך תסדרו ותנקו את המקרר
וגם: איך שומרים על הסדר בארון הילדים?