כבר הבנו שמגבות גוף צריך לכבס לפחות פעם בשבוע ומגבות מטבח רצוי לכבס מדי יום, אבל מה עם מגבות ידיים? המגבות האלה הרי משמשות רק לייבוש הידיים (ואולי הפנים) אחרי שנשטפו, והן תלויות הרחק ממזון ומלכלוך, האם זה אומר שאין צורך לכבס אותן לעתים קרובות?
המיקרוביולוג ג'ייסון טטרו ממליץ לכבס מגבות ידיים לפחות פעם בשבוע. לאתר Well And Good הסביר טטרו שממחקרים שבדקו זיהומים מיקרוביאליים על מגבות עלה שתוך כשבוע כמות המיקרואורגניזמים גדלה לרמה שעלולה לגרום לזיהום העור או לריח רע.
גם אם המגבת סופגת מים בלבד (ללא חומרים נוספים כמו שאריות חומרי איפור וטיפוח, סבון או משחת שיניים), עדיין נוצרת סביבה שבה חיידקים משגשגים. חיידקים ופטריות צריכים שלושה דברים כדי להתפתח, מסביר טטרו: לחות – וחדרי רחצה מתאפיינים בלחות גבוהה, מזון כמו הפרשות ותאי עור מתים (שעוברים למגבת בעקבות המגע עם העור) וחום – מאפיין נוסף של חדרי רחצה.
הצטברות מיקרואורגניזמים לאורך זמן עלולה לגרום לריח מעופש, וזה לא נעים אבל לא מזיק, אבל עלולים להצטבר על המגבת גם חיידקים מזהמים או כאלה שגורמים למחלות. "במחקר אחד גילו שמגבות רחצה גורמות להתפשטות של סטפילוקוק זהוב (Staphylococcus aureus) והגרסה העמידה לאנטיביוטיקה שלו, MRSA", אומר טטרו. החיידק הזה אמנם נפוץ אצל כשליש מהאוכלוסייה, ואינו מזיק כשהוא על פני העור, אבל כשהוא חודר לגוף (דרך חתך) הוא עלול לגרום לזיהום שקשה לטפל בו.
החלפת מגבות ידיים וכיבוס המגבות המלוכלכות פעם בשבוע מפחיתים את הסיכון הזה, אבל אם אנשים שונים משתמשים באותה מגבת – בני משפחה או שותפים לדירה – רצוי להחליף מגבות פעמיים בשבוע. כם גם אם הלחות באזור גבוהה שבו המגבת לא מספיקה להתייבש לחלוטין בין שימוש לשימוש.
אין צורך לכבס מגבות ידיים בטמפרטורות גבוהות, בזכות מכונות הכביסה וחומרי הניקוי המתקדמים, ואפשר לכבס אותו במים חמימים ואפילו קרירים. גם אין בעיה לכבס מגבות ידיים עם פריטים אחרים. אם המגבת מעופשת במיוחד או מסריחה אפשר להוסיף לכביסה שליש כוס חומץ. רצוי לייבש מגבות במייבש מכיוון שהאוויר החם ישמיד את כל החיידקים שאולי שרדו את הכביסה.
כל כמה זמן כדאי לכבס מגבות רחצה
תנאי לחות, כמו במגבת אחרי השימוש, הם מצע נוח במיוחד להתרבות חיידקים ועובש. "אלו יכולים לגרום לפטריות, יבלות וגירודים, או להביא להתפשטות של בעיות אלו, וכן להתפרצות דלקת עור אטופית", אמר רופא העור ד"ר אלוק ויג' לאתר של מרפאת קליבלנד. למרות זאת, אנשים רבים לא מקפידים להחליף מגבות בזמן. בסקר שערכה חברת ג'נרל אלקטריק ב-2018 אמרו 50 אחוז מהנשאלים שהם משתמשים במגבת לפחות חמש פעמים לפני שהם מכבסים אותה, ו-14 אחוז אמרו שהם משתמשים בה לפחות 8 פעמים לפני הכביסה.
כדי לשמור על ניקיון ולמנוע בעיות עור ד"ר ויג' מציע להקפיד על הכללים הבאים:
* כבסו את המגבות לפחות פעם בשבוע, ואם אחד הדיירים בבית חולה או הלחות בבית גבוהה – כבסו בתדירות גבוהה יותר.
* אל תחלקו מגבות עם בני הבית, בעיקר עם הילדים. בני זוג יכולים להשתמש באותה מגבת (אחרי הכל, הם ישנים באותה מיטה), אלא אם כן אחד מהם סובל מבעיית עור או חולה.
* אחרי השימוש תלו את המגבת כך שתוכל להתייבש לחלוטין.
* אם אתם משתמשים במגבת בזמן אימון גופני או אחרי המקלחת בחדר הכושר – כבסו אותה לאחר כל שימוש.
* מומחים נוספים ממליצים להשתמש בכמה מגבות: לידיים, לגוף, לשיער ולפנים.
טיפים לכביסת מגבות
חומרי כביסה: כדי למנוע הצטברות משקעים של נוזל הכביסה על המגבת, השתמשו בכמות נוזל הכביסה המומלצת על האריזה ולא יותר. אל תמלאו את מכונת הכביסה יותר מדי מכיוון שכשהמכונה עמוסה חומרי הניקוי לא נשטפים היטב מהפריטים. במקום מרכך כביסה - שמכיל שמנים וחומרים אחרים שגורמים למגבת לספוג פחות – השתמשו בחומץ. שפכו כוס חומץ למגירה של המרכך וכבסו כרגיל. החומץ מרכך את המגבת וגם קוטל חיידקים.
טמפרטורה: בדרך כלל רצוי לכבס גבות ב-40 מעלות, כי "טמפרטורה גבוהה יותר עלולה לשחוק אותן מהר מדי", מסבירה מעצבת המגבות לוסי אקרויד. עם זאת, היא ממליצה לכבס מדי פעם ב-60 מעלות כדי למנוע הצטברות שומנים וחיידקים. "כך אפשר לשמור על ההיגיינה של המגבות בלי לפגוע באיכות ובטקסטורה", היא אומרת.
כביסה ראשונית: כבסו את המגבות לפני השימוש הראשון כדי להוריד שאריות צבע וסיבים ולהכין את הסיבים לספיגה טובה יותר. מומלץ לכבס שלוש פעמים במים קרים ללא מרכך.
היזהרו מהשמש: כדי למנוע מהצבע לדהות ומהמגבות להתקשות, אל תייבשו בשמש ישירה. הכניסו למייבש או יבשו בצל.
שימו לב לצבע: מגבות לבנות מתלכלכות מהר יותר ולכן דורשות כביסות רבות יותר, והן מצהיבות עם הכביסות והשימושים. אם בכל זאת אתם מעדיפים אותן על מגבות צבעוניות, כבסו אותן רק עם פריטים לבנים, והוסיפו למכונה קפסולת אקונומיקה לשמירה על הלובן הבוהק.