אקונומיקה היא אולי מוצר הניקוי הביתי הנפוץ ביותר, וגם הבסטי של רבים מאתנו, אבל לא בטוח שהיתרונות שלה עולים על החסרונות. היתרון העיקרי בניקיון שלה הוא חיסול חיידקים, אך השימוש בה בניקוי חדר השירותים עלול להזיק לאסלה וגם להזיק לבריאות שלנו, ואלה חסרונות רציניים.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> פה מערבבים ביזנס עם פלז'ר: כך עוצב המלון היפה והנכון בת"א

>> מצאנו את הקולקציה הכי טרנדית עכשיו לבית. בדוק

 

"אמנם אקונומיקה יעילה להרג חיידקים, אבל לאורך זמן היא יכולה לפגוע בחרסינה ולהשאיר אותה עמומה ומחוספסת. כשהיא במגע עם פס רובה צבעוני, היא גם יכולה לייצר תגובה שתגרום לו לדהות או לשנות צבע", מסביר ראיין מק'ניקול מחברת האינסטלציה Spares Direct לאתר yahoo.uk. כתחליף לאקונומיקה, מק'ניקול ממליץ להשתמש בחומץ לבן כיוון שהוא מחטא ומסיר משקעי מינרלים – רק שימו לב לעולם לא לערבב את החומץ עם אקונומיקה, אפילו קצת, כי זה עלול ליצור אדים רעילים. "אפשר להשתמש גם בחומרי ניקוי מסחריים שמיועדים לאסלות", מוסיף מק'ניקול, "רובם זמינים, בטוחים לחרסינה וגם יעילים בהסרת חיידקים וכתמים".

מנקה אסלה (צילום: יחסי ציבור)
עדיף להשתמש בחומרים ייעודיים לניקוי אסלה | צילום: יחסי ציבור

לשימוש באקונומיקה עלולות להיות השפעות שליליות גם על הבריאות שלנו, אם אנחנו לא משתמשים בה כראוי", כמו שהסביר עבאס קנני, רוקח מפקח ב-Chemist Click באנגליה: "אדי האקונומיקה יכולים ליצור גירוי במערכת הנשימה מה שמוביל לתסמינים כמו שיעול, התעטשות וגירוי בגרון. כשיש חשיפה ממושכת לאקונומיקה דרכי הנשימה עלולות להיות דלקתיות ויכולות להתפתח בעיות נשימה כרוניות, וזה כמובן מחריף את מצבם של אנשים עם אסתמה ובעיות נשימה". על פי קנני, גם העור והעיניים עלולים להיות פגיעים בעת השימוש בחומר, ובליעה של אקונומיקה עלולה להוביל להרעלה ועלולה לסכן חיים.

אם כבר אקונומיקה, אז ככה

למי שמתקשה להיגמל מהשימוש באקונומיקה כחומר ניקוי ביתי, למרות הסכנות, קנני ממליץ לדלל אותה ובכך להפחית את ריכוז החומר: "זה יכול לעזור להפחית את ההשפעות המזיקות הפוטנציאליות על הגוף. ודאו שהחדר מאוורר היטב וחבשו כפפות מגן ומשקפי ראייה כדי למזער את הסיכון למגע. אם האקונומיקה באה במגע עם העור או העיניים, יש לשטוף היטב ולפנות לייעוץ רפואי דחוף. הרחיקו תמיד אקונומיקה מהישג ידם של ילדים וחיות מחמד."

אקונומיקה  (צילום:  Irina Annarumma, Shutterstock)
צילום: Irina Annarumma, Shutterstock

כך תנקו את האסלה עם חומר טבעי ובלי אקונומיקה

"גולשת אוסטרלית, שלאורך השנים הוציאה מאות דולרים על חומרי ניקוי ובכל זאת לא הייתה מרוצה ממצב האסלה בבית שלה, קיבלה טיפ ניקיון מאחותה ששינה את הכל. בסרטון ששיתפה בטיקטוק שלה (וצבר כבר כמעט 100 אלף צפיות) היא סיפרה שעל סמך הטיפ מהאחות היא שפכה לאסלה קופסת מלח לימון (75 גרם), שהוא חומצה אורגנית הנמצאת, למשל, בפירות הדר, ואפשר לקנות בכל סופר, לפעמים גם בשם חומצה ציטרית או חומצת לימון. היא השאירה את האסלה כך למשך הלילה ובבוקר ניקתה את כל הכתמים במברשת בקלות, בלי צורך לקרצף – והתוצאות מרשימות.

@_naturallychey I sound so sick in this has anyone else tried it though #cleantok #relocating #queensland #canberratok #australia #toiletclean ♬ You Found Me - Instrumental Pop Songs & Kris Farrow

אם אין לכם מלח לימון, באתר The Pink Plumber ממליצים להשתמש בחומרים חומציים אחרים כמו לימון רגיל או חומץ כדי לנקות משקעי אבנית המצטברים באסלה: מרוקנים את האסלה ממים ושופכים פנימה חומץ או מיץ לימון לא מדוללים. משאירים את הנוזל למשך כמה שעות ורצוי ללילה שלם, ואז משפשפים עם מברשת אסלה בעלת זיפים קשים. באתר ממליצים להוסיף למכל האסלה כוס חומץ או מיץ לימון מדי יום כדי למנוע את חזרת הכתמים.

עוד שיטה היא להשתמש באבן פדיקור (אבן ספוג). באתר hunker מסבירים שמומלץ לנקות עם אבן ספוג אסלות חרסינה, ולא להשתמש בה לניקוי משטחי שיש, פלסטיק, לימינציה או פיברגלס. בנוסף, לא כדאי להשתמש בשיטה לעתים קרובות. באתר מסבירים שהאבן והמשטח שמנקים צריכים להיות רטובים. שפשפו עם אבן את הכתמים עד להסרתם.

מלח לימון (צילום:  Ekaterina43, shutterstock)
מלח לימון | צילום: Ekaterina43, shutterstock