פעם מזמן, לפני שהרשתות החברתיות השתלטו על התודעה שלנו, מטלות הבית לא נצנצו מאבק כוכבים ולא זהרה שום הילה מעל ראשן של מסדרות בתים מקצועיות עם אג'נדות משנות חיים. אנשים היו מנקים כי צריך, ומי שיכל להרשות לעצמו שילם למישהו אחר שיעשה את זה עבורו. קאט זריז לזמן הווה - היום, כשרוצים להחמיא למישהי קוראים לה "חולת ניקיון", וכולנו הפכנו למכורים לטיפים לטיפוח הבית ולרוטינות על גבול האובססיה של משפיעניות שונות, אפילו בלי לקום מהספה הנוחה. מחקר שפורסם השנה מנסה להסביר למה פעולות הניקיון כל כך מושכות ומרגיעות אותנו.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> וידויה של חולת ניקיון: "הבית שלי היה מוכן לפסח מאז פברואר"

>> "אני מהמוגזמות": לינור פחימה שטפה את המטבח שלה עם צינור

 

במחקר משנת 2024 שערך המכון האמריקאי לניקוי (ACI) עלה כי כמעט 9 מתוך כל 10 אמריקאים מדווחים שהם מרגישים במיטבם, נפשית ופיזית, כאשר החלל סביבם נקי. ההשפעה של הניקיון הזה חורגת בהרבה מהנאה אסתטית בלבד, ומתחברת לרווחה הנפשית שלהם: המחקר מצא שבית נקי מטפח תחושת הישג, משפר את מצב הרוח, מגביר את הפרודוקטיביות ומפחית מתח וחרדה. איך פעולת הניקוי עצמה יכולה להשפיע עלינו כל כך עמוק?

בחורה רובצת על הספה עם טלפון  (צילום:  F8 studio, shutterstock)
וואו, כמה קצף הג'ל הזה עושה, זה מטורף. יאללה, עוד סרטון | צילום: F8 studio, shutterstock

כדי להבין את הפיתוי המרגיע של פעולות הניקיון צריך להעמיק מתחת לפני השטח של אקט הניקיון בלבד. מחקר משנת 2017 שנערך על מבוגרים צעירים מצא שעומס קשור לדחיינות, תחושת הצפה ואיכות חיים נמוכה יותר. אין ספק שהתוצאות של הפעולות, כלומר חלל נקי, משמחות ומרגיעות, אבל גם התנועות הפיזיות עצמן משחקות פה תפקיד חשוב. "כאשר אנו מתמקדים במשימה שלפנינו, הניקיון נותן לנו תחושת שליטה והרגשה שאנו משיגים משהו", מסביר הפסיכולוג והסופר ההוליסטי סקוט ליונס לאתר apartmenttherapy. קיילר שמווי, פסיכולוג קליני ראשי, מוסיף: "עבור רווחה נפשית, ניקיון הוא חלק חיוני מהטיפול העצמי. יש לכך גורמים שונים, משגרת הניקיון ועד חזרות על תנועות וסיפוק מהעיתוי שבו זה נעשה. "האלמנטים הפעילים בניקוי זהים לאלו המעורבים במדיטציה ובתרגולי מיינדפולנס אחרים". מהצד הפיזי של הדברים, פעולות הניקיון יכולות לספק לגוף שלנו אנדורפינים, אותם הורמונים שמחים שמגיעים מפעילות גופנית.

איך בית מבולגן משפיע על מצב הרוח שלנו?

על פי שמווי, זה שיש לך בית מבולגן לא אומר שיש לך דיכאון, אבל הסיכויים לקבל בית מבולגן אכן גדלים עם אלו שסובלים מדיכאון. "הסביבה הפיזית שלנו נוטה לשקף את העולם הפנימי שלנו", הוא אומר. "בית מבולגן שהוזנח מסמן לעתים קרובות מישהו שנקלע לאורח חיים דיכאוני. הסביבה הפיזית משפיעה כל כך על מצב הרוח, שאפשר לשקול ניקיון כחלק מטיפול עצמי".

בלגן בבית, בית מבולגן (צילום: Tatyana Dzemileva, SHUTTERSTOCK)
זה מוכח - בלגן בבית זה מדכא | צילום: Tatyana Dzemileva, SHUTTERSTOCK

מריה פרננדה גונזלס מסוכנות הניקיון Mister Limpio Cleaning הייתה עדה ממקור ראשון לשינוי במצב הרוח של לקוחותיה. "עבדנו בכמה חללים עם משרדים ביתיים, ולקוחות דיווחו על תחושת פרודוקטיביות הולכת וגוברת, במידה רבה", היא סיפרה. "בנוסף, המטבח היה חלל שגם עליו קיבלנו הרבה משוב חיובי, עם כמה לקוחות שהעידו שהבישול בבית נעשה תכוף יותר מאז הניקיון". היא הוסיפה שבבתים שבהם הצטברו אשפה, עובש ועומס יש אווירה אפלה וכבדה בקרב הדיירים. "מבעד לדמעות הם התוודו שהדחיינות השתלטה עליהם ומנעה מהם לפעול ולהתקדם". 

כך תשמרו על מרחב נקי גם אם אתם לא מכורים

גם מי שלבו מתרחב ונפשו מתמוגגת מחללים נקיים ומבית מצוחצח, לא תמיד יכול לעמוד במאמץ ובמשמעת הכרוכים בלהיות חולי ניקיון. הנה כמה טיפים מעשיים שיכולים לעזור לכולם: 

התמקדו בניצחונות קטנים ומהירים

קלסי גנט מחשבון האינסטגרם lifeonstacylane@ ממליצה להתמקד בהצלחות קטנות ומהירות. "ניקיון יכול להיות מתיש, אז התמקדו בתיעדוף משימות", היא אומרת ומעודדת את עוקביה לעבוד ב"בלוקים" של 15 דקות כל פעם. "אתם לא צריכים לעשות הכול ביום אחד, זה תמיד מדהים כמה אפשר להשיג ב-15 דקות", סיכמה. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Kelsey Gent | Cleaning Motivation & Inspiration (@lifeonstacylane)

 אמצו שגרה או שיטה קבועה

גונזלס ממליצה על פעילות בתחילת היום: "ניקיונות בוקר מכינים את היום שלך להצלחה, זה נותן את הדחיפה המנטאלית הדרושה כדי להתמודד עם המכשולים של היום." אתם לא טיפוסים של בוקר? אין בעיה. הרשת גדושה בשיטות ורוטינות אחרות, כולל שיטה הפוכה של ניקיון בסוף היום, רק תבחרו מה שמתאים לכם. 

הפרידו בין המשימות שלכם

אמריקה ארטיגס מבית Sweet Cleaners מציעה להבדיל בין מטלות ניקיון ומטלות סידור הבית. "תכננו משימות יומיומיות כמו כביסה, טאטוא, שאיבת אבק, איסוף צעצועים וכו' בשוטף ולפני יום הניקוי 'העמוק', היא מסבירה, "זה ימנע את מיום הניקיון הרציני שלכם להיות עמוס במטלות אחרות".

מנקה (צילום: LightField Studios, Shutterstock)
איזה כיף זה להשפריץ ולשפשף | צילום: LightField Studios, Shutterstock