הקרח שמצטבר במקפיא אולי נראה כמו בעיה קטנה שבסך הכל מצמצמת את מקום האחסון, אבל הוא עלול לגרום לבעיות מציקות יותר – גם לתקלות במקפיא עצמו וגם לפגוע במזון המאוחסן. למה הקרח מצטבר, לאילו נזקים הוא גורם ואיך אפשר למנוע זאת? הנה התשובות.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> אורטל עמר מציגה את הבית החדש ברמת אביב
>> 29 שקל: מצאנו את הפריט הכי שווה של איקאה לעונה
הקרח נוצר כשלחות מגיעה לצינורות המאדה (סוללת הקירור) וקופאת, מסבירים באתר Reader’s Digest. הדרך הנפוצה ביותר שבה לחות חודרת למקפיא היא כשהדלת נשארת פתוחה, למשל כשאתם עומדים ומתלבטים איזו גלידה לקחת או שוכחים לסגור את הדלת. חדירת לחות עלולה לקרות גם כשגומי האיטום שחוק או קרוע או אם מכניסים למקפיא מזון חם. הקרח המצטבר במקפיא עלול לגרום לריח רע וגם להצטברות "כוויות קור" (נקודות בהירות או גלדי קרח) על המזון.
כדי לנקות את הקרח, רוקנו את המקפיא, נתקו אותו מהחשמל וחכו שהקרח יפשיר – אל תגרדו את הקרח בסכין או בכלי חד כדי שלא לפגוע בקירות או במנוע ובכלי הגירוד. נגבו את המקפיא והקפידו שיהיה יבש לחלוטין, וחברו לחשמל.
הכי חשוב: מניעה
אל תשאירו את הדלת פתוחה יותר מהנחוץ, והקפידו לסגור אותה היטב.
בדקו מדי פעם שהאיטום תקין: בחנו את האיטום היטב כדי לבדוק שאינו קרוע, ואז סגרו את דלת המקרר על חתיכת נייר, ומשכו אותה בעדינות – אתם אמורים לחוש שהנייר מוחזק היטב על ידי הדלת. חזרו על הבדיקה במקומות שונים. אם האיטום לא מחזיק את הנייר – צריך להחליף אותו.
אל תציבו את המקפיא ליד מכשירים פולטי חום (כמו מייבש כביסה, תנור או דוד מים), והקפידו להשאיר מרווח בין המקפיא לקיר.
בדקו שהמקפיא מכוון לטמפרטורה הנכונה: מינוס 18 מעלות.
אל תכניסו למקפיא מזון שלא התקרר לגמרי. מומחים אף ממליצים להשתמש בקופסאות או שקיות המיועדות לאחסון במקפיא.
אל תמלאו את המקפיא יותר מדי – או פחות מדי: אל תעמיסו את המקפיא ואל תשימו פריטים ליד החלקים הפנימיים של המנוע. מצד שני, אל תשאירו את המקפיא ריק. מומחים ממליצים למלא 70 אחוז מחלל המקפיא (וגם המקרר) – לא יותר ולא פחות.
אל תשכחו לנקות את האיטום: בזכות פסי האיטום המקפיא שומר על הקור שמונע מהמזון להתקלקל. מכיוון שהם צוברים לכלוך, חשוב לנקות אותם מדי פעם. השתמשו במים חמים וסבון לניקוי הלכלוך וייבשו בסמרטוט נקי ויבש.
וגם את המעבה: המעבה נמצא בחלקו האחורי של המקרר, בדרך כלל מאחורי רשת. כשמצטבר עליו אבק ולכלוך הוא מתחמם. נקו אותו באמצעות מברשת או שואב אבק (לא עם מים!) פעם או פעמיים בשנה.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
באיזו תדירות צריך לנקות את המקפיא?
פעם בשבוע: נקו בסמרטוט את פנים המקפיא. מלאו קערה במים חמים וכמה טיפות נוזל לניקוי כלים, הרטיבו סמרטוט בנוזל ונגבו את המדפים, הפינות והחריצים. שימו לב לסרט האיטום, שיכולים להצטבר בו פירורי מזון. אין צורך לרוקן את המקפיא או לנתק מהחשמל, אבל בזכות הניקוי השבועי המקפיא יישמר במצב סביר.
פעם בחודש: בדקו את המזון המאוחסן במקפיא כדי לראות אם לא הגיע הזמן לזרוק אותו. אנחנו נוטים להכניס למקפיא מזון ולשכוח אותו שם, לכן כדאי לבדוק פעם בחודש מה הצטבר בפנים ולזרוק שאריות לא מזוהות, מזון שפג תוקפו או שנוצרו עליו כוויות קור. אחרי דילול תכולת המקפיא, נגבו בסמרטוט.
ניקוי יסודי: פעם בחודשיים-שלושה כדאי לעשות ניקיון יסודי. רוקנו את המקפיא (אל תשכחו לאחסן את המזון בצידנית כדי שלא יתקלקל) ונתקו מהחשמל. הוציאו את המגירות והמדפים הנשלפים, נקו אותם במים וסבון כלים ותנו להם להתייבש.
הכניסו לבקבוק התזה כמויות שוות של מים וחומץ, רססו את פנים המקפיא ונגבו. אם יש כתמים שלא יורדים, רססו שוב והמתינו מעט לפני הניגוב, או נקו עם ספוג הקסם. ייבשו את המקפיא עם סמרטוט יבש. החזירו למקום את המגירות והמדפים ואת המזון, והפעילו שוב המקפיא.
כדי למנוע ריחות רעים: הקפידו לאחסן מזון בקופסאות אטומות, ושימו במקפיא 4-3 שקיות תה. כדי לספוג ריחות רעים אפשר לשים במקפיא קערה קטנה עם אבקת סודה לשתייה או קפה טחון, או קופסה פתוחה עם ג'לטין נטול טעם (אחרי השימוש אפשר להמס את הג'לטין במים חמים ולהשתמש במים להשקיית צמחים).