אנחנו כל כך מרוכזים בתהליך הכביסה שלנו בבית – מה יוציא אותה נקייה יותר, ריחנית יותר, חסכונית יותר, אבל יש עניין חשוב שרובנו מתעלמים ממנו כשאנחנו מכבסים, והוא ההשפעה של הכביסות שלנו על העולם סביבנו. גם אם נקפיד להשתמש בחומרי ניקוי טבעיים ואקולוגיים לכביסה, הבדים שמהם עשויים רוב הבגדים שלנו יעשו את הנזק.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> יפה ועגולה: דירה שופעת אור וקימורים מול הים בת"א
>> אותנטי וחם: הטיח המרוקאי כובש את החללים בבית
חשבון הטיקטוק הרשמי של מותג האפנה Deep Blue שיתף סרטון שמסביר את הבחירה של המותג להשתמש בסיבים טבעיים בלבד, והסיבה לכך היא משהו שצריך לעניין את כולנו. בסרטון, נציגת המותג מסבירה שהרוב המוחלט של הבגדים המיוצרים כיום עשוי מבדים סינטתיים כמו פוליאסטר, ניילון, אקריליק, משי מלאכותי (רייון), לייקרה (ספנדקס), והם מכילים חלקיקי מיקרו-פלסטיק קטנים. בכל שטיפה של הבגדים הללו הם מתכלים קצת, וכתוצאה מכך מתפרקים מהם חלקיקי המיקרו-פלסטיק ונשטפים עם מי הסחיטה לביוב, ומשם מוצאים דרכם אל האוקיאנוס או הים הקרוב. בגלל גודלם, הם מצליחים לעבור כל מערכת סינון וטיהור מים.
@planetdeepblue Everyone should know this #greenscreen #microplastics #plasticpollution #fastfashion #laundry #pollution #sustainablefashion #sustainability ♬ Suspense, horror, piano and music box - takaya
על פי המידע בסרטון, מדי שנה מוצאים 878 טון של מיקרו-פלסטיק את דרכם לאוקיאנוסים ולימים ברחבי העולם, רובם מגיעים לשם מסיבים סינתטיים. למעשה, כל משק בית משחרר בממוצע 533 מיליון חלקיקי מיקרו-פלסטיק בשנה, רק מהכביסה! ולמה מיקרו-פלסטיק במים זו בעיה כל כך חמורה? חלקיקי מיקרו-פלסטיק נמצאים במקורות מים ברחבי העולם, ואף נמצאו בטיפות גשם ובדם אנושי. ההשפעות הבריאותיות שלהם עדיין לא מובנות במלואן, אבל הן כבר נקשרו לסרטן ולבעיות בריאותיות חמורות אחרות. בהגדרה, אורכם של החלקיקים נע בין 1 מיקרומטר ל-5 מילימטר והם בעלי תכונות זהות לפלסטיק: תרכובת סינתטית שעשויה ברובה מנפט טהור, גז או פחם, ולא מתכלה באופן טבעי. פני השטח של המיקרו-פלסטיק הוא כמו מגנט עבור רעלנים ופתוגנים (חומרים כימיים רעילים) ולמחוללי מחלה כמו וירוסים, חיידקים, פטריות וטפילים. בעלי חיים לעתים קרובות לא מבחינים בהם וצורכים אותם כמזון, שמגיע בהמשך לצלחת שלנו כחלק משרשרת המזון. ההשלכות על גופם של בעלי חיים הן קטלניות; פגיעות באיברים הפנימיים, דלקתיות כרונית, חוסר איזון הורמונלי ואפילו מוות.
אז מה אפשר לעשות?
- להפחית את הצריכה בבדים הסינטתיים ולקנות בגדים שעשויים מסיבים טבעיים מתכלים כמו כותנה, צמר, פשתן, במבוק והמפ.
- לכבס את הבגדים הקיימים במכונות מלאות (כדי למנוע חיכוך רב בין הפריטים) ובתכנית כביסה קצרה במים קרים.
כביסה אקולוגית חשובה לכם? תשתמשו בזה
דניאל פוסטל-ויניי, עיתונאית אמריקאית שעברה לחיות בפריז בעקבות בעלה, אימצה את סגנון החיים הצרפתי ובין היתר את ההעדפה שלהם לחומרי ניקוי טבעיים ולא מזיקים בלבד לכביסה. היא מסבירה איך אפשר לעשות את זה לבד:
- כדי להכין סבון כביסה, קחו סבון מוצק שעשוי מחומרים טבעיים (למשל שמן זית), גרדו אותו בפומפייה, שפכו לקערה והוסיפו אבקת סודה לשתייה וחומץ מזוקק עם מעט תמצית שמנים.
- את כל זה ערבבו לעיסה ומלאו בה מגש קרח. תנו לעיסה להתייבש למשך לילה.
- הוציאו את הקוביות שנוצרו ושמרו בצנצנת. בכל פעם שאתם מפעילים מכונת כביסה, זרקו פנימה קובייה עם הבגדים.
- מרכך כביסה זה ממש לא דבר אקולוגי. במקומו הוסיפו למכונה כוס חומץ וחצי כוס אבקת סודה לשתייה.