חליצת נעליים בכניסה לבית – חובה או אפשרות? אנחנו מכירים זוגות אוהבים שניהלו ויכוחים סוערים על השאלה הזאת, אבל מה חושבים על כך מדענים? מארק פטריק טיילור, מדען סביבה ראשי ברשות להגנת הסביבה במדינת ויקטוריה באוסטרליה, וגבריאל פיליפלי מהמכון לחוסן סביבתי באוניברסיטת אינדיאנה, פרסמו מאמר קצר בנושא באתר The Conversation.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> ירוק בעיניים: הדירה החדשה של מעיין אדם והחבר
>> בקרוב אצלכם: הטרנד המושלם שכובש כל חדר בבית
טיילור ופיליפלי הם כימאים סביבתיים שחוקרים את הסביבה בתוך הבית במסגרת יוזמה הנקראת DustSafe שבמסגרתה נאסף מידע הן באמצעות שאלון שממלאים המשתתפים והן באמצעות בדיקות דגימות של אבק מבתיהם. שני המדענים מציינים שאנחנו נמצאים זמן רב בתוך הבית, ולכן איכות האוויר בתוכו חשובה במיוחד. החומר המצטבר בבית כולל לא רק אבק ולכלוך שנוצר מכך שאנשים וחיות משילים תאי עור ושערות – כשליש ממנו מקורו מחוץ לבית, והוא חודר פנימה באמצעות הרוח או סוליות הנעליים.
חלק מהמיקרואורגניזמים שנמצאו על נעליים ורצפות הם פתוגנים עמידים לתרופות, כולל גורמי זיהום הנרכשים בבתי חולים שקשה מאוד לטפל בהם, רעלנים מסרטנים שמקורם באספלט, וכימיקלים שמקורם בדשנים העלולים לשבש את המערכת האנדוקרינית. בעיקר התמקדו שני המדענים בהערכת רמות של מתכות העלולות להיות רעילות (כגון ארסן, קדמיום ועופרת) בתוך בתים ב-35 מדינות (כולל אוסטרליה).
יש, למשל, הוכחות לקשר חזק מאוד בין הימצאות עופרת בחצר להימצאותה תוך הבית, והסיבה הסבירה ביותר לכך היא שלכלוך מבחוץ חודר פנימה, אם על ידי הרוח ואם בסוליות הנעליים או כפות הרגליים של חיות המחמד. באותו אופן מוכנסים לבית גם חיידקי אי. קולי העלולים לגרום להרעלת מזון. לכן, טוענים שני המדענים, עדיף לצמצם את חדירת החומרים האלה לבית ויש דרך פשוטה מאוד לעשות זאת – לחלוץ נעליים בכניסה לבית.
כמו במקרים רבים, גם כאן מניעת הבעיה פשוטה יותר מהטיפול בה, וחליצת הנעליים בכניסה לבית היא פעולה פשוטה המצמצמת את כמות הפתוגנים שבתוך הבית. אם אתם חשים צורך בתמיכה לכפות הרגליים, אפשר לנעול בתוך הבית נעלי בית, הם ממליצים, ומוסיפים: "מנקודת המבט של בריאות סביבתית אין חסרונות רבים לבית ללא נעליים, מלבד מכה מקרית בבהונות".
ולגבי החשש שניקיון מוגזם דווקא מוביל לשיעור מוגבר של אלרגיות בקרב ילדים ("תסמונת הבית הסטרילי"), שני המדענים מסכימים שמחקרים מעידים שלכלוך מסייע לפתח את המערכת החיסונית ולהפחית את הסיכון לאלרגיה, אבל הם ממליצים להיחשף ללכלוך מחוץ לבית, ובעיקר בטבע, ולא להסתובב בבית בנעליים מלוכלכות.
חליצת נעליים תורמת גם לשמירה על המשקל
כדי לשמור על המשקל כדאי לחלוץ נעליים כשנכנסים הביתה ולהחליף את השטיח ברצפת עץ וכך למנוע הצטברות של כימיקלים סביבתיים בבית, טוענים חוקרים מאוניברסיטאות אוויירו וביירה אינטריור בפורטוגל. החוקרים בדקו מחקרים שנעשו בבעלי חיים וסקרים אפידמיולוגיים כדי לבדוק היכן אנשים עשויים להיחשף לאובסוגנים, תרכובות כימיות המשבשות את חילוף החומרים ועשויות לגרום להשמנת יתר. הם גילו כי תזונה וכן אבק, חומרי ניקוי, כלי מטבח ומוצרים קוסמטיים הם המקורות העיקריים של החשיפה לחומרים המזהמים.
"אובסוגנים יכולים להימצא בכל מקום והתזונה שלנו היא מקור החשיפה העיקרי, מכיוון שחומרי הדברה וממתיקים שונים הם אובסוגנים", אמרה החוקרת הראשית ד"ר אנה קטרינה סוזה. "בה במידה, הם נמצאים בפלסטיק ובמוצרי בית כך שקשה מאוד להפחית לחלוטין את החשיפה אליהם – אבל הפחתה משמעותית של החשיפה היא אפשרית וגם פשוטה".
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
לאור הממצאים, החוקרים יצרו רשימה של המלצות לצמצום הצטברות האובסוגנים בבית:
חלצו נעליים בכניסה לבית כדי למנוע חדירת חומרים מזהמים.
שאבו אבק לעתים תכופות ונקו אבק באמצעות סמרטוט לח.
אל תפרשו שטיחים בבית או הפחיתו את מספרם.
החליפו את קופסאות הפלסטיק בעיקר כאלה המשמשות לאחסון או לחימום מזון ומשקאות, בקופסאות מזכוכית או אלומיניום.
הפחיתו את השימוש בחומרי ניקוי סינתטיים.
בחרו במזון טרי, אורגני וללא חומרי הדברה, והימנעו ממזון מעובד עם רשימת מרכיבים ארוכה.
"מבוגרים מכניסים לגוף כ-50 מ"ג אבק מדי יום וילדים כמות כפולה, לכן שמירה על ניקיון הבית היא צעד יעיל", אמרה ד"ר סוזה. עם זאת, חוקרים אחרים פקפקו במסקנות. פרופ' ראסל וינר, נשיא האגודה הבריטית של רופאי הילדים, אמר ל"טלגרף": מסיבות רפואיות כמו הגנה מאלרגיות כדאי לשמור על הבית נקי מאבק ולחלוץ את הנעליים כדי שלא להכניס לכלוך מבחוץ, אבל אלה לא צעדים שיסייעו לשמור על משקל תקין. רק דיאטה מאוזנת וספורט יעשו זאת".