קיץ בבית ישראלי זה מזגן, רגליים יחפות על מרצפות מאובקות וקערה עם חתיכות אבטיח קר. הפרי האדום והעסיסי הוא אייקוני, אין ספק, אבל כשהוא לא בשיא שלו הוא עלול להיות אכזבה גדולה. אחת הסיבות לאכזבה היא אחסון לא נכון, ולסטפני בארלו - מנהלת תקשורת במועצה הלאומית האמריקאית לקידום האבטיח, יש הנחיות ברורות מהי הדרך הנכונה לאחסן אבטיח כדי שיחזיק במקסימום.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> במקום לזרוק: 4 שימושים למוך של המייבש

>> התבלינים תופשים חצי מהשיש? נסו את הטיפ הזה

בארלו מבחינה בין אחסון אבטיח שלם לאחסון אבטיח חתוך: "מהרגע שהוא נקטף מהמקשה, לאבטיח יש בערך ארבעה שבועות של חיי מדף, אבל צריך לזכור שכאשר אתה קונים אותו בחנות זה כולל את הזמן שלקח לארוז אותו, לשלוח לחנויות ולהוציא לתצוגה עד שהוא מגיע לבית הקונה". כאשר האבטיח טרי ושלם ניתן לאחסן אותו על השיש או במקרר.

"ברגע שחותכים את האבטיח לחתיכות, יש לאחסנן במקרר ולקרר אותן בכלי אטום כדי למזער את צמיחת החיידקים". ניתן לשים קוביות אבטיח חתוכות בכלי אחסון למזון, שקית זיפלוק אטומה, או קערה מכוסה בניילון נצמד להפחתת החשיפה לאוויר. זה מסייע בשימור הטעם והמרקם שלו. "אבטיח הוא בעיקר מים", אומרת בארלו. "אפשר לשמור אותו טרי יותר על ידי ניקוז המיץ המצטבר בתחתית כלי האחסון מדי יום. ברגע שחתכת את האבטיח שלך והוא מאוחסן במקרר, עליך לצרוך אותו תוך שלושה עד חמישה ימים".

מה לגבי אחסון של חצי אבטיח? הכלל דומה לאלה של אחסון החתיכות וההמלצה היא לעטוף את כל הצדדים החתוכים בניילון נצמד. בכל מקרה, זכרו שתוחלת החיים של אבטיח שנקנה היא בין שבעה לעשרה ימים, וכיוון שאנחנו לא באמת יודעים. כמה זמן לקח לו להגיע מהשדה לעגלת הקניות, ההמלצה היא לצרוך את האבטיח בתוך שבוע ואז לזרוק".

אבטיח חתוך ועטוף בניילון (צילום: Primestock Photography, SHUTTERSTOCK)
אל תכניסו אבטיח חתוך למקרר לא עטוף, זה יאריך את חייו | צילום: Primestock Photography, SHUTTERSTOCK
 

פרי נוסף שיש להקפיד על האחסון שלו הוא הלימון, שזמין כל השנה ומשמש לבישול, תיבול, אפייה, שתייה ועוד, ולכן נמצא כמעט בכל בית. בטמפרטורת החדר לימון שלם שאינו חתוך יחזיק מעמד כשבוע, ובמקרר אפשר לשמור אותו כשלושה שבועות. אבל מה לעשות אם קניתם לימונים רבים או שעל עץ הלימון שלכם יש שפע פרי? את התשובה מצאנו בטיקטוק של אמנדה רוקיו, קואצ'רית לתזונה ובריאות.

בסרטון שצבר יותר ממיליון צפיות, ממליצה קוריו לשים את הלימונים בצנצנת, למלא אותה במים ולאחסן במקרר. לדבריה, כך הלימונים יישמרו עד שלושה חודשים. הלימונים מתקלקלים כשהם מאבדים לחות דרך קליפתם הנקבובית, ואחסון במים מונע את התהליך הזה. ההמלצה לגבי לימונים חתוכים היא לאחסן אותם בקופסה אטומה במקרר, ולהשתמש בהם תוך כמה ימים. אפשרות אחרת היא לסחוט הלימון ולהקפיא את המיץ במגש קרח. לאחר שהנוזל קופא כדאי להוציא את קוביות המיץ ולאחסן אותן בקופסה אטומה במקפיא.

 

@meowmeix The proper way to store your lemons #zerowaste #ecofriendly #foodtips ♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz

כמה כללים לאחסון פירות וירקות:

  1. אל תאחסנו יחד פירות וירקות - פירות רבים מפרישים גז אתילן שעלול להאיץ את תהליך הריקבון של הירקות. בננה, למשל, לא כדאי לאחסן ליד פירות אחרים (חוץ מאבוקדו שאתם רוצים שיבשיל), כי היא מאיצה את הבשלתם.
  2. תפוחים, פירות יער וענבים יחזיקו זמן רב יותר אם יישמרו באריזה המקורית שלהם ויאוחסנו במקרר. אבוקדו, גויאבה, קיווי, מלון ומנגו כדאי לשים מחוץ למקרר אם אינם בשלים, וכשהם מבשילים לשלוח אותם להתקרר (אם אתם רוצים שהאבוקדו שלכם יבשיל, הצמידו אותו לבננה).
  3. מבחינת הטעם של ירקות ופירות, האידיאל הוא לאחסן אותם בחוץ – בקערות וסלסילות על השיש, או בתוך כוס מים כשמדובר בעשבי תיבול טריים. הטמפרטורה בחורף מושלמת לזה, אבל הקיץ הישראלי הלח קשוח הרבה יותר. אם מאחסנים במקרר, העיקרון הוא לשמור ירקות ופירות במדפים התחתונים של המקרר, ועשבי תיבול עוטפים בעיתון או נייר מגבת ומאפסנים בקופסה.
    אחסון פירות וירקות, ג, שלפי - 1 (צילום: ארז רוזנבלט)
    הכי טוב להשאיר הכל בחוץ, בתנאי שהאקלים יבש. שלפי | צילום: ארז רוזנבלט
  4. לקערת הפירות והירקות המונחת על השיש דלפק המטבח כדאי להוסיף פקק שעם חתוך לשניים. השעם סופג את הלחות וכך מאט את תהליך ההבשלה של הפירות והירקות. רק שימו לב שמדובר בפקק שעם טבעי (ולא בחומר פלסטי דמוי שעם), והקפידו לייבש אותו היטב משאריות היין.