חשוב לנקות פירות וירקות לפני אכילה או בישול, אבל יש מי שלא מסתפק בשטיפה בכיור המטבח. גולשת בשם אשלי אקולס פרסמה בטיקטוק סרטון שבו היא מציגה את השיטה הייחודית שלה: היא מנקה את העלים הירוקים במכונת הכביסה.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

בסרטון, שצבר יותר מ-600 אלף צפיות, אקולס מכניסה למכונת הכביסה את העלים (לפי הכיתוב מדובר בכרוב העלים, המוכר גם בשם קייל) ומכוונת את המכונה לתוכנית כביסה עדינה במשך 55 דקות. בתגובות היא הוסיפה שהיא מתכוונת לסחוט את העלים למיץ.

@ashleyechols777 Wash your greens #lifehack #harvest #kale #allclean #vinegar ♬ original sound - ashleyechols777

למרות מאות אלפי הצפיות, לא נראה שגולשים רבים מתכוונים לאמץ את הרעיון. "תחשבו על כל הבגדים המלוכלכים שהיו שם", נכתב באחת התגובות. "העלים עלולים להזיק למכונה, וחיידקים עלולים לעבור לירקות", נכתב בתגובה אחרת. "יש הרבה משקעי סבון שנשארים במכונה. רק תהיי בטוחה".

שרון כידון מגלה שאמה שוטפת פירות וירקות במדיח

לפני כשנה פרסמה אשמת התקשורת שרון כידון שאמא שלה מנקה פירות וירקות במדיח הכלים. "אני לא מכניסה למקרר כלום לא שטוף, מה אני יודעת מי נגע בזה?", אמרה למאקו LIVIBG אמה של כידון, מירה כסלו, פסלת ומשוררת המנחה קבוצות ספרות ותנ"ך. "אני קצת פסיכית בנושאי ניקיון אז אני מכניסה את כל הירקות והפירות, אפילו כאלו עם קליפה, לתוכנית קצרה של שטיפה במדיח. תוכנית של 15 דקות עם מים קרים ללא סבון, כמו לכלי קריסטל, והם יוצאים נקיים", היא הסבירה

.

ומה אומרים המומחים?

שטיפת פירות וירקות במדיח "נשמעת נחמדה, השאלה אם היא יותר יעילה משפשוף הירקות והפירות ביד", אמרה הדס יריב, טכנולוגית מזון ובעלת תואר שני מחקרי בתזונה. "במכונות שטיפה במפעלים הירקות או הפירות מסתובבים כך שהזרם יהיה בכל הכיוונים. פה הם באותה תנוחה כך שיש מקומות שאולי לא יישטפו כראוי. חשוב לזכור שגם בהפעלה של מים קרים בלבד יש שאריות של מבריק למדיח ועוד כימיקלים שמצויים במדיח, ונשארות מפעולות הדחה רגילות. בקיצור, אני פחות ממליצה על השיטה".

במשרד הבריאות ממליצים לשטוף פירות וירקות במי ברז עד להורדת הלכלוך הגס ולייבשם במגבת נקייה. פירות וירקות הנאכלים מקולפים (כמו אבטיח, מלון ועוד) יש לשטוף לפני הקילוף כדי לצמצם חדירה של חיידקים לתוכם בזמן הקילוף והחיתוך. לדברי המשרד, אין צורך להשתמש בסבון – ובמיוחד לא בסבון כלים - מכיוון שהוא אינו משפר משמעותית את תוצאות השטיפה ושאריות ממנו עלולות להישאר בפרי ובירק.

גם המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) ממליץ לשטוף פירות וירקות במים זורמים, ולייבש באמצעות נייר מגבת נקי. המלצות נוספות הן לאחסן פירות וירקות הרחק ממוצרים לא מבושלים מהחי, כמו בשר, דגים וכו׳, ולהקפיד לאחסן במקרר ירקות ופירות חתוכים, מקולפים או מבושלים תוך שעתיים או תוך שעה אם הטמפרטורה בחוץ היא מעל 32 מעלות.

אפשר לנקות פירות וירקות בחומץ, שהוכח שהוא יעיל נגד חיידקים מסוגים שונים. השרו את הפירות והירקות בקערה ובה שלוש כוסות מים על כל כוס חומץ, והשאירו חמש דקות. שטפו במים זורמים.