בימי מלחמה גדושים בחרדות וסטרס, כשהמציאות לא מאפשרת לנו להסתובב בחופשיות בחוץ, חלקנו מוצאים את עצמנו שוב מעבירים ימים ארוכים בין קירות הבית, כמו פלאשבק מייאש לסגרים הממושכים של הקורונה. זו לא השעה לקאמבק לסדנאות אפייה ושזירת פרחים, אבל בהחלט הזדמנות לעשות את הפרויקט הגדול שתמיד תכננתם לעשות (טוב, אולי לא כולכם) ודחיתם שוב ושוב – לארגן ולסדר מחדש את הבית. הנה כמה שיטות שיכוונו אתכם ויעזרו לכם לעמוד במשימה, פשוט תבחרו את זו שאליה אתם מתחברים יותר.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> שתי מכולות ובריכה טבעית: כך נראה הבית המושלם
>> מוכנה לכל תרחיש: תראו את הממ"ד של הבלוגרית הזו
השיטה: מארי קונדו מפנה מקום לאושר
נתחיל בקלאסיקה. מאז שיצא ספרה "סוד הקסם היפני – איך להיפטר מהבלגן בבית לתמיד ולהיות מאושרים יותר" ב-2011 הפכה מארי קונדו לכוהנת הבלתי מעורערת לסידור הבית, עם שיטה שתורגלה במיליוני בתים בעולם. העיקרון בבסיס השיטה הוא לבדוק אילו חפצים גורמים לנו אושר, לזרוק את אלה שלא ולמצוא את המקום הנכון לחפצים שאנחנו שומרים, ויש בה הנחיות מפורטות לפי חדרי הבית.
חדר הילדים: לפי קונדו כל אחד מבאי הבית צריך להיות אחראי לסדר בחדר שלו, כולל הילדים. הורים יכולים לעודד את ילדיהם להתחיל בתהליך הסדר והמיון רק אחרי שהשלימו את התהליך בעצמם (אבל אפילו היא הרימה ידיים לאחר לידת הילד השלישי שלה).
המטבח: לקטלג, לקטלג, לקטלג. כל פריט ופריט במטבח צריך להימצא לצד פריטים שדומים לו, בשימוש שלהם ובגודל. במזווה קונדו מחלקת את הפריטים לקטגוריות: משקאות, דגני בוקר, פסטה וקמח, קופסאות שימורים וחטיפים, והיא ממליצה לבדוק את המזווה בכל כמה שבועות ולארגן מחדש.
ארון הבגדים: הוציאו את כל הבגדים מהארון והניחו אותם על המיטה כדי להבין כמה גדולה המלתחה שלכם ולבחור רק את הפריטים שבאמת נחוצים לכם, או משמחים אתכם במיוחד. ויש טיפ לסידור תיקים - אחסנו אותם אחד בתוך השני, כשהידיות שלהם מציצות החוצה, כדי שתוכלו למצוא ולשלוף אותם בקלות.
הספרייה: התחילו בספר האהוב עליכם ביותר, החזיקו אותו וחשבו מה הוא גורם לכם להרגיש. את התחושה שיעוררו בכם הספרים הבאים תוכלו להשוות לתחושה שעורר בכם הספר הזה. ספרים שלא יעוררו בכם את אותה תחושת סיפוק הפנימית כשתחזיקו אותם - צריכים ללכת. קריטריון נוסף - הספרים משקפים את הערכים והידע שלנו, לכן חשבו אילו ספרים יוסיפו לחיים שלכם ידע רלוונטי. זו דרך טובה לסנן את הספרים שעדיין לא קראתם.
קונדו מאמינה שבלגן חיצוני עוזר להסיח את דעתנו מהמקור האמיתי של האי-סדר, ויצירת הבלגן היא רפלקס אינסטינקטיבי שמסיט את תשומת לבנו מלב הבעיה. במלים אחרות, יכול להיות שאם הבית שלנו יהיה מסודר זה יקל במידת מה על החרדות, החששות והתחושות הקשות שמלוות אותנו בימים אלה.
View this post on Instagram
השיטה: צעדים קטנים בבית טוב דיו
"הבית האופטימי", המדריך הרגשי והמעשי לטיפול בבית של שירלי אבנון קרייזל, הוא ספר הרבה יותר רחום וחומל ומכיל מ"הקסם היפני". אין בו כללים נוקשים והוא לא מצווה עלייך לזרוק את כל מה שלא לבשת במשך שנתיים. נהגו עם עצמכם בחמלה, מבקשת אבנון קרייזל, סידור בית הוא רצף של פרידות מחלקי חיים ומבחירות שעשינו בעבר. אם אתם לא מסדרים את הבית, אולי זה כי באמת קשה לכם לעשות זאת. "הרבה אנשים דווקא מעדיפים את זה בקטן", כותבת אבנון קרייזל, "לא לחשוב מרתון, אלא להתחיל מהליכה בשכונה; להתחיל לאכול בריא מלהוריד כפית סוכר בקפה, או לאכול שוקולד רק פעם ביום. צעדים קטנים". לאנשים כאלה היא מציעה את הגישה הים תיכונית – "בית טוב דיו", שהוא בית שמטפלים בו ומסדרים אותו כמיטב יכולתנו. היום יותר, מחר פחות, וחוזר חלילה. ההכי טוב שאני יכולה עכשיו. גם פה ממיינים ומקבלים החלטות, ממה משאירים וממה נפרדים, מאמצים הרגלים חדשים של סדר לתוך החיים ומבינים שפעולת המסירה יכולה להיות יומיומית, בדיוק כמו שמפנים זבל. "סידור בית הוא פעולה של הראש אבל לא פחות של הלב".
השיטה: סימולציה של מעבר דירה
קאת'י הולדפר כותבת כבר כעשור על עיצוב וארגון בית, אך בסופו של יום עבודה אינטנסיבי אפילו היא מוצאת את עצמה דוחה שוב ושוב את סידור הבית שלה. ברגע שהיא הבינה שהמוטיבציה הגדולה ביותר שלה לסדר הייתה תמיד לקראת מעבר דירה, היא ידעה שעלתה פה על משהו. הולדפר פיתחה את שיטת Move-Out כאסטרטגיה לביצוע פרויקט סידור הבית שמצריכה קצת דמיון, נחישות ודד-ליין ברור ונוקשה. עיקרי השיטה:
להגדיר תאריך למעבר: למרות שלא מדובר במעבר דירה אמיתי, זה קריטי להציב לעצמכם דד-ליין ולעמוד בו, בלי תירוצים. החליטו אם אתם רוצים לסדר את הבית כולו או רק חדר אחד, או אפילו ארון אחד, וקבעו את התאריך בהתאם. לא חייבים לעבור על כל הבית בבת אחת, אפשר לדרג למספר פרויקטים שיימשכו עד לדד-ליין.
לפנות הכול: כשעוברים דירה לא רק מסדרים את הפריטים אלא גם אורזים הכול, אז כדי לשמור על אותנטיות צריך להתחיל בפינוי כל הפריטים בחלל שאתם מסדרים - להוציא את כל מה שיש במגירה, בארון, בשידת הצעצועים וכו'.
להחליט מה לוקחים "לדירה הבאה": הרימו כל פריט, התבוננו בו ושאלו את עצמכם - זה היה עובר אתי לדירה חדשה וקטנה יותר? אפשר לנסות את "מבחן קופסת הקרטון": הכניסו את הפריטים שאתם רוצים לשמור לקרטון, סגרו אותו וכתבו עליו את התאריך, והשאירו אותו כך למשך תקופה. עברו שבועות ועדיין לא הוצאתם את הפריטים מהקרטון? כנראה שאתם לא באמת צריכים אותם.
להיפטר מכל השאר: כל דבר שלא עבר את הסלקציה של הסעיף הקודם חייב לצאת מהבית - למכירה, לתרומה, לפח או למחזור.
לנקות זריז: לא טריוויאלי שיש רהיטים ריקים מפריטים בבית, נצלו את ההזדמנות הנדירה לניגוב או לשאיבת האבק מהם.
להחזיר את הפריטים למקום: עכשיו, כשנותרו לכם רק הפריטים שאתם באמת רוצים, הגיע הזמן להחזיר אותם לתוך הארון, המגירה והשידה הנקיים. התמסרו לתחושת החגיגיות והרענון שבאים עם מעבר לבית חדש והשקיעו בסידור יפה של הפריטים במקומם הישן-חדש.
השיטה: "להשתיק" את הבית בסידור לאחור
מיקילין סמית', בלוגרית מצליחה לטיפוח הבית שמוכרת בעיקר בתור The Nester, פיתחה שיטה שניתן לתרגם כסידור לאחור (backwards decluttering) ושואפת לצמצם את ה"קולניות" של העומס החזותי המצטבר עם הזמן, על ידי קילוף שלו עד ליסודות של האלמנטים שמרכיבים אותו. לפרק כדי לבנות מחדש אם תרצו. באתר livingetc הסבירו כמה מומחים שיישום השיטה כרוך בריקון חלל או חדר מכל תכולתו. לאחר מכן נותנים לו "לנוח" כדי לספוג את השקט, לנשום ולהתנקות לפני שמתחילים להחזיר את החפצים. השיטה הזו מעודדת להתמקד בחדר אחד בכל פעם, ומורכבת מחמישה שלבים:
1. בוחרים חדר שצריך "להשתיק", ובוחרים חלל אחר שאליו אפשר לרוקן את התכולה של אותו חדר, רצוי חדר פנוי יחסית בבית, מרתף או מוסך.
2. מהחדר שנבחר לסידור מחדש מוציאים הכול, למעט רהיטים גדולים, ומעבירים למקום שנבחר לאחסון הזמני. מי שזקוק לשינוי דרסטי יכול אפילו להסיר את מה שתלוי על הקירות.
3. מניחים לחדר "המושתק" לעמוד ריק למשך 24 שעות. את הזמן הזה אפשר לנצל גם כדי לנקות את החלל באופן יסודי ועמוק, ואם יש זמן אפילו לצבוע את הקירות שלו.
4. לאחר 24 שעות אפשר להכניס לחדר מחדש את הפריטים שמחליטים לשמור, לאחר חשיבה למה הם ראויים לשמירה.
5. לסיום, כל מה שנותר מחוץ לחדר צריך להיעלם מהבית – אל פחי הזבל והמחזור, או לתרומה. זה יקל לשמר את החדר "שותק", אבל אם יש ילדים בבית זה לא הולך להיות פשוט, ובמקרים כאלה אפשר להסתפק ב"חדר מושתק" אחד בלבד בבית, מעין נווה מדבר אחד שקט.
השיטה: "נוהל סוף משמרת" בטיקטוק
כל מי שאי פעם מלצר במסעדה או בר, או עבד בחנות מכיר את "נוהל סוף משמרת" – השלב לפני הסגירה של המקום שבו מוציאים את אחרוני הלקוחות ומסדרים את כל הבלגן של היום שמסתיים, כדי שמשמרת הבוקר תוכל לפתוח את המקום למחרת בקלות ובמוטו של יום חדש דף חדש. עם זה בדיוק מתכתב האשטאג הטיקטוק הטרנדי ClosingShiftCleaning# שגורם לאנשים לחשב מחדש את שגרת הלילה שלהם בבית. הרעיון פשוט - במקום לסיים את היום בבהייה בעוד פרק בבינג' או בגלילה אינסופית בטלפון במיטה, עדיף לעשות משהו שהוא גם אקטיבי וגם מסיר לפחות מטלה אחת מהרשימה ליום המחרת: לסדר את הבית ליום הבא בווייב של סיום משמרת. "בכל פעם שאני באמת מנסה לייצר לעצמי הצלחה ליום המחרת, אני עושה מה שאני מכנה 'משמרת סגירה', שכנראה נובעת משנים של טראומה כעובדת קמעונאית ומקומות מזון", סיפרה משתמשת הטיקטוק קלרה פירס (clararpeirce@) שפרסמה סרטונים ויראליים רבים עם ההאשטאג הזה.
@mask.me.anything channeling my inner @clararpeirce #closingshiftcleaning #cleanwithme #apartmentdecor #apartmenttour #torontoapartment #livingroomdecor ♬ original sound -
כבר אפשר לומר שעבור אנשים מסוימים, "נוהל סגירה" אפילו הפך לסוג חדש של טיפול עצמי. זה כנראה מסביר למה הסרטונים האלה כל כך פופולריים - עד היום הם צברו במשותף יותר מ-71 מיליון צפיות. אבל מה יעשו אלה שלא מצליחים לגרד את עצמם מהספה בסוף היום כדי לנקות? מייסדים את משמרת הבוקר, כמובן.
@idahuang_ i do not do this every night but my morning self appreciates when i do ❤️ #cleaningtiktok #asmr #closingshiftcleaning #eveningroutine #apartmenttherapy #nightcore #resetroutine ♬ Static (Sped Up) - Steve Lacy