אחרי גל הקור שפקד אותנו, הטמפרטורות אמורות לטפס בימים הקרובים ולצד שעון הקיץ המבורך שהחל נראה שהאביב כבר כאן. לצד יתרונות כמו שעות אור ארוכות, בילויים בים וגלידות, לעונה החמה יש גם חסרונות ואחד הגדולים שבהם הוא הגעתם הצפויה של היצורים הנלוזים המתקראים יתושים. יתושות, ליתר דיוק. הרבה גורמים משפיעים על כמה אטרקטיביים אתם ליתושה המזדמנת, אבל רק על חלקם יש לכם השפעה.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> הופתענו: דווקא הפריט הזה של איקאה הפך ללהיט
>> ת"א: זה מה שהרופאה הצעירה עשתה מהדירה של סבתא
מחקר חדש, שפורסם בכתב העת Nature Communications, בחן לעומק את ההעדפות החזותיות של יתושים. חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון עקבו במחקר אחר התנהגותן של נקבות יתושי האדס המצריים הנפוצים לאחר שניתנו להן סוגים שונים של רמזים חזותיים וריחות. החוקרים הכניסו את היתושות לתאי בדיקה קטנים וחשפו אותן לדברים שונים, כמו נקודה צבעונית או יד של אדם.
כדי למצוא מזון יתושים מזהים אותנו תחילה על ידי ריח הפחמן הדו חמצני שאנו נושפים, ואז סורקים אחר צבעים ודפוסים חזותיים מסוימים שיכולים להצביע על מזון. כשלא היה בתאי הבדיקה ריח פחמן דו חמצני, היתושות די התעלמו מהנקודה הצבעונית, לא משנה באיזה גוון היתה. אך כשהחוקרים ריססו פחמן דו חמצני בתא, היתושות עפו לעבר נקודות אדומות, כתומות, שחורות או בצבע ציאן (המזכיר טורקיז), והתעלמו מנקודות ירוקות, כחולות או סגולות.
אז למה יתושים נמשכים כל כך לצבע האדום? המחקר הספציפי הזה לא מפרט, אבל יש כמה תיאוריות. האחת היא שאדום הוא פשוט הגוון שהיתושים רואים כשהם מסתכלים על העור שלנו. "כשאור יוצר אינטראקציה עם עור אנושי, ללא קשר לפיגמנטציה של העור, הוא משקף צבע אדמדם", מסבירה האנטומולוגית ננסי טרויאנו למגזין קוסמופוליטן, "לכן הצבע האדום עשוי להיות אחד מכמה סימנים שבהם משתמשים יתושים כדי לעזור להם לאתר את המארח שלהם".
קל להניח שהיתושים מקשרים את הצבע האדום לדם, אבל לדברי האנטומולוג טימותי בסט זה לא סביר. "בעוד שיתושים יכולים לראות באמצעות העיניים המורכבות שלהם, החדות שלהם ירודה והם לא רואים תמונות ברורות", הוא מסביר. "יתושים מסתמכים למעשה על שלושה מנגנוני חישה נפרדים כדי למצוא דם – זיהוי גזים בדרכי הנשימה כמו פחמן דו חמצני, זיהוי ויזואלי של המארח ושימוש בקולטן חישת חום כדי לאתר חלקים חשופים בגופנו".
כתום, שחור וציאן הם כהים יותר, ולכן אהובים גם הם על היתושים. "צבעים בהירים נתפסים כאיום על יתושים", מסביר בסט, "וזו הסיבה שמינים רבים נמנעים מלעקוץ באור שמש ישיר. יתושים מאוד רגישים להתייבשות, לכן צבעים בהירים עשויים לייצג באופן אינסטינקטיבי סכנה והימנעות מיידית. לעומת זאת, צבעים כהים יותר עשויים לשכפל צללים, הנוטים יותר לספוג ולשמור חום, מה שמאפשר ליתושים להשתמש באנטנה המתוחכמת שלהם כדי לאתר אותנו".
כלומר כדאי להימנע משמלה אדומה בקיץ? לא בהכרח. זכרו כי כמה גורמים משפיעים על התבייתות היתושים, כולל ריח זיעה ופחמן דו חמצני, אבל אם אתם בדרך לאזור עם הרבה יתושים, מומלץ ללכת על צבעים בהירים כאמצעי נוסף להפחתת עקיצות. בהצלחה לנו.
>> 9 פתרונות טבעיים נגד יתושים
>> המדריך לזיהוי עקיצות וטיפול בהן
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
ריחות דוחי יתושים
"זחלי יתושים מתפתחים במים עומדים, ומקורם הוא לעתים במקומות שבהם נקווים מעט מים למשך ימים או שבועות רצופים, כמו תחתיות עציצים, כלים עם מים שהושארו ללא השגחה, שלוליות ומאגרי מים פתוחים", מסביר איגור ארמיאץ' שטיינפרס, דוקטורנט באוניברסיטה העברית בירושלים וכתב באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי. "לפעמים מספיקה שלולית קבועה בגודל של ספל קטן כדי לאפשר ליתושים מקום להתפתח בו". ייבוש מקווי מים, אפילו קטנים, יעזור להפחית את כמות היתושים בסביבה העירונית.
בנוסף, יש ריחות שדוחים יתושים, לכן כדאי לחמם שמן ציטרונלה במבער או להדליק נרות ציטרונלה. גם לרומזרין יש אותו אפקט, וענף רוזמרין ליד הברביקיו ירחיק משם יתושים.
View this post on Instagram
>> ויש אמצעים טבעיים גם להרחקת תיקנים, נמלים, עשים ועוד מזיקים
מלכודת יתושים ביתית: חתכו את השליש העליון של בקבוק פלסטיק, מלאו את חלקו התחתון בתמיסה של חצי כוס סוכר וכוס מים, והוסיפו חצי כפית שמרים יבשים. הכניסו פנימה את החלק העליון של הבקבוק כשהוא הפוך ליצירת משפך. מומלץ להחליף את המלכודת אחת ליום.