בעשורים האחרונים גדלה המודעות לחשיבות המיחזור של פלסטיק, ובצדק, אבל האם מיחזור של פלסטיק יכול לגרום ליותר נזק מתועלת? במחקר חדש שפורסם ב-Chemosphere, התגלה שחלק מפריטי פלסטיק שחורים שנמכרים בארה"ב הכילו מעכבי בעירה מזיקים בעקבות שיטות מיחזור אלקטרוניות.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> מומחים: זו התדירות שבה כדאי להחליף את מושב האסלה שלכם
>> מצאנו כמה רעיונות מעולים לעיצוב מטבח קטנטן
הפלסטיק השחור שנבדק כלל כלי מטבח וצעצועים, שאם הם מזוהמים בחומרים מעכבי בעירה (חומרים כימיים המשמשים בעיקר לכיבוי של שריפות גדולות), הם מהווים סיכון להשפעות בריאותיות שליליות, בעקבות המגע שלהם עם הפה וחשיפה מוגברת. מייגן ליו, מחברת שותפה למחקר ומנהלת מדע ומדיניות בארגון Toxic-Free Future (שהוביל את המחקר ביחד עם המכון לחיים וסביבה באמסטרדם), הסבירה בהודעה לעיתונות שמעכבי הבעירה (FRs) שנמצאו בחפצי בית מפלסטיק שחור עדיין נמצאים בשימוש, או שימשו בעבר ברכיבים אלקטרוניים מפלסטיק כמו אלה שנמצאים בתוך טלוויזיות, טלפונים סלולריים ומחשבים. החומרים המזיקים הללו אסורים ביישומים מסוימים, אך המשך השימוש בהם במכשירי אלקטרוניקה מעורר דאגה מיוחדת בקרב החוקרים בשל הנוכחות שלהם הלאה במכשירים אחרים, כמו כלי מטבח. מחברי המחקר משערים שהחומרים המסוכנים נכנסים לפריטי פלסטיק שחורים יומיומיים באמצעות תהליכי מיחזור קיימים. זהו המחקר הראשון שקושר בין פלסטיק שחור בשוק האמריקני לכימיקלים רעילים, שלפי החוקרים עלולים לגרום ל"סרטן, הפרעה אנדוקרינית, רעילות עצבית ורעילות רבייה והתפתחותית".
מה זה אומר בעצם?
הרמה הגבוהה ביותר של מעכבי בעירה נמצאה במרית, מגש סושי ושרשרת חרוזים של ילד, אך החוקרים לא חשפו את המותגים או החברות שייצרו את הפריטים. המחקר בדק רק פריטי פלסטיק בצבע שחור בלבד כיוון שהרכיבים האלקטרוניים המשתמשים ב-FRs וממוחזרים נוטים להיות שחורים. חשוב לציין שרק מיעוטם של פריטי הבית שעשויים מפלסטיק שחור בארה"ב חשודים כמכילים FRs. הבדיקה הראשונית במחקר מצביעה על כ-10 אחוזים שהכילו BFRs מתוך אלה שנבדקו.
מייק שייד מ-Toxic-Free Future דחק בקמעונאים ובספקים לבדוק מוצרים שמשתמשים בפלסטיק ממוחזר כדי לוודא שהם לא מכניסים כימיקלים רעילים באופן לא מודע וקרא לשקיפות בשרשרת האספקה. מה אפשר לעשות בינתיים, כצרכנים? להגביל את החשיפה של בני הבית לפלסטיק שחור בכל פריט שבא במגע עם מזון, וזה כולל גם צעצועי ילדים עם רכיבי פלסטיק שבאים במגע עם הפה של ילד.
זה לא המחקר המדאיג הראשון שמצביע על מסוכנות של פלסטיק שמשמש אותנו בשגרת היום יום שלנו. באתר Environmental Science & Technology התפרסם השנה מחקר שנערך באוניברסיטת נאנג'ינג בסין והזהיר מפני שחרור של מיקרו-פלסטיק בעת שימוש בספוג פלא. מלמין מוקצף, החומר שממנו עשוי הספוג הזה, נוצר מחתיכות פלסטיק זעירות והפעולה שלו היא למעשה שחיקה של חומרים אחרים (בדומה לנייר זכוכית שמלטש את השכבה העליונה של המשטח). על פי המחקר, בכל פעם שאנו משפשפים עם הספוג הפלאי, הוא מתפרק לחלקיקים זעירים שהם עדינים מכדי להיות מסוננים על ידי מערכות סינון וטיהור השפכים השונות וכך הם משתחררים לנהרות, הימים והאוקיינוסים שלנו.
הבעיה הזו מוכרת גם בתחום הכביסה. חשבון הטיקטוק של מותג האופנה Deep Blue שיתף סרטון שמסביר את הבחירה של המותג להשתמש בסיבים טבעיים בלבד, ולא בבדים סינתטיים כמו פוליאסטר, ניילון, אקריליק, משי מלאכותי (רייון), לייקרה (ספנדקס), המכילים חלקיקי מיקרו-פלסטיק ומתכלים קצת בכל שטיפה של הבגדים.
@planetdeepblue Everyone should know this #greenscreen #microplastics #plasticpollution #fastfashion #laundry #pollution #sustainablefashion #sustainability ♬ Suspense, horror, piano and music box - takaya