יש דברים בבית שאנחנו לוקחים כמובן מאליו עד לרגע שהם מתקלקלים ומשבשים לנו ברגע את החיים, למשל מערכת האינסטלציה שלנו. יודע כל מי שנאלץ לעקור מרצפות או לשבור קירות עד כמה הרסניות יכולות להיות נזילות מים, ואי אפשר להפריז בחשיבות הגילוי המוקדם של דליפות, כשעוד ניתן לטפל בהן בקלות. בדיוק בגלל זה כדאי לקחת ברצינות את ההמלצה של מתיו פריס - שרברב ראשי ומייסד חברת "פריס אינסטלציה, חימום וקירור" האמריקאית.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> שעתיים מפריז: הגסטהאוס המשגע של הישראלית

>> יש עצי פרי מחוץ לבית שלכם? כדאי שתדעו את זה

 

על פי פריס, יש בדיקה אחת שהוא עצמו עורך מדי חודש בביתו כדי למנוע אסון מהסוג הרטוב, והיא לוקחת רגעים ספורים: בדיקת השסתומים בחדר הרחצה, המטבח וחדר הכביסה רק כדי לוודא שהם תקינים (מה שמוכר בארץ בעיקר כברזי ניל). "אין דבר חשוב יותר מלוודא ששסתומי סגירת המים שלי פועלים היטב", הוא אומר ומסביר שהסיבה לכך היא שאם יש פיצוץ בצינור או דליפה כלשהי, ההגנה הטובה ביותר היא קודם כל לסגור את שסתום המים הרלוונטי כדי למנוע רטיבות ונזק עתידי לרצפות ולקירות.

ברז אינסטלציה של אסלה, שסתום מים (צילום: Lost_in_the_Midwest, SHUTTERSTOCK)
צילום: Lost_in_the_Midwest, SHUTTERSTOCK

כך תבדקו את השסתומים בבית: סובבו באיטיות את הידית של שסתום הסגירה והקשיבו לכל חריקה או רמז לכך שמשהו תקוע ולא זז כמו שצריך. לאחר שתסגרו את שסתום בדקו את הברז הקרוב כדי לוודא שמעבר המים אכן חסום כראוי. בזאת מסתיימת הבדיקה (בהנחה שהתוצאה שלה הייתה מוצלחת); בעוד חודש עשו זאת שוב. גם קורטני קלוסטרמן, מומחית לתובנות הבית בחברת הביטוחHippo  מציעה בדיקה דומה: "אירועים הקשורים למים יכולים להסב במהירות הרס ברכוש שלכם ונזק מים שלא מזוהה יכול להוביל לתיקונים יקרים, בעיות מבניות וצמיחת עובש. בדקו את מערכת האינסטלציה באמצעות הפעלה וסגירת כל מתקני האינסטלציה ושימו לב לסימני דליפה אם באחד מהם מטפטפות טיפות מים ליד הפיה או הידית שתיים עד שלוש דקות לאחר הסגירה. אם הטפטוף נמשך סביר להניח שזה נובע מנזק פנימי, שמצריך החלפת חלקים".

@diypowercouple Shut off Valve - How To Change #diypowercouple #plumbing #shutoffvalve #toilet #fixtoilet #waterleaks #waterleak #toiletrepairs #toiletrepair #diy #waterleakdetection #valvereplacement #handyman #diyersoftiktok #diyer #homeimprovement #bathroomrepair ♬ Chill House Lounge - Audiosphere

יכול להיות שבמהלך הבדיקה תתקשו לסובב את השסתומים, בעיקר אם אתם גרים בדירה ישנה שמערכת האינסטלציה שלה לא תוחזקה. במקרה כזה נסו לרסס את השסתום עם WD-40 (תרסיס שימון) ונסו שוב; השימון הזה עשוי להיות בדיוק מה שהשסתום צריך. אם אתם כן מצליחים לסגור את השסתום אבל המים לא נחסמים איפה שהם אמורים, זה עלול להצביע על בעיות כמו קורוזיה, הצטברות משקעים, או בלאי הקשור לגיל החלקים. במקרה כזה אפשר לנסות להחליף את השסתום לבד, בעזרת עשרות סרטוני הדרכה שנמצאים ברשת, או להזמין איש מקצוע שיעשה סדר.

קחו בחשבון שזה עלול להסתבך 

בדקנו עם האינסטלטור המומחה ערן חבצלת מה דעתו על ההמלצה: "מדובר ברעיון נחמד, אבל צריך לקחת בחשבון שהרבה אנשים לא מיומנים בכלל בהתעסקות עם אינסטלציה בכלל וברזי ניל בפרט, ואז הבדיקה המומלצת עשויה להיות מסובכת עבורם ואולי הם אפילו יעשו במהלכה נזק בלי כוונה. ההצעה שלי היא להיות ערניים לדברים הכי פשוטים בבית שעשויים להצביע על בעיה - אסלה לא שקטה, כתמי מים בארונות ועל הרצפה, דוד שמרתיח יותר מדי ועוד".

עובש ליד צנרת (צילום: Marsan, SHUTTERSTOCK)
תבדקו עכשיו לפני שיתפתח לכם עובש | צילום: Marsan, SHUTTERSTOCK

ומה לעשות לפני שאתם עוזבים את הבית לחופשה?

אם כבר ערכתם היכרות מקרוב עם ברזי המים בבית שלכם, אתם כנראה יודעים איפה ממוקם גם המפסק הראשי. באתר thekitchn בדקו עם מומחים לבטיחות הבית מה כדאי לעשות תמיד לפני שיוצאים לכמה ימים וקיבלו כמה תשובות שקשורות לדליפת מים. מייקל ווד, ראש מחלקת אספקת רשת בחברת Rightio, המספקת שירותי תיקון ביתי חירום, מציע את הפתרון הקל הבא: "פשוט סגרו את אספקת המים הראשית לבית. הפעולה הפשוטה הזו יכולה למנוע הצפות פוטנציאליות כתוצאה מנזילות או צנרת מתפוצצת, מה שעלול לגרום נזק משמעותי לבית בזמן שאתם לא נמצאים".

האינסטלטור ערן חבצלת מזהיר שיש צד נוסף גם להמלצה הזו: "אין לזה תשובה חד משמעית, כי המערכות עובדות כשהמים זורמים וסגירה מוחלטת שלהן עלולה לגרום למגוון בעיות, כמו לכלוכים שעולים, אטמים שמתייבשים ועוד".

מד מים (אילוסטרציה: Peefay, Shutterstock)
אילוסטרציה: Peefay, Shutterstock