ברוב הבתים המטבח הוא חלל אינטנסיבי במיוחד, שמתלכלך לא רק על בסיס יומי אלא על בסיס שעתי. לפעמים יש בו כל כך הרבה דברים לנקות שרק המחשבה לעבור על כולם מייאשת ואנחנו מזנקים על כל הזדמנות לדחות את כל המטלות האלה למחר. או לסוף שבוע. או לניקיון פסח השנתי. איך מבססים רוטינת ניקיון שבועית שפויה?
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> הצצנו לדירה המשגעת של הבלוגרית הישראלית
>> ת"א: התעלפנו על כל חדר בדירה, ואז נכנסנו לחדר ארונות
לקאסי, מנהלת קהילת האונליין הפופולרית The Big Clean Co במלבורן אוסטרליה, יש מאות אלפי גולשים שעוקבים אחר ההמלצות שלה למוצרים וטיפים שימושיים לניקיון הבית. בסרטון שהעלתה לאחרונה היא שיתפה בחמשת הדברים שצריכים להיכלל ברוטינת ניקיון המטבח השבועית של כל אחד מאתנו (בהנחה שמדובר בלכלוך סביר לשבוע, בבית משפחה ממוצעת).
View this post on Instagram
1. הכיריים
קאסי ממליצה להתחיל בקרצוף רציני של הכיריים באמצעות מטלית מיקרופייבר וקצת נוזל כלים, שלדבריה הוא לרוב מוצר הניקוי החלופי כמעט לכל דבר.
ואנחנו מוסיפים: אם יש לכם כיריים עם גז השרו בכיור את המכסים והרשתות במים חמים עם סבון כלים ואז שטפו ויבשו עם מטלית. עברו על משטח הכיריים עם סקוטש רך וסבון כלים, ולכתמים קשים לבשו כפפות והשרו כמה דקות בתמיסה המכילה מלח, חומץ וסודה לשתייה, ואז עברו על הכל עם מטלית לחה.
2. הכיור
מהכיריים ממשיכים ליעד הבא באותו "מפלס" – הכיור. קאסי ממליצה גם פה על המטלית ונוזל הכלים.
ואנחנו מוסיפים: אל תמהרו לשפוך אקונומיקה לחיטוי, היא עלולה להרוס לכם את הכיור. כיורים מקוריאן וקרמיקה יתמודדו טוב עם חצי כוס אקונומיקה וחצי כוס מים בהשריה של כרבע שעה. כיור נירוסטה מומלץ לנקות עם סודה לשתייה ומטלית רכה, כיור גרניט מומלץ לקרצף עם סקוטש ותמיסה המכילה חצי כוס חומץ וחצי כוס מים.
3. הארונות
קאסי עוברת לנקות את הדלתות של ארונות המטבח, ומנגבת אותם בעדינות עם מטלית וקצת נוזל כלים.
ואנחנו מוסיפים: עברו עם מטלית לחה ואז עם מטלית יבשה על הדלתות מבפנים ומבחוץ. לכתמים קשים השתמשו בספוגית רכה ונוזל לניקוי כלים. הקדישו תשומת לב מיוחדת לידיות, ואם הן מתפרקות ומפלסטיק, שקלו לנקות אותן במדיח.
4. משטחי עבודה
גם את המשטח שמגן על הקיר מנתזי הבישול, ואת משטחי העבודה יש לנקות בקביעות עם המטלית ונוזל הכלים.
ואנחנו מוסיפים: משטחי נירוסטה ושיש נקו עם סבון כלים ומים (הימנעו מניקוי שיש בחומץ או בלימון). על משטח עץ מרחו תמיסה המכילה רבע כוס סודה לשתייה ומים פושרים ואחריה שטפו ונגבו עד לייבוש מוחלט. למשטח גרניט ערבבו רבע כוס אלכוהול עם כוס מים ושתי כפיות נוזל לשטיפת כלים, רססו בשפריצר ונגבו.
5. רצפה
לסיום, לאחר שכל הלכלוך נוגב ונוקה ומה שנותר נפל מטה, הגיע הזמן לנקות את הרצפה.
ואנחנו מוסיפים: לפני שאתם מרטיבים את הרצפה ומעבירים מגב וסמרטוט לח, עברו עם שואב אבק בכל הפינות הנידחות במטבח – כולל מתחת דלת המקרר, הארונות, ושאר הרהיטים.
טיפים נוספים למטבח נקי
באתר the kitchn פרסמו רשימה של כללים בסיסיים שצריך להקפיד עליהם כדי לשמור על ניקיון המטבח:
- הקפידו להחליף את ספוג הכלים לעתים קרובות: אין ברירה, אם אתם משתמשים בספוג לעתים תכופות יש להחליף אותו בספוג חדש מדי שבוע. אם אתם משתמשים בו לעתים רחוקות, אפשר פעם בשבועיים. אם הספוג מדיף ריח רע או נראה מזוהם, החליפו מיד.
- אל תשתמשו באותה מגבת למטרות שונות: למגבות יש שימושים שונים, ולעתים קרובות לא מכבסים אותן בין שימושים, והפריט הסופג מטבעו והרטוב הופך למצע אידיאלי להתרבות חיידקים. כדי לא להפיץ חיידקים, השתמשו במגבת אחת לידיים, ובמגבות אחרות אם אתם רוצים לייבש כלים או לנקות את הדלפק. מומחים ממליצים לכבס מגבות מטבח מדי יום בחום גבוה, וגם לייבש אותן היטב בחום גבוה.
- קודם מנקים ואחר כך מחטאים: זכרו שיש הבדל בין ניקוי לחיטוי. ניקוי פירושו הסרה של לכלוך ואבק באמצעות סבון ומים. חיטוי, לעומת זאת, פירושו השמדת חיידקים באמצעות חומרים מתאימים (חומרי ניקוי מחטאים או תמיסה המורכבת מ-3.80 ליטר מים וחמש כפות אקונומיקה). שימו לב: פעולת החיטוי דורשת זמן, ואם אתם מנגבים מיד את החומר, המשטח אולי יהיה נקי, אבל לא יהיה מחוטא. בדקו בהוראות כמה זמן צריך להשאיר את החומר. אם אתם משתמשים באקונומיקה המתינו כ-10 דקות.
- אל תערבבו חומרי ניקוי שונים: אסור בשום אופן לערבב חומרי ניקוי, ואסור לערבב חומרי ניקוי עם חומץ ו/או סודה לשתייה. ערבובים כאלו יוצרים גזים נדיפים שעלולים להיות מאוד רעילים. ובכלל: קראו את ההוראות על אריזת חומר הניקוי ופעלו לפיהן.
- אל תתנו ללכלוך להצטבר : נשפך משהו במקרר? התבשיל גלש על הכיריים? טיפות מרק לכלכו את המיקרוגל? נקו את הלכלוך מיד. בדרך כלל בשלב הזה יספיק ניגוב, אבל אם לא תעשו זאת תמצאו את עצמכם מקרצפים כתמים עקשניים.