מדביר המזיקים האוסטרלי כריסטופר מושלה נקרא לבי"ס ריק ונטוש בסידני כדי לבדוק את השטיחים מקיר לקיר שמכסים את המבנה, וגילה שהם נרקבים, מתפוררים ושורצים בזחלי עש. "כל המקום היה כר גידול לחרקים האלה", הוא אמר ל-Yahoo News Australia , לאחר ששיתף את המחזה הדוחה עם אלפי העוקבים שלו בטיקטוק.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> הקור הזה הורג את הצמחים שלכם, זה מה שתעשו
>> רגע מתוק: הצצה למגירות הממתקים והחטיפים של הישראלים
בסרטון ששיתף כריסטופר אפשר לראות את מאות הזחלים שהיו פזורים על שאריות השטיח המתפורר, וכמה מעט בד נשאר מהשטיח לאחר שהוא העביר עליו את ידו. לטענתו, בעלי הנכס בפרברים של סידני ירשו אותו והשאירו אותו ריק במשך יותר מחמש שנים. כשחזרו, הם מצאו אותו מכוסה בצורה מדאיגה בעשים וזחלים. מדובר בעש הבגדים המוכר, שידוע גם כעש השטיח, והסרטון של כריסטופר הלחיץ מאוד את העוקבים הרבים, שלא העלו על דעתם עד לאותו רגע שהעש מסוגל ליצור כזה נזק גדול. "זו הסיבה שהבית שאני משפץ יחופה כולו באריחים ולמינציה!" הכריז אחד מהם.
@roachsniper updated: Carpet Moths ! similar to pantry Moth infestation! this house left unattended is going to need some new carpet ! #ceejayspestadventures #pestcontrol #indianmealmoth #pantrymoth #carpetmoth #tapestrymoth #smallbuisness ♬ original sound - ROACHSNIPER
לעין לא מאומנת נראה העש ההרסני דומה מאוד לעש המזווה, אך הוא עלול להרוס בגדים ושטיחים וקשה מאוד להיפטר ממנו בבית. על פי המחלקה לפיתוח אזורי של מערב אוסטרליה, עש בוגר לא צריך להטריד אותנו אלא הזחלים הלבנים הזעירים שלו, שבוקעים מהביצים שמטילות הנקבות על הבד ומכרסמים חורים דרך חומרים טבעיים כמו כותנה, עור או צמר. בלייק ניוטון, אנטומולוג מאוניברסיטת קנטאקי, הסביר לאתר realsimple.com: "הם אוכלים רק בדים שמקורם בחי, כמו צמר או קשמיר, משום שהם זקוקים לחלבונים מן החי כדי לגדול ולהתפתח". לכן גם פריטי לבוש ממשי, פרווה וכל דבר שיש בו נוצות נמצאים בסכנה.
איך תדעו אם עש הבגדים מתארח בבית שלכם?
בניגוד לסוגי עש אחרים, עש הבגדים מעדיף אזורים חשוכים ונמשך למקומות כמו מתחת לרהיטים, בתוך ארונות, מתחת לפאנלים ואפילו בקפלי הבגדים. העשים האלה לא מתעופפים ולכן יכולים להיות מוסתרים היטב לאורך זמן. הפרפרים בצבע חום - אפור בהיר, בגודל של כ- 10 מ"מ והזחלים בצבע לבן אוף-ווייט בוהק. עדויות על הנוכחות שלהם יכולים להיות קורים משיים בדפנות הארון, נשלים ופקעות וכמובן חורים בבגדים – בהם מתכוונים העשים לבנות להם "נרתיק" (ומכאן שם נוסף שלהם, "עש בונה נרתיק"). גם חורים "חסרים" בשטיח יעידו על בעיה, אבל עתים נדירות זה יגיע למצב שנראה בסרטון של כריסטופר. בשלב שכבר נמצאו עדויות מפלילות רבות להימצאות עשים, כדאי לקרוא למדביר מקצועי., אבל עד אז אלה הפעולות שכדאי לעשות כדי למנוע התרבות של עש הבגדים:
ניקיון: שואב אבק יאסוף את ביצי וזחלי העש, וכן שערות ומוך שהם מצע מצוין לגדילה של עשים. הקפידו לשאוב בקצוות השטיחים, לאורך הפאנלים, מתחת לרהיטים, בפינות ואפילו בתוך ארונות פעם בשבוע. רצוי להיפטר מהשקית של שואב האבק כמה שיותר מהר כדי שהביצים והזחלים שנאספו לא יתפתחו.
אחסון: אל תאחסנו בארון בגדים מלוכלכים, וזה כולל גם את אלה שלבשתם לשעות ספורות מעל בגד אחר. לפני האחסון כבסו את הבגדים במשך 20-30 דקות, בחום של 50 מעלות צלזיוס לפחות, כדי להסיר לכלוך ושאריות שמן, שמושכים חרקים. בגדים שיקרים לליבכם במיוחד כדאי לאחסן בקופסת פלסטיק אטומה.
אמצעי הרתעה: מלכודות פרומונים מושכות את העשים ומפתות אותם החוצה מהחושך אל משטח דביק, שם הם נתקעים ומומתים (יתרון נוסף - מלכודות שעובדות על עש בגדים יעבדו גם על עש מזווה). אמצעים טבעיים כוללים לבנדר, שאפשר לפזר בארון כענפים או לשים בשקיות בד קטנות, ועץ ארז. זוכרים את הנפטלין המסריח של סבתא? למרות שמדובר בתרכובת כימית קטלנית עבור עשים, המומחים לא ממליצים להשתמש בה כי היא פועלת רק בריכוזים גבוהים במיוחד וזה כבר עלול להזיק גם לבני אדם.
טיפול תקופתי: ניוטון מציע להכניס פעם בשנה את צעיפי המשי והסוודרים מצמר לשקית אטומה ולשים במקפיא למשך כמה ימים, כדי לוודא שכל הזחלים יושמדו. אפשרות אחרת היא להניח את הבגדים בשמש ולהבריש אותם במברשת בגדים, עם תשומת לב לקפלים, תפרים וכיסים. הפעולה הזו יכולה להשמיד את הביצים ולהסיר את הזחלים.
בדיקות מקצועיות שוטפות: כריסטופר ממליץ להביא מדביר מקצועי כל חצי שנה או שנה כדי לבדוק את כל החללים בבית ולאתר מזיקים פוטנציאליים.