אנשים רבים מניחים שעדיף לכבס במים חמים – כמה שיותר חמים – בעיקר פריטים לבנים, אבל מתברר שאין בכך צורך וכביסה במים קרים יעילה לא פחות. בנוסף, היא גם צורכת פחות אנרגיה ולכן מזיקה פחות לסביבה וחסכונית יותר בחשמל, ושוחקת פחות את הפריטים, כך נכתב באתר The Organized home.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
הכותבת ברברה פק מסבירה שמכונות הכביסה שיוצרו בעשור האחרון מותאמות לשימוש עם מים קרים (25-15 מעלות צלזיוס), וגם חומרי הכביסה שפותחו בשנים האחרונות מתאימים לכך, בזכות הוספת אנזימים שמפרקים שומנים, חלבונים ועמילנים – מרכיבים נפוצים בכתמי מזון. בזכות אותם אנזימים גם אין צורך בכמות גדולה של סבון כביסה – מומחים מסכימים שכף או שתיים מספיקות לגמרי.
כדי לוודא שהכביסה תסיר ריחות רעים וכתמי שומן, פק ממליצה להשתמש בחומר כביסה איכותי, הכולל אנזימים, רצוי כזה שמיועד לשימוש במים קרים. הקפידו להשתמש בכמות החומר המצוינת על האריזה (ולא יותר). אפשר להוסיף למכונה חצי כוס אבקת סודה לשתייה, המסייעת להיפטר מריחות רעים.
לפי פק, כביסה במים קרים מפחיתה את דהיית הצבעים ואת הסכנה שהצבע יכתים פריטים אחרים, מקטינה את הסכנה שהבגד יתכווץ והפריטים אפילו מתקמטים פחות. כביסה קרה מתאימה במיוחד לבדים עדינים.
מתי עדיף לכבס במים חמים?
אם אחד מבני הבית חולה, עדיף לכבס במים חמים (60 מעלות).
מגבות: מומלץ לכבס ב-40 מעלות, ומדי פעם ב-60 מעלות כדי למנוע הצטברות שומנים וחיידקים.
מצעים: כבסו בטמפרטורה הגבוהה ביותר המצוינת על התווית כדי לחטא מכל החיידקים, האלרגנים, הלכלוך והקרדיות שעלולים להיצמד לבד, זה חשוב במיוחד אם אתם סובלים מאלרגיות. מומלץ לכבס מצעים לפחות פעם בשבוע.
איך להוריד כתמים?
לאורה פנטון כותבת באתר food52 שאין צורך בחומרי כביסה מיוחדים אלא בעיקר בסבלנות. בשלב הראשון ממליצה פנטון להשרות את הבגד המוכתם במים קרירים במשך חצי שעה. אחר כך הספיגו את הכתם במסיר כתמים (או בסבון כביסה נוזלי), והמתינו 60-30 דקות.
כשמדובר בבדים מסיבים טבעיים ועמידים כמו כותנה או פשתן, אפשר להשרות אותם אפילו במשך לילה שלם. פנטון ממליצה להמס כף גדושה של אבקת כביסה עם חמצן פעיל במים חמים בגיגית, להכניס לגיגית את הבגד המוכתם ולהוסיף נוזל כביסה ומים קרים.
בשלב הבא שפשפו בעדינות את הכתם עם מברשת שיניים ישנה ורכה ושטפו. בדקו את הכתם: אם המצב לא השתפר – חזרו על התהליך, ועשו זאת שוב עד לשיפור (הקפידו לא לתת לבד המוכתם להתייבש). לדבריה, אחרי 3-2 חזרות גם הכתמים העקשניים ביותר ייעלמו.
כשאתם מבחינים שהכתם ירד ברובו – כבסו את הבגד במים קרים. הכביסה חיונית כדי להסיר שאריות של הכתם וחומר הניקוי. שימו לב: אם הבד עדיין מוכתם, חום המייבש עלול לקבע אותו. לכן תנו לו להתייבש באוויר.
שימו לב, לפני שמתחילים חשוב לקרוא את ההוראות שעל תווית הכביסה של הבגד – אם כתוב שהבגד זקוק לניקוי יבש, אל תנסו לטפל בכתמים (או בכלל לכבס אותו) בבית. בנוסף, תמיד כדאי לבדוק חומרי ניקוי חדשים בפינה נסתרת של הבגד כדי שלא לכתמים נוספים.