אם יש משהו שהישראלי הממוצע לא מחבב, בלשון המעטה, זה לראות אצל השכן או החבר פריט זהה לזה הקיים ממש בבית הפרטי שלו. מסיבה זו, מעצבים וחובבי עיצוב רבים שוברים את הראש איך לייצר עיצוב מקורי וייחודי שלא יהיה זהה לשום עיצוב אחר. עם זאת, כשאנחנו תלויים במה שקיים בשוק, זה לא תמיד פשוט וקל.
כפתרון מצוין, כדאי לשלב בעיצוב הבית רהיטים ואקססוריז שהפכו מפריטים ישנים ועייפים לפריטים מעוצבים ומרגשים. את חלקם אפשר למצוא ממש בתוך הבית המשתפץ, חלקם נרכשים בשוק הפשפשים או בחנויות יד שנייה, ואחרים נמצאים כשהם מושלכים בפינת הרחוב. מכאן ועד הפיכתם לרהיטים יפהפיים וקסומים הדרך לרוב ממש קצרה, קלה ופשוטה. 12 מעצבות מספרות למה הן מעדיפות לשדרג ומוסיפות דוגמאות שתוכלו ליישם בקלות בעצמכם.
עוד באתר לעיצוב הבית:
- רגע לפני שזורקים: 20 רהיטים שעברו מהפך
- 20 פריטי עיצוב שלא תמצאו באף חנות
- אפור, שחור ולבן: דירת טריקולור משגעת בת"א
מתריס ישן ללוח הודעות מדליק
יהב מנשרי, חידוש ועיצוב רהיטים: "הרגשת הסיפוק הגדולה מיצירת פריט עיצובי בעצמך מייצרת אינטימיות וקרבה לפריט שהוא יחיד במינו, והוא הופך, ללא ספק, להיות מהפריטים האהובים בבית" קובעת מנשרי. "גם הליך הבחירה באופי המראה החדש של הפריט ובצבע שלו הוא לא פחות יצירתי ומהנה מהתוצאה הסופית".
רעיון: "הפכתי תריס ישן ללוח גירים יחד עם פתרון אחסון מקורי לניירת. חיפשתי פתרון עיצובי שייתן מענה לצורך שלי לרשום דברים ולשמור אותם מול העיניים, וכן לחשבונות ומסמכים שצריך לטפל בהם ביומיום. את הלוח רצוי לעשות מתריס שאוהבים, ואותו אפשר לצבוע או להשאיר כמו שהוא. חותכים דיקט במידה המתאימה וצובעים בצבע גיר שתיים-שלוש שכבות. לאחר ייבוש מלא משייפים בעדינות עם נייר זכוכית 150 לקבלת לוח חלק. לבסוף מנגבים במטלית להסרת האבק. כך, כל יום אני עוברת ליד הלוח שלי ולא שוכחת כלום, ובמקביל השולחן נקי ומאורגן ללא פתקים וניירות".
רהיטים אבודים מצאו מקום על קיר
רחל ורשבסקי, אדריכלית ומתכננת ערים: "כל דבר שאפשר לעשות בו שימוש חוזר הוא כזה ששווה להתאמץ כדי למצוא את הפתרון המגניב, המתוחכם והפשוט שיהפוך אותו למשהו חדש", אומרת ורשבסקי".
הרעיון: "שדרגתי דלת ישנה שהיתה בדירה והפכתי אותה לשולחן בחלל מגורים. כך נוצר שיוך אמיתי לדירה. כמו כן, בקיר חשוף בשטח של ארבעה מטרים, יצרתי ייחוד באמצעות שדרוג רצף של מסגרות ישנות שצבעתי בגוון הקיר למתן מרקם ומשחקי אור וצל מעניינים. כך יצרתי אמירה מעודנת במאמץ קטן".
רוצים לעצב קיר מקורי מרהיטים ישנים? היכנסו להדרכה המפורטת של LIVING
אריחים צבעונים לשער הכניסה
ליאת ניר בלזר, מעצבת פנים: "שדרוגים רבים אפשר לבצע באופן עצמאי ובקלות יחסית, וכך לחסוך משמעותית בהוצאות ולתת מגע אישי לחלל", אומרת ניר בלזר, "גם כשפריט שאני רוצה לשדרג כבד במיוחד עד כדי כך שאינו ניתן לשינוע, אני אמצא דרך לשדרג אותו באופן שמביע את הטעם שלי בדרך הטובה ביותר".
רעיון: "בחרתי לשדרג את שער הכניסה לבית שהותקן לפני 17 שנה, דהה והחליד. במקום להתעסק שוב ושוב עם ניקוי חלודה וצביעה מחדש, החלטתי להדביק עליו, בעזרת דבק 'סופר 7' חזק במיוחד, אריחי קרמיקה צבעוניים. עלות הקרמיקה שווה את התוצאה, אני ארוויח חסכון בתחזוקה, ולמשפחתי יהיה שער צבעוני ושמח שיישאר עמיד לאורך שנים".
מדלת תריס לשולחן
מאיה גל, מעצבת פנים ומחדשת רהיטים: "שדרוגים קטנים וגדולים הם חלק בלתי נפרד מהעיסוק היומיומי שלי ולכן אני מאמינה שכל מה שמשדרגים לבד תמיד יהיה ייחודי ומקורי", מספרת גל. "כל שדרוג מתאים לבעליו וסביר להניח שלא ייראה בשום בית אחר. בכלל, אני מעדיפה לשדרג ולא לקנות וכך לקחת חפצים ישנים, בלויים ומשעממים, אבל בעלי ערך סנטימנטלי, ולתת להם חיים חדשים. החומרים הנוספים והצבעוניות החדשה הם אלו שעושים את ההבדל ואת השינוי הגדול. השדרוג לרב חוסך גם כסף ותומך בערכי המיחזור, ההמשכיות והזיכרון".
רעיון: "שדרגתי דלת תריס ישנה אותה הפכתי לשולחן. ניקיתי אותה משאריות צבע, שייפתי, החלקתי והתזתי לקה לשימור המראה המקורי. תכננתי רגל פנימית בעזרת נגר שתתאים בגודל ובפרופורציות וצבעתי אותה בגוון מתאים. מלמעלה הנחתי משטח זכוכית".
מארונית שנמצאה ברחוב לשידה, מאהיל זול למפונפן
רונה קינן פיש, מעצבת פנים: "החלפת צבע, שימוש בטפט, המרת שימושים ותוספות קטנות כמו שינוי ידית עשויים לעשות את כל ההבדל. גם כשאני קונה פריט חדש אני מראש ניגשת לפריטים בסיסיים ופשוטים וזוממת עליהם שדרוג וחידוש. זה מהות העיצוב בעיני והקסם שמכניס נשמה הביתה".
רעיונות: "ארונית עץ מלא שנמצאה ברחוב קבלה חיים חדשים באמצעות צבעים, וואשי טייפ וידית וכך הפכה לרעננה ומחויכת. לצדה, אהיל פשוט של איקאה הפך ממשעמם לשמח וצבעוני באמצעות סרט פונפונים שובב וקליל. את הארונית ניקיתי, שייפתי וצבעתי בחמישה גוונים באמצעות ספריי צבע. הידית הוחלפה לידית קרמיקה והמגירה צופתה במרקם של שחור לבן. אל האהיל הצמדתי את סרט הפונפונים באמצעות כמה נגיעות עדינות של אקדח דבק".
מסולם וינטג' ישן לכוננית מדפים
הדס דה-ויר, עבודות יד ויצירות אישיות: "אני בעד כמה שיותר שדרוגים ומכוונת לכך שאף אחד לא יפחד לנסות ולחוות את זה", מספרת דה-ויר, "הכיף הכי זה לשנות ואחר כך לראות את הפריט המחודש בחלל הבית. כשאני נתקלת ברהיט של פעם, שכבר לא מייצרים יותר, אני לרוב אנסה לבדוק קודם כל אופציה לשדרוג, לשינוי הפונקציה שלו ולשינוי המיקום שלו בחלל".
רעיון: "שדרגתי סולם וינטג' אמיתי משנות ה-60. ידעתי שהוא חייב להיות אצלי בסלון ולכן הפכתי אותו לכוננית מדפים, מה שפתר לי גם בעיית תצוגה וחסך לי קדיחת חורים בקירות. הסולם שויף בנייר זכוכית גס ונצבע בשיטת יישון. חתכתי מדפים באורך משתנה בהתאם לרוחב המדרך, צבעתי אותם וחיברתי עם ברגים לגוף הסולם".
המיטות והארון בחדר הילדים קיבלו חיים חדשים
אריקה זקס, מחדשת רהיטים בצבע: "שיפוץ ושדרוג רהיטים בצבע הוא קל, זול יחסית ומתאים לא רק לעץ", אומרת זקס, שרשמה במרץ האחרון פטנט על צבע שאינו מצריך לא שיוף ולא שימוש בצבע יסוד מתחתיו ושמכסה בשלמות כל סוג של רהיט העשוי גם פלסטיק, זכוכית, ברזל, מתכת ופורמייקה.
רעיון: "שדרגתי מיטות וארון פורמייקה בחדר ילדים, וכך שונתה האווירה לחלוטין והחדר הפך לכזה שמותאם לבני נוער. גם חדר השינה הכהה של ההורים הפך להיות עדכני, רגוע ונעים באמצעות צבע בהיר ואביזרים מתאימים. ההמלצה שלי, כדי לקבל תוצאה חלקה יש להשתמש במברשת שערות מיוחדת שלא משאירה שערות על המשטח הצבוע ועוזרת בצביעה אחידה".
שבלונה ושני צבעים הפכו את הרהיטים לסט הרמוני
טל גבעון, מעצבת באמנות: "השדרוג מעניק תחושה טובה, הרמונית ונעימה", מסבירה גבעון, "ומעבר לכך, תמיד אעדיף לשדרג רהיט קיים, לשנות ייעוד ולמצוא משהו בבית בלי שחסרונו יורגש אם יקבל ייעוד חדש. לקבלת תמונה מושלמת תמיד אפשר להוסיף אביזרי נוי ופריטים קטנים נוספים".
רעיון: "שדרגתי את כל הרהיטים שהיו בחדר כולל ארון קיר, שולחן כתיבה, כיסא, ארונית מדפים, ארגז נעליים, מראה ושידת לילה. מבחינה כספית זו היתה האופציה הזולה ביותר וכך גם יכולתי לשדרג את הכל באותו סגנון וליצור סט רהיטים תואמים זה לזה בגוון ובמראה ייחודי לפי טעמי האישי. כל זה פשוט הרבה יותר ממה שזה נראה. הרהיטים נצבעו בשני צבעי שמן באמצעות רולר, ועל זה הטבעתי דוגמת שבלונה. החלפתי ידיות בארון ועיטרתי במשחת זהב למתן גימור אלגנטי. כתוצאה מכך החדר שינה את פניו לחלוטין, מחדר שנראה עמוס ולא מסודר הוא הפך לחדר הרמוני וכיפי עם אווירה נעימה שכיף לשהות בו ונעים לארח בו".
התחתיות לסיר הפכו קישוט לדלת הכניסה
אסנת קציר, מעצבת פנים: "את השדרוגים אני לרוב יוצרת מחומרים שימושיים, זמינים וזולים, כי זה היופי והמהות של שדרוג – להשתמש בקיים", היא אומרת, "הכי כיף לקחת חפץ ולתת לו נוכחות אחרת ומיוחדת, לשנות מקום, להוסיף חומר, לשחק עם צבע ופונקציה, והכי חשוב, לחבר מחדש בינו לבין האנשים הסובבים אותו. נחמד במיוחד לעשות שדרוגים יחד עם הלקוחות או הילדים, מה שהופך את החוויה למיוחדת לכל הצדדים ומוסיף שייכות והנאה משותפת לכולם. כשלקוח מביא רהיט שהוא מעוניין לשמר בחלל החדש זו חגיגה של גמישות מחשבתית, יצירתיות, התרגשות ושמחה.
רעיון: "שדרגתי דלת כניסה שהיתה במצב טוב אבל רציתי לייצר בעזרתה חיבור בין חוץ לפנים. השתמשתי במשטחים לסירים חמים שחיברתי לדלת במטרה ליצור קישוטיות מעניינת. הדמיון של המשטחים למשרבייה מקרב אותם לעולם העיצוב והאדריכלות. ליישום: יש לחתוך את רגליות המשטח ואז להצמידו למשטח באמצעות ברגים או מסמרים".
מקיר סתמי לקיר רויאל
יעל יניב, רקעים לצילום, מדבקות וקרמיקה: "אפשר לשדרג רהיטים בהדבקת טפטים, לתלות קולאז' של מסגרות לתמונות, לטפל בקירות באמצעות צבע ומדבקות קיר וכדומה. הכי כיף להתאים את השדרוג כך שיתקשר עם האווירה הקיימת וכך לרענן את החדר בקלות ובאופן שלא יגביל עם שינויים נוספים בהמשך".
רעיון: "בחדר השינה שלי בחרתי לטפל בקיר גדול ששימש לאורך השנים כשפן ניסיונות יצירתי שעליו ניסיתי גוונים ואפקטים שונים שלא עמדו במבחן הזמן. לאחרונה בחרתי לקשט את הקיר בנקודות זהב שראיתי בפינטרסט. יצרתי מדבקות מוויניל וגם הכנתי שבלונה כדי שהעיגולים מודבקים בקלות ובצורה סימטרית. מכיוון שהחדר צבוע בגוון לבן מלוכלך, זריקת הצבע הזהובה היתה בדיוק המרכיב שחיפשתי לשדרוג המראה שהשגתי בפחות משעתיים עבודה בכל חדר בבית".
מפינת אוכל משעממת לחלל צבעוני
לירון גונן, מעצבת פנים: "ברוחי ובדמיוני אני הטיפוס המשדרג, ותמיד אעדיף להפוך משהו ישן לחדש מאשר לרכוש מוצר מדף. שימוש מחדש בחפצים ישנים מבורך, וכמעט תמיד התוצאה מעניינת, מקורית ושימושית".
רעיון: "צביעת שני קירות בחלל ציבורי של בית לקוחות שידרג את הדירה כולה. כשהגעתי לייעוץ במקום, הבנתי מהר מאוד שיש רהיטים וחפצים יפים לעבוד איתם ושכל מה שצריך זה להחליט איך להפוך את העיצוב להרמוני בתקציב מוגבל. בעלות צבע של 120 שקלים וצביעה שנעשתה על ידי שני בני הזוג, הגענו לתוצאה מפתיעה תוך שימוש בגוון עמוק ועז שמהווה קונטרסט לעיצוב הסולידי בבית. הבחירה האמיצה הביאה להרגשה שונה לחלוטין, מלאת אופי ומעוררת התפעלות".
קיר לבנים מעורר תיאבון
מיה חסון, מעצבת פנים וסטייליסטית: "מבחינתי שדרוגים הם 'שיק בצ'יק', שכן הם נעשים במהירות ומשנים אופי של פינה, חדר או בית שלם", אומרת מיה חסון, "אני אוהבת לגעת בחומרים ולייצר מהם פריטים אמנותיים ומעניינים. כך מתקבלים פריטים שאין שני להם בעלות נמוכה ועם תוצאה מושכת".
רעיון: "פינת האוכל היתה עייפה ולא מזמינה, ולכן תכננתי אותה בידיעה שבסוף השדרוג היא תהפוך לאטרקטיבית, מעניינת ורעננה. כדי ליצור מראה חמים, רומנטי ומזמין, בחרתי בקיר לבני בריק שכמו משמשות בסיס למדף גביעי היין שהושתל בו. כל זה הותאם לבקבוקי היין שבמדפים בחזית השולחן. גם את חלק מכיסאות הבר שדרגנו באמצעות משענת עגולה וריפוד מחדש".
לעמודי הפייסבוק של המשתפפות בכתבה: אסנת קציר; הדס דה-ויר, רחל ורשבסקי, טל גבעון; יהב מנשרי; אריקה זקס; יעל יניב; ליאת ניר בלזר; מאיה גל; לירון גונן; מיה חסון; רונה קינן פיש