כמו כל תחום, גם האדריכלות העולמית מביטה קדימה. השינויים התכופים באקלים, בטכנולוגיה, הגידול באוכלוסייה והצטופפותה בערים – כל אלו דוחקים ודוחפים לחשיבה מחודשת על כל מה שמוכר וקונבנציונלי. יתרה מכך, קהל היעד השתנה. האדריכלות אינה עוד שיח של יודעי דבר. הרשתות החברתיות צמצמו את המרחק והפכו כל בעל סמארטפון לבעל דעה שהביקורת שלו יכולה להגיע למיליונים ברחבי העולם. והאדריכלים מקשיבים, לומדים את הרחשים ומגיבים להם. בספר חדש, "העתיד של האדריכלות באמצעות 100 בניינים", שיצא כעת בסדרת "TED Books" הכיפית של הוצאת משכל - ידיעות ספרים, איגד מארק קושנר יותר ממאה פרויקטים ברחבי העולם, ומבקש להביא דוגמאות עכשוויות ועתידיות של אדריכלות השייכת לזמן, למקום ולרוחות של שינוי.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
- לכל הכתבות בערוץ living
- חושבים שצפוף אצלכם? הבתים הכי צרים בעולם
- מציצים להם: הדירה של שם ברדוגו מ"האח הגדול"
מיקום, טבע וקשר לבריאות
מיקום מאתגר הוא סוגיה חשובה לאדריכלות העתידית. האנושות עסוקה בחיפוש אזורים בתוליים בתוך כדור הארץ לצורך התיישבות, לצורכי מחקר ותיירות. בניינים שקופים, בניינים צפים ואפילו כאלו המדמים פני שטח של כוכבים אחרים ומבקשים לתת פתרונות לבעיות שעלולות להגביל את צעדיו של האדם בחלל. וגם, כמובן לאפשר לסקרנים לצפות בבעלי חיים או בזוהר הצפוני.
החיים המשתנים מביאים איתם גם שינויי ייעוד לבניינים (למשל בתי כלא שהפכו למוקדי תרבות ומגורים). בנייה מחדש, שיפוץ בניינים והתאמתם לייעודים שונים הם אתגרים העומדים בפני אדריכלים ברחבי העולם, ובעשור הקרוב 90 אחוזים מעבודות הבנייה בארצות הברית ייעשו בבניינים קיימים. ולא מדובר רק בקתדרלה שהופכת לחנות אלא אפילו בצינורות ביוב שהופכים לחללי הסעדה ובכיכר ציבורית ענקית בסביליה שבספרד, שעשויה כולה עץ ומחוברת בדבק בלבד.
תשומת לב אדריכלית מיוחדת מקבל גם הקשר שבין הבניין שבו אנו שוהים לבריאות ולחושים שלנו. כך מוקדשת מחשבה יתרה לכניסה של אור טבעי ולהיותו אלמנט עיצוב ואדריכלי, לאופי החומר שממנו בנויים הקירות וליישום כל אלו במבנים דוגמת בתי חולים, בתי דיור מוגן ובתי ספר. לא רק מבנים קבועים נבנים כך, אלא גם מבני פופ אפ שמנצלים בעיקר חומרים מזהמים דוגמת פלסטיק ועושים בו שימוש חוזר.
אם בעבר שאף האדם להכניע את הטבע, לחסום, לייבש או להטות נהרות – כיום מבקשת האדריכלות להיות חלק, להתמזג ולא בהכרח להזדקר כדי להוכיח עליונות אנושית. גם באזורים אורבניים שכבר התרחקו מן הטבע, מבקשים האדריכלים להחזיר את הירוק: לתת לצמחים להתפשט על בניינים או לבנות מסביב לעצים ולא לגדוע ואפילו לסייע לכוורת דבורים "לעבור דירה" במקום פשוט להרוס.
הטבע מאתגר אדריכלות גם בהפתעות שהוא מספק באופן בלתי צפוי: כשסערות של פעם במאה שנה פוקדות אותנו בכל עשר שנים, וצורכי האנרגיה של האנושות גדלים ומשתנים בקצב מסחרר, העולם זקוק לאדריכלים שיודעים להתמודד עם הטבע על כל מופעיו.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
אקלים, קהילה וחומרים חדשים
בנייה קהילתית מבקשת להתערב במקומות שבהם יש צורך להחיות מחדש. כך הופכים בניינים נטושים למוקדי משחקים וחינוך, כך נצבעים מחדש בתים של שכונות עניות ומוקמים מרכזיים קהילתיים המעצימים אוכלוסייה מקומית ומסייעים לה לממש פוטנציאל השתכרות וכישורים.
וכמו תמיד, שאלות אדריכליות ותיקות מקבלות פרשנויות מקוריות: בניין מחורר בדובאי שמיועד לתת פתרון מבודד למזג האוויר החם, בתים שהולכים וקטנים אך נעשים חכמים יותר כדי להתמודד עם הצפיפות העירונית, התכתבות עם מסורות בנייה עתיקות וחיפויי בניינים ישנים – כל אלו מאתגרים אדריכלים ומניעים אותם לחדש באופן תדיר במחשבה, בצורה ובחומר.
וגם לאחר שמוצו כל החומרים והטכנולוגיות המוכרות, האדריכלים ממשיכים לחפש את החומר הבא. בעזרת הטכנולוגיות המתפתחות היום - בית שמיוצר בעזרת מדפסת תלת־ממד או בית שעשוי לבֵנים העשויות מפטריות - יהיה אפשר להגיע אל שיטות בנייה שונות לגמרי, כאלה שלא יהיה להן כל קשר לפטיש או למסמר.