מהפלא העתיק של החומה הסינית ועד איצטדיון "קן הציפור" שנבנה עבור אולימפיאדת בייג'ין, גרנדיוזיות תמיד הייתה מנת חלקה של האדריכלות הסינית. וכשאתה מתהלך תמיד במחוזות הגרנדיוזיים לא פעם נחצה הגבול אל מחוזות הביזאר. מהעתק בגודל אמיתי של כפר אוסטרי ציורי, דרך "דיסנילנד" נטוש ועד למגדל שאי אפשר להתעלם מדמיונו הרב לאיבר מין גברי – מה קורה כשמיליארד סינים טועים בענק.

רוח רפאים של דיסנילנד

"וונדרלנד", שנמצא פחות משעה מבייג'ין, היה אמור להיות פארק השעשועים הגדול באסיה. לא פחות גדול וראוותני מדיסניוורלד. אבל אחרי שהמשקיעים ברחו והיזמים והחקלאים המקומיים לא הגיעו להסדר בעלות על הקרקע, הבנייה הפסיקה לפני כעשור ומבני הפארק הבלתי גמורים נשארו עד היום בשטח כמו רוחות רפאים אגדתיות. אט-אט החלו תושבי הכפרים הסמוכים להשתלט על האזור ולזרוע בו, וכיום נפרש לפני המבקרים נוף מוזר, חצי-בנוי, בלב שדות תירס ומדרכות הרוסות. אז הסינים אולי לא זכו למתחרה מקומי לדיסניוורלד, אבל ביקור בשטח ההפקר המשונה הזה הרבה יותר מעניין מכל פארק שעשועים שהוא.

סין, וונדרלנד רצף (צילום: Catherine Hyland - Vimeo)
הפך לרוח רפאים. מה שהיה אמור להיות וונדרלנד | צילום: Catherine Hyland - Vimeo
סין, וונדרלנד כניסה (צילום: Catherine Hyland - Vimeo)
נוף חצי בנוי | צילום: Catherine Hyland - Vimeo

סין, וונדרלנד חצר פנימית (צילום: Catherine Hyland - Vimeo)
המבנים הפכו לרוחות רפאים | צילום: Catherine Hyland - Vimeo

כפר אוסטרי מקסים? גם אנחנו רוצים

הכפר האוסטרי האלשטט הוא החומר שממנו עשויות גלויות. הכפר היפהפה הזה שלמימי אגם האלשטטר אף מוכר כאתר מורשת של אונסק"ו. מה שלא מנע מסין להחליט לנסות להעתיקו במדויק במחוז גוואנדונג, בעל האקלים הטרופי. המחיר: כמעט מיליארד דולר. תושבי הכפר האוסטרי, שתחילה נרתעו מהפרויקט המשונה הזה, התרככו לאחר שתיירים סינים החלו לשטוף את הכפר הקטנטן שלהם ולהזין את העסקים המקומיים.

סין, הכפר האוסטרי השוואה (צילום: aerolines.ro)
גם הם רוצים. הכפר האוסטרי האלשטט שהועתק לסין | צילום: aerolines.ro

סין, הכפר האוסטרי רחוב (צילום: Andrew Bossi)
נבנה במחוז גוואנדונג, בעל האקלים הטרופי | צילום: Andrew Bossi

יש דרג ויש זרג

בניין המטה של "עיתון העם" (People's Daily) בבייג'ין מזכיר באופן בלתי מרומז ובלתי נמנע איבר מין זכרי. הבניין הפאלי האומלל הזה הפך למושא ללעג כל כך גדול בקרב תושבי העיר שפרשנים מסוימים טוענים כי עצם קיומו פוגע בשמה ובכבודה של מפלגת השלטון, המחזיקה בעיתון.

סין, הבניין הפאלי (צילום: hugchina.com)
פרשנים קבעו שהבניין פוגע בכבודה של מפלגת השלטון. הבניין הפאלי | צילום: hugchina.com
 

סוויטה באפרסק ענק

המלון המוזר הזה במחוז הבאי (Tianzi Hotel) נבחר בשנת 2012 לאחד המבנים המכוערים במדינה, והתחרות לא פשוטה כפי שאנחנו כבר יודעים. שלוש הדמויות הללו מתארות את שלושת האלים הסינים המסמלים מזל, שגשוג ואריכות ימים, אבל יותר מכל זה הן מסמלות את חוסר הטעם של מתכנני הפרויקט ואת חוסר שיקול הדעת של מי שאישר אותו. שו, האל המחויך בעל הזקן הלבן, מקדם את פניהם של האורחים דרך דלת הכניסה שבכף רגלו הימנית, ובידו אוחז אפרסק שהוא למעשה סוויטה. ספר השיאים של גינס קבע כי זהו בניין הדמויות הגדול בעולם.

סין, המלון המוזר רוחב (צילום: godeyes.cn)
נבחר כאחד המבנים המכוערים במדינה. Tianzi Hotel | צילום: godeyes.cn

סין, המלון המוזר גובה (צילום: Panoramio User bbqi)
שבר גם את שיא גינס | צילום: Panoramio User bbqi

הצד המכוער של המטבע

גם לבניין זה הייתה את הזכות המפוקפקת להיכנס לרשימות שבחרו את הבניינים המכוערים בסין. הגלגל המשונה הזה שנמצא בעיר שניאנג, הוא בעצם בלוק משרדים בן 25 קומות. ההשראה מגיעה ממטבעות סינים עתיקים שהיו מעוגלים ובעלי חור פנימי מרובע. רעיון והשראה זה נחמד, אבל כשהביצוע כל כך צולע כל זה לא כל כך משנה מה עומד מאחוריו.

סין, בניין המטבע, אופניים (צילום: dailymail.com)
השראה נחמדה, ביצוע צולע. בלוק משרדים בצורת מטבע | צילום: dailymail.com

סין, בניין המטבע (צילום: list25.com)
גם הוא נבחר כאחד המכוערים | צילום: list25.com

מחנה צבאי או שכונת יוקרה?

באי קטן שבדרום סין נבנו לאחרונה יותר מ-1,000 בתים אפורים, מופרדים אחד מהשני על ידי מטרים בודדים בלבד. העיירה המלחיצה הזאת, שדומה יותר למחנה צבאי או גרוע מכך – למחנה אסירים, נמתחת עד קצה גבול הראייה באחידות מעורר חרדה. והיא מיועדת בכלל לסינים בעלי ממון. בתי הפרברים האחידים בחוצות הערים האמריקאיות הם כאין וכאפס אל מול ההומוגניות המטרידה הזו. כ-3,500 תושבים כבר מאכלסים את העיירה החדשה הזה, כאשר גודלה של כל וילה הוא 253 מ"ר. הקמת הפרויקט כולו ארכה שנתיים.

סין, השכונה הסינית (צילום: China foto Press - Barcoft Medi)
אחידות מעוררת חרדה. שכונה בסין | צילום: China foto Press - Barcoft Medi

סין, השכונה הסינית גגות (צילום: China foto Press - Barcoft Medi)
מטרים בודדים בין בניין לבניין | צילום: China foto Press - Barcoft Medi

באותו הקשר: הצצה לבניינים המוזרים בעולם