בעיצוב פנים אנו תמיד מסתכלים על שטח הרצפה ועל החלוקה שלו, ולעתים מתעלמים מכל מה שקורה מעלינו. כדי לנצל את גובה החלל במלואו, מהרצפה ועד התקרה, ניתן לתכנן קומת גלריה וכך ליצור מרחב שהוא על קו התפר שבין פרטי לציבורי, בין אינטימי למשותף ובין פתוח לסגור. קומות גלריה יכולות לשמש כמרחב משותף בקומת חדרי שינה, כמרחב פרטי בתוך חלל גדול ופתוח, וכן מהוות פתרון קומפקטי ויעיל בחללים קטנים ובדירות קטנות. בחללים גבוהים במיוחד זה כמעט בלתי נמנע לתכנן מעין קומת ביניים שכזו עבור פינת קריאה או משרד ביתי, ובחללים קטנים ניתן לנצל את השטח שמעל הארון או חדרי השירות כדי להכפיל את שטח הרצפה. 11 קומות גלריה בבתים שונים מהארץ ומהעולם, שמדגימים כיצד קומת גלריה יכולה להשתלב בכל בית, קטן כגדול.
עוד בערוץ עיצוב הבית
צו האופנה
דירה פריזאית קטנה שעיצבו Sabo Project עבור מעצבת אפנה שחיפשה לנצל באופן מיטבי את החלל המצומצם שגודלו 72 מ"ר. הם יצרו מחיצה רב-שימושית שמתפקדת כגרם מדרגות וכארון גדול לאחסון, מעליה מוקם חלל השינה, שמוסתר מהחלל הפתוח בעזרת יחידות אחסון נוספות. באופן זה הם ניצלו את מלוא גובהו של החלל והצליחו ליצור מרחב מרווח ונעים שבעלת הבית יכולה גם לעבוד ולארח בו בנוחות.
תולעת ספרים
תכנון קומת גלריה המשקיפה לכיוון קומת הקרקע, כפי שניתן לראות בבית הזה שעיצבה עדי אדליס, יוצר תחושה של חלל פתוח, גבוה ומרווח ומאפשר לשמור על קשר עין בין מפלסי הבית. כאן הקומה העליונה הוקדשה ליחידת ההורים ובין החלל הפרטי לציבורי מחברת הגלריה שעוצבה כספרייה ביתית נעימה, שולבו בה מדפי ספרים פתוחים שממלאים את החלל הבהיר בצבע ובנוסף תוכננו יחידות אחסון סגורות.
מאחד יוצאות חמש
דירה מתוך מסגרת פרויקט שתוכנן על ידי האדריכל Hannes McNamara ממשרד האדריכלות האוסטרלי MUSK בשכונה שקטה במלבורן, שבמסגרתו הפך בית אחד גדול לחמש יחידות דיור קומפקטיות בנות חדר שינה אחד או שניים. כדי לשמור על תחושה של גודל ומרחב ביחידות הקטנות שומרו הגג המשופע וגובה התקרה הקיימים ותוכננו חללים דינמיים שמוגדרים באמצעות מחיצות קלות שנפתחות ונסגרות. כדי לנצל את גובה החלל שנוצר תוכננו קומות גלריה אינטימיות שמשמשות בעיקר למשחק ולמנוחה של הילדים.
בית בכפר
בביתה שבכפר האורנים של מעצבת הפנים קרן ניב-טולדנו (עיצוב פנים: קרן ניב-טולדנו, אדריכלות: מירית שטרן אשוח ואיקה דוידס) יש חללים גבוהים עם תקרות משופעות וקורות חשופות שיוצרים יחד מראה כפרי, חמים וביתי. כדי לנצל את גובה החלל גם למטרות פונקצונליות תוכננו בכל חדרי השינה שבקומה העליונה גלריות קטנות ונעימות, בגלריה שבחדר השינה הזוגי היא מיקמה שולחן עבודה קטן וכורסה נוחה לישיבה ולקריאה.
שיפוע חיובי
האדריכל Sigurd Larsen התבקש לתכנן יחידות דיור אקולוגיות במחירים נגישים בדנמרק שכל אחת מהן מיועדת למשפחה אחת, ולשם כך פיתח מספר טיפוסים של בתים. לטיפוס הזה קרא The Light House ותכנן אותו באופן שחוסך בעלויות הבנייה מבלי להתפשר על יצירת חללים מרווחים ורחבים. בבית שלושה חדרי שינה וחלל מגורים משותף גדול ומואר. הגג המשופע שתכנן יצר תקרה גבוהה ואפשר פתיחה של חלונות גדולים, כמו כן בזכותו ניתן היה לתכנן קומת גלריה קטנה שמשמשת כפינת עבודה שנמצאת כחלק מהחלל הפתוח ועם זאת מופרדת מאזור האירוח.
ביחד ולחוד
דופלקס ברחובות שתכננה אלכסנדרה דיז שבו הקומה העליונה תוכננה עבור הילדים עם שלושה חדרי שינה נפרדים. כדי ליצור להם חלל משותף שבו יוכלו ללמוד, לשחק וליהנות יחד, היא עיצבה חלל גלריה ועבורו תכננה ספרייה גדולה בגוונים בהירים, ולצדה מיקמה שולחן עבודה. את הקורות שתומכות בקומת הגלריה היא השאירה חשופות וצבעה אותן בלבן כדי שיתאימו לגוונים הבהירים שמאפיינים את חלל הדירה.
גינת זן
בית ביפן שתוכנן על ידי Alts Design Office בניהולו של Sumiou Mizumoto במטרה לחבר את הטבע אל חלל המגורים וליצור חלל הרמוני, נעים ומואר. במקום לצאת החוצה אל הטבע בחרו המתכננים להכניס את העצים, הצמחייה, האור והאוויר פנימה וליצור חלל שבו לא ברור היכן עובר הגבול בין פנים לבין חוץ והחללים מתערבבים זה עם זה. הם השתמשו בחלוקה למפלסים, בפתחים רחבים, בגשרים שחוצים את הקומה העליונה ובחללי גלריה שפונים לכיוון קומת הקרקע כדי לשמור על תחושת פתיחות ועל אווירה של זרימה וטבע.
מתבגרים ביחד
חדר ילדים בבית שתוכנן על ידי בלומנפלד-מור אדריכלים בניהולן של אדריכליות תמר בלומנפלד־כץ ויהודית מור, שבו ביקשו ליצור חלל שיוכל לגדול ולהתפתח עם הילד. תחת שיפוע הגג תוכננה גלריה שמרחיבה את מרחב המשחקים בחדר, שאליה ניתן לטפס דרך חבלים שנתלו מהתקרה. בעתיד החבלים יוחלפו בסולם, חלל הגלריה יהפוך לחלל שינה אישי ואינטימי ויפנה את חלל החדר כדי ליצור מרחב אירוח לחברים.
עושים שוק
מעצבת הפנים שני רינג מסטודיו DesiRing יצרה קומת גלריה אלטרנטיבית מעל ארון שתכננה בדירת רווק במתחם שוק הפשפשים ביפו. הדירה קטנה וגודלה 50 מ"ר בלבד, וכדי לאפשר לבעל הדירה מרחב שינה נוח ומפנק בלי להתפשר על אחסון נוח ופונקציונלי, היא מיקמה את המיטה מעל הארון ותכננה דלתות ברזל שתוחמות את אזור השינה. הטפט שעוצב באופן מיוחד עבור הפרויקט יוצר עומק בחלל ותחושה שהחלל גדול יותר מאפשר גודלו הפיזי.
רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
מעז יצא מתוק
את החדר הזה עיצבה ענבר מנגד עבור ילדה שהתקרבה לגיל ההתבגרות, ולכן ביקשה ליצור לה שטח אחסון ואזור ללימודים עם שולחן כתיבה. גודל החדר הקטן לא הספיק בפני עצמו לשילוב כל הצרכים שהוגדרו, לכן הוא הורחב על חשבון עליית הגג שלא הייתה בשימוש ליצירת פינה נעימה לשינה שבה הונח המזרן. המדרגות שמובילות לגלריה מכילות אחסון נוסף, ובאופן זה הצליחה המעצבת לפנות את שטח החדר לכל הפונקציות הדרושות ללא יצירת תחושה צפופה או דחוסה.
מרצפה ועד תקרה
בבית הזה ששיפצו אדריכלית מיכל אבישר ומעצבת פנים מיכל ארנן-הרמלין נבחר קונספט של לופט תעשייתי שמתאים לפרופורציות של החלל הנתון. בני הזוג חובבים אמנות ותרבות, וכדי להדגיש זאת תוכננה ספריית אלומיניום דקיקה שיוצרה על ידי דומיסיל, היא מעצימה את גובה החלל, מספקת מקום הולם ליצירות האמנות ולספרים של דיירי הבית וכן יוצרת מראה המשכי בין שני המפלסים.