כמי שאוחז בתפיסה מקצועית מקיימת, אך טבעי היה שהבית שתכנן האדריכל הבלגי פטריק מייש (PATRICK MEISCH) למשפחתו בחבל ARDENNES הציורי שבדרום מזרח בלגיה, בסמוך לעיירה MARTELANGE (שחציה שייך, למעשה, ללוקסמבורג השכנה), יגלם את האני מאמין שלו. "רצינו בית גדול אך פשוט ומינימליסטי, עם הרבה פתחים שיחשפו את הנוף וישלבו אותו נכונה במקומו", מספר מייש על הבית בעל החזות האיקונית השוכן באזור שיערות עצי מחט הם ממאפייניו הבולטים, וקיומם שמהדהד בחזותו החיצונית אכן מייצר אגב כך קשר הדוק עם נוף סביבתו.
בית בובות
לצד חזון הקיימות דוגל מייש גם בתפיסת תכנון מודרניסטית המגדירה את הפחות כיותר, ושתי התפיסות משתלבות ערכית ואסתטית במבנה הדו קומתי שמתנאה בגג רעפים משופע - מרווח ונוח למחייה, נקי קווים וחף מכל קישוטיות כזו או אחרת. חזיתו הקדמית הפונה אל הרחוב אטומה, עד כי קיומם של החלונות הקבועים בחלקו העליון מאחורי תריסי עץ נחשף רק עם רדת החשיכה כשהם מוארים. החזית האחורית מאידך, נפתחת במלואה אל החוץ, מעניקה תחושה שהוא נמהל עם חלל הפנים, ומשהו בחזות החשופה וקריאת החללים הפשוטה מזכיר בית בובות המשמש למשחקי ילדים.
החשיבה המקיימת שעמדה בבסיס התכנון מתגלה כבר בחומריות המעטפת החיצונית: חיפוי קש שמשמש גם כחומר הבידוד, גג רעפים בו משתלבים רעפי צפחה ובטון, ופתחים הנתונים במסגרות עץ תרמי משולבות עם זיגוג טריפלקס. האדריכל מייש: "בניית הבית נשענה על שימוש בחומרים מקומיים וברי קיימא, והוא תוכנן כבית פסיבי המושתת על צריכת אנרגיה נמוכה. כך, למשל, החימום מבוסס על פנלים סולאריים וקמין עצים, ומערכת האוורור היא מסוג PUIT CANADIAN - מערכת המבוססת על צינורות שקבורים עמוק באדמה ומסיעים את אוויר החוץ אל חלל הפנים תוך שמירה על טמפרטורה יציבה שאינה נתונה לשינויי אקלים חיצוניים. המערכת כוללת גם צינורות המוציאים את האוויר החוצה כדי לשמור על איזון ופילטור, וככלל, היא משמשת בעיקר לאוורור/ קירור טבעי, אך יכולה לשמש גם בחורף לחימום האוויר הנכנס הביתה בזכות הבדלי הטמפרטורה. האנרגיה שהבית צורך עומדת על פחות מ-15 קילו וואט ל-25 מ"ר".
ריצוף אבן צפחה ותקרת בטון
חלל הפנים משתרע על 300 מ"ר, הנחלקים לקומת כניסה ציבורית, קומת מגורים, וקומת מרתף. קומת הכניסה מרכזת בשטחה את הפונקציות המשותפות: מטבח, פינת אוכל וסלון, ופתחים גדולים הנמשכים לכל רוחבה משתלבים לכדי חזית שקופה הפונה אל הגינה האחורית. חזית זו תוחמת את ציר התנועה בחלל, ציר המעבר והחיבור בין אזוריו השונים הממוקמים ברצף זה אחר זה ומופרדים באמצעות מחיצות "פרי סטנדינג", המעצימות את ממד הזרימה הפתוחה ואת קשרי המבטים. בקומה העליונה ממוקמים חדר העבודה, אזור הסבה/משפחה וחדר ילדים, ובקומת המרתף שוכנת יחידת ההורים הנפתחת אל פטיו פרטי שגרם מדרגות מקשר אותו ישירות אל הבריכה שבגן.
מסגרתו של החלל הקוהרנטית, ומתקבלת מחומריות מצומצמת המתכתבת עם זו המשמשת במעטפת החיצונית ומדגישה את תחושת הרצף בין שני המרחבים: ריצוף באריחי אבן צפחה שחורה, אבן מקומית האהובה במיוחד על האדריכל מייש ורעייתו, ותקרה עשויה בטון מוחלק. תאורת המרחב נשענת בעיקר על גופים צמודי קירות ותקרה שנועדו לשמר את תחושת הפתיחות והניקיון, כאשר עמם משתלבים גופים מסוגננים שהותקנו במיקומים ממוקדים כחלק משפת עיצוב מינימליסטית, אנינה ומודרנית: פלטת צבעים הנשלטת על ידי גווני שחור ולבן, מינון מדוד של פריטים עשויים עץ החוברים ויזואלית לפתחים, ואסתטיקה תמציתיות המעניקה את מרכז הבמה לנוף הנחשף בחוץ.
בסלון למשל, חובקת פינת ישיבה עשויה עור שחור שולחן קפה עשוי עץ, ומוקד עיצובי דומיננטי בשטחו הוא "קיר תמונה"- קיר מעוטר בדיגום שנוצר מאריחי פסיפס בגווני שחור ולבן ובתוכו משתלב גם אח עצים.
פינת האוכל ממוקמת בתווך, בין הסלון והמטבח, ובשטחה ממוקמות המדרגות המובילות לקומה העליונה ולקומת המרתף: מדרגות מרחפות שהותקנו בצמוד לקיר, כך שהן אינן תופסות נפח במרחב ומשמרות את אווריריותו. המטבח שחותם את הציר משקף בקוויו הנקיים ובחזותו המינימליסטית את הקונספט הארכיטקטוני, והוא תוכנן ברוב שימת לב להענקת פונקציונאליות ונוחות שימוש מיטבית. "כל מה שניתן היה להצניע אכן הוצנע" אומר האדריכל מייש על החלל שהמוקד המרכזי בו הוא יחידת אי גדולה בעלת משטח קוריאן המשמשת גם כדלפק אכילה.
חזיתות הארונות עוצבו בגימור מבריק וללא כל שילוב ידיות חיצוניות, מכשירי החשמל משתלבים - מוצנעים בתוך יחידות גבוהות המהוות גם את מחיצת ההפרדה בין המטבח ופינת האוכל, ואף קולט האדים מותקן בצמוד לתקרה כך שלא יהווה אלמנט חוסם. מול המטבח, בקו ישר עמו, משתרעת בריכה מאורכת שחום מימיה נהנה המשרתת הן את הממד האנרגטי והן את הנאת הדיירים. האדריכל מייש: "בבית יש מתקן סולארי גדול שנועד לחימום הבית בעונת החורף, אך בעונת הקיץ אין לנו שימוש בכל החום שנצבר, כך שהוא "הולך" לחימום מימי הבריכה".
הקומה העליונה היא מרחב שתקרתו המשופעת נגזרה מגג הרעפים, וכמו בקומת הכניסה כך גם את שטחה מלווים פתחים הפונים אל הגן האסתטיקה התמציתית של הבית כולו מאפיינת גם אותה. גובהם של הפתחים תוכנן במדויק להתיישרות עם משטחי עבודה הממוקמים תחתיהם (בחדרי הילדים והעבודה) באורח המחדיר אליהם אור יום טבעי, כאשר תריסי רפפה חיצוניים מספקים את ההצללה הנדרשת ללא חסימת הנוף הירוק שבחוץ.
יחידת ההורים ממוקמת בקומת המרתף, כאזור הנהנה מפרטיות, ובכלל זה נפתח אל פטיו עם סאונה מפנקת, כאשר בה בעת היא מקושרת באורח נגיש ומידי אל הגן, הבריכה, וחלל הפנים שכמו מתמזג עמם. וכך, כשבתכנונו ה"פשוט" חובר הבית הירוק של מייש אל ירק הנוף המשתרע מולו, אין ספק שהפרוגראמה שהציב לעצמו אכן תורגמה במלואה לכדי שילוב מנצח של אסתטיקה וקיימות.
תכנון: PATRICK MEISCH , MASSIVE-PASSIV.S.A.