הבטיחו לנו חוק חינוך חינם מגיל 3 כבר ב-2012 ואנחנו הלכנו לישון בשקט, במחשבה שעד שנת הלימודים הבאה יבנו לילדינו גנים חדשים. אבל האמת העגומה היא שבעוד פחות משלושה חודשים נפתחת שנת הלימודים ועבור עשרות אלפי זאטוטים, לא רק שהגן יהיה סגור, אלא גרוע מזה, הגן פשוט עוד לא קיים. אז אנחנו החלטנו להוסיף למחאה שלנו גם בקשה למהפך עיצובי בגני הילדים, ריכזנו כרפרנס גני ילדים מרחבי העולם ובית ספר אחד, כי גם לילדים שלנו מגיע לקבל השראה. ואם מישהו מרים גבה בטענה שהבקשה מוגזמת, שיפנה לשרית שני חי, שעיצבה גן ילדים ברמת גן שזכה להתעניינות עולמית. זוכרים את אם תרצו אין זו אגדה?
ישראל: לשכב לנוח על תנין
גן הילדים המדהים הזה ברמת גן הינו אחד מהפרויקטים הציבוריים בהם עוסקת המעצבת שרית שני חי, שמתמחה בעיצוב סביבות ילדים (בין עבודותיה: עיצוב המשחקייה בבית חולים דנה בתל אביב במחלקה ההמטואונקולוגית). הגן ממוקם בתוך חווה חקלאית ומשתרע על 1,000 מ"ר ומוקף גינת ירק גדולה. הגן מאופיין בקווים פשוטים, תוך שילוב דימויים מעולם החי. כשפרטי הריהוט משלבים טקסטורות מהטבע. קירות הגן מוקפים בספריות וארונות. ואילו במרכז ממוקמות פינות ישיבה ורביצה מוביליות.
שתי הכיתות השונות מופרדות על ידי ארון גדול ממדים ודלת מעבר מתמזגת בארון שבו מאוחסנים מזרוני השינה של הילדים. בגן משולבים אובייקטים שעוצבו במיוחד לגן: בית, מטבח, תנור, מיטת חולה, עגלות שוק, כורסאות ילדים המעוצבות כשפנפנים עם אוזניים, שזלונגי תנינים גדולים המאפשרים רביצה. הגישה העיצובית של הגן משקפת את תפיסת עולמה של שני חי, הדוגלת בעיצוב עתיר דמיון ויצירתיות השם את הילד במרכז, הן במובן המטפורי והן במובן הארגונומטרי.
גרמניה: להיכנס דרך הפה, לצאת מהזנב
הגן המגניב הזה עוצב כמו הפרמידות במצרים. הכניסה לגן היא דרך הפה של החתול, עיני החתול הם חלונות עגולים בקומה השנייה של הגן, דרכן אפשר להציץ אל החצר. חדר האוכל, המדרגות, ואיזור ההפעלות נמצא בבטן החתול, כשהראש הוא בעצם האיזור המרכזי. החלק הכי משעשע הוא הזנב שגם מתפקד כמגלשה שהילדים מתגלשים ממנה אל הגינה. האחראי על העיצוב הוא לא אחר מהאילוסטרטור והסופר זוכה הפרסים, טומי אוגאראר, הצרפתי שהוציא לאור עשרות ספרי ילדים מצליחים, בשיתוף עם משרד האדריכלים Ayla Suzan Yöndel.
דנמרק: לשחק באוויר הפתוח, להרגיש מתחת לאדמה
עיצוב הקונספט הייחודי של בית הספר Vilhelmsro, שנמצא כרגע בשלבי בנייה, הופקד בידי חברת האדריכלות הדנית BIG architects והוא נבנה על צלע של הר, כשהנוף מסביב הוא חלק בלתי נפרד מהמבנה. המבנה, שתוכנן כמו הנוף המשופע מתמזג באופן מושלם עם הטבע, כשגגות המבנים בנויים בשיפוע ומכוסים בצמחייה טבעית. הגדולה שבתכנון היא המראה העתידני שמצליח להתחבר לטבע. החללים הפתוחים בין מבנה למבנה יוצרים אזורי משחק שמאפשרים לילדים לשחק באוויר הפתוח. למרות שהמבנים נותנים תחושה שהם ממש מתחת לאדמה, העיצוב העתידני מאפשר חדירה מלאה של אור יום אל תוך המבנים.
שוודיה: להציץ אל העולם החיצון בגובה העיניים
עיצוב: על קו התפר בין אזור מסחרי ליער קטן, הוקם גן TELLUS הצהוב הזה על ידי משרד האדריכלים Tham&Videgard Arkitekter. המבנה המתעגל יוצר חצר פנימית בכניסה, שנועדה לשרת את ההורים והילדים שמגיעים לגן (ולהעניק אזור מסודר לטקסי הפרידה היומיים). הגן בנוי משתי קומות, חלליו הפנימיים בעלי צורות מעוגלות, ומיקום החלונות בגבהים שונים מאפשרים לילדים להציץ אל העולם שבחוץ. המבנה צופה בלוחות עץ צבועים ומכסה חלק מהחלונות כמו וילון לסינון קרני השמש. החלל הפנימי מחולק לשמונה איזורים שונים, שמאפשרים לשלושת קבוצות הגילאים איזורים נפרדים וחללים משותפים, בהם ישנה אינטרקציה מלאה בין כל ילדי הגן.
ספרד: קירות מזכוכית צבעונית
גן Els Colors, שעוצב על ידי RCR Arquitectes, מורכב מכמה מבנים פשוטים, שמה שמייחד אותם הם הצבעים השונים שנבחרו להם. הכיתות, חדר האוכל ואזורים המשחקים פרושים על פני שני חלקים מלבניים, אשר מחוברים במעבר מקורה, ממנו יש גישה לחצר פנימית. המבנה עצמו בעל אלמנטים מאונכים מפלדה ואלמנטים אופקיים מבטון וקירותיו עשויים מזכוכיות צבעונית ושקופות למחצה. הקירות הפנימיים צבועים בצבעים שונים ועליזים כמו: כתום תפוז, ירוק דשא, התוצאה: סביבה מרהיבה להשתולל בה.
יפן: גן הבועות
הגן הלא שיגרתי הזה, הנושא את השם bubbletecture M, עוצב על ידי חברת האדריכלות היפנית ENDO SHUHEI ARCHITECT INSTITUTE כחלק מסדרת פרויקטים. הגן, שנראה כמו בועות מעץ, מורכב ממבני בטון דומים אך לא זהים בגודלם, גג העץ שעשוי ממשולשים - מכסה אותם כמו אוהל ומקשר אותם ליחידה אחת. המבנים יוצרים חללים פתוחים לרוב, כאשר החללים הפנימיים בנויים מעץ וזכוכית, לשרת את רצונם של האדריכלים ליצירת חלל שאינו מוגבל. האדריכל היפני אף הסביר שחללים פתוחים מעודדים ילדים להיות חופשיים ומאפשרים להם לבטא את עצמם מבלי להרגיש כבולים.
נורבגיה: קירות מסתובבים
עיצוב: האדריכלים ב 70° N Architectsעשו עבודה נפלאה בגן TROMSO הסופר מעוצב הזה, שמאורגן ומעוצב כתחנות. החלל עצמו הוא אולם אחד גדול שמופרד לאיזורים על ידי קירות ניידים, שהם חלק מכריע בעיצוב. כל קיר פונקציונלי לחלוטין, עם נישות וגומחות לאיחסון צעצועים, או משמש כתיאטרון בובות ואפילו קיר טיפוס או חלל מסתור שאפשר להירגע בו.
הצבת הקירות יוצרת חללים שונים שניתנים להזזה בקלות ומאפשרת לשנות את גדלי החדרים והפונקציונליות שלהם. מה שאומר, שבכמה תזוזות ניתן להפוך את הגן לחלל שונה לגמרי. רוב הצעצועים מאוחסנים בקירות הניידים כך שרצפת הגן ברובה פנויה ופתוחה לשינויים. חוץ מזה ישנה חצר פתוחה למשחקים בחוץ וחצר מקורה עם מתקני מיים וגינת ירק פנימית.
ויש גם את גני השעשועים היפים בעולם