משבר הדיור הוא עובדה עצובה ולצערנו, אוניברסלית. בכל העולם מתקשים אנשים לממן רכישת דירות וכפיתרון מעשי לתופעה, מתפשרים על חלל קטן יותר. יחידות הדיור הקטנטנות מנסות לענות על הצרכים הבסיסיים של הדיירים ובתחום הזה הולכים ומתפתחים פתרונות תכנון מקוריים. לפניכם שלושה מהם, המנסים לתת מענה לצורך לגור בסביבה מצומצמת מבלי לפגוע באסתטיקה ובפונקציונאליות.
הכול כלול בארון: דירת סטודיו בחלל מצומצם
משרד האדריכלים Normal projects מניו יורק, בראשות האדריכל Michael Chen שיפץ דירת סטודיו בשטח של 37 מ"ר במנהטן, עבור רווק שמרבה לארח וגם עובד מהבית. האתגר היה לכלול את כל התשובות לצרכים אלה בחלל מצומצם של דירת סטודיו.
בניגוד לגישה הרווחת במנהטן של חלוקת השטח לחדרים קטנטנים וחללים זעירים, הוחלט על אסטרטגיה של גמישות. לאורכו של אחד הקירות הוכנס מעין ארון קיר ענק ממתת בצבע כחול, שנבנה לפי מידה ומכיל, למעשה, את כל מרכיבי העיצוב של דירה: מיטה, שולחן לילה, ארון, משרד ביתי, ספרייה, ארונות מטבח ומרבית גופי התאורה של החדר.
כאשר כל האלמנטים הללו מוסתרים, החלל הפתוח מקבל אופי אוורירי ומזכיר לופט. את החללים הביתיים של הדירה ניתן להגדיל באופן מבוקר ובהדרגה בעזרת סדרת דלתות ופאנלים הנעים על מסילות וניתנים לפתיחה וסגירה, כאשר בתוך כך יוצרים חללים ייעודיים למטרות שונות. בעת הצורך ניתן להפוך חלקים מסוימים בדירה לפרטיים, ולחלופין להרחיב אותם בעזרת מחיצות מתכת.
המסה של הארון הכחול נקטעת בעזרת מדפי מתכת הניתנים לשליפה ופתיחה בגבהים שונים. המנורות מוצנעות מעל הארון ומספקות תאורה אחידה ללא נוכחות גלויה של גופי התאורה עצמם, ואף. המכשירים החשמליים וכלי המטבח ניצבים על גבי מדפים ייעודיים המוסתרים באמצעות פאנל אדם הניתן להזזה.
פתרון לסטודנטים: יחידת דיור בגודל 10 מ"ר
במשרד האדריכלים השבדי Tengbom עיצבו יחידת דיור בגודל 10 מ"ר עשויה מעץ ומתאימה למגורי סטודנטים. לינדה קמארה ופונטוס אקוויסט, עבדו על הפרויקט בשיתוף פעולה עם סטודנטים מאוניברסיטת לונד השבדית, ותכננו יחד יחידת מגורים בת השגה וידידותית לסביבה. היחידה כוללת מטבחון קטן מצויד במדפים ובארונות אחסון, וכן חדר אמבטיה קטן ולופט לשינה אשר הגישה אליו מתאפשרת באמצעות מדרגות עץ המקובעות אל הקיר. במפלס התחתון יש שני מכסי חלונות הניתנים לפתיחה כלפי מטה, ואגב כך הופכים לפלטה של שולחן, שיכול לשמש לעבודה או לאכילה. מתחת לחלל הלופט תלוי ערסל למנוחה, והוא כולל גם חצר ופטיו קטנים בחזית.
"הרעיון הכללי היה לעצב יחידות מתוחכמות ללא כל חלל מבוזבז", אומרת קמארה. "רק חלל מעוצב כהלכה יכול לתת תמורה נאותה כשמדובר במקום כה קטן. היחידה בנויה מלוחות עץ רבוד גמישים שנוסרו והורכבו במקום. "כיוון שמדובר בחומר חדש יחסית בשוק, רצינו להראות את איכויותיו, כמו למשל, את גמישותו שמאפשרת יצירת פינות מעוגלות. הבחירה בעץ נבעה גם משיקולים של חיסכון באנרגיה - הן בגלל השינוע הקרוב למקום הפרויקט, והן בגלל הפליטה המועטה של פחמן לאוויר". גמישות ההרכבה והיכולת להרכיב את הבית באתר עצמו תרמה אף היא לחיסכון ניכר בעלויות, מה שישתקף במחירי השכירות. עד סוף שנת 2014 תהיינה הדירות הללו זמינות לסטודנטים.
עוד באתר לעיצוב הבית:
עיצוב בסימן עליה: 4 מפלסים ב-40 מ"ר
במשרד האדריכלים Specht Harpman עיצבו דירה קומפקטית בעלת ארבעה מפלסים בשטח של כ-40 מ"ר באפר ווסט סייד במנהטן. "הדירה הזו הייתה אחד מפרויקטי השיפוץ המיוחדים ביותר בהם היינו מעורבים", נמסר ממשרד האדריכלים. הלופט ממוקם בקומה העליונה של בית לבנים חומות (Brownstone) אופייני לאזור זה של מנהטן, שטחו 40 מ"ר, והוא כולל גישה למרפסת על הגג. "התכנון המקורי שלו לא אפשר להציב בו אפילו מיטה או ספה. הפיתרון שלנו יצר ארבע פלטפורמות מגורים נפרדות, כולן בתוך החלל, כך שהתפנה מקום לכל הדברים הנחוצים ועדיין הותיר את הדירה מוארת ופתוחה".
המפלס התחתון ביותר כולל את אזור הכניסה והמטבח, מספר מדרגות מעליו נמצא אזור המגורים המרכזי שנתמך על ידי עמודי מתכת, וגרם מדרגות נוסף מוביל לגינת גג. כל החללים זורמים זה אל זה וזה מתוך זה, כך שהרעיון של חדרים ייעודיים איננו רלוונטי כאן. למעשה, הדלת היחידה בכל החלל היא הדלת המובילה לחדר האמבטיה.
לאור הגודל המזערי של הדירה, הייתה חשיבות רבה לניצול כל סנטימטר. המדרגות אינן משמשות רק לקישור המפלסים ולעידוד זרימת אוויר בדירה, אלא מהוות בעצמן שטח אחסון כשהן מכילות מגירות.
חדר האמבטיה והמקלחת בנויים בדיוק מתחת לגרם המדרגות המרכזי, לחיסכון בשטח. במטבח יש ארונות עליונים בעלי גישה נוחה, כאשר מכשירי החשמל "מוסתרים" מהעין. דלפק המטבח הבולט הופך למעין רהיט המאחסן בתוכו את מערכת הבידור הביתית, וככלל אין בדירה ארונות, אלא רק מגירות הנחבאות במקומות שונים.
בחירת החומרים נעשתה מתוך כוונה להדגיש את אופיו המיוחד של הפרויקט: הצבעים הבהירים שולטים במרבית האזורים למעט הלוח שמאחורי המיטה העשוי מעץ כהה, וכך גם רצפת הפרקט ומדרגות העץ, שאף הם בגוון חום כהה. בהתחשב בכמות החלקים הבנויים (בילט–אין) אל תוך הקיר, שאר פריטי הריהוט הם מינימאליים והכרחיים בלבד: ספה, שולחן סלוני, מיטה ושולחן צד.
הכתבה פורסמה במגזין "בית ונוי"