"במוזיאון היהדות החדש כבר היית?" את השאלה הזו הפנו אלי מספר אנשים במהלך החודש בו ביקרתי בוורשה. בניית המבנה המרשים של המוזיאון לתולדות יהודי פולין (Muzeum Historii Żydów Polskich) אמנם הושלמה לפני כמה חודשים, אך רק באוגוסט נפתחה תערוכת הבכורה שלו. המוזיאון שוכן על אדמת "גטו ורשה", מול האנדרטה המפורסמת בכיכר גיבורי הגטו. הבחירה במיקום סמלית ומבקשת להנציח את זכר הקהילה היהודית שחייתה במקום.
דימוי חציית ים סוף
מבנה המוזיאון עשוי בטון, והמעטפת החיצונית שלו כוללת חיפוי לוחות זכוכית עליהן כתובה בהדפס משי אנכי המילה "פה-לין" (שמה העברי של פולין) באותיות עבריות ולטיניות. שער המוזיאון, בצורת האות ת', מדמה את חציית ים סוף, והמבקרים הפוסעים דרכו מגיעים אל מעין מנהרה שבמרכזה חלל ריק.
הן בחוץ והן בפנים נשמרת גישה מאופקת ומאוזנת כלפי העבר הדרמטי שהוא מייצג. ועם זאת, המוזיאון אינו אנדרטה סטטית הנטועה בעבר: המבנה ממוקם בתוך שטח מרובע של בתי מגורים שנבנו אחרי המלחמה, על מנת לייצר מסגרת רעיונית אשר מבדילה וזוכרת מחד, וקשורה לסביבתה ולבנייתה מחדש של העיר מאידך.
מטרת המוזיאון היא להציג את תולדות חיי היהודים בפולין, חיים שהתקיימו מאז ימי הביניים ועד ימינו, ועל התערוכה המרכזית בו עמלו למעלה מ-100 היסטוריונים ומוזיאולוגים מרחבי העולם. אחד הפריטים המעניינים והמרגשים המוצגים בו הוא שחזור של ציור קיר מן המאה ה-17, ששכן על גג עץ בבית כנסת בעיירה Gwozdiziec; ותיבת קרן קיימת לישראל, עטופה בעיתון ביידיש משנת 1932, שנמצאה לפני כמה שנים בעליית גג בבניין ישן ליד ורשה.
את המוזיאון תיכנן משרד האדריכלים הפיני Rainer Mahlamäki & Ilmari Lahdelma, שהצעתו זכתה ליותר קולות מהצעותיהם של אדריכלים כוכבים דוגמת דניאל ליבסקינד (Daniel Libskind), פיטר אייזנמן (Peter Eisenman), דיוויד צ'יפרפילד (David Chipperfield), צבי הקר הישראלי ואחרים. עלות בנייתו הוא כ-100 מיליון דולר - אשר נאסף מממשלת פולין, קבוצות יהודים מרחבי העולם ותורמים פרטיים, ביניהם האיש העשיר ביותר בפולין, יאן קולצ'יק, שתרם 6.4 מיליון דולר. עיריית פולין תרמה את השטח והממשלה כיסתה את עלויות הבנייה.