בשנים האחרונות מתרחשת תופעה רחבת היקף בסין – המוני אחוזות נטושות. איך הגיעה סין למצב הזה למרות התוכניות הגדולות שהיו לממשלתה עבור הנדל"ן שלה? במגזינים רבים כמו וול סטריט ג'ורנל ו-Architectural Digest סקרו את הסיבות שהובילו לעיירות הרפאים הללו, המעידים על משבר נדל"ן הולך וגובר ברפובליקה.

הצגת פוסט זה באינסטגרם

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Estrutura Engenharia‎‏ (@‏‎estrutura_engenhariaone‎‏)‎‏

דוגמה מצוינת היא אחוזות האירוח הממלכתיות, הממוקמות סביב הגבעות של שניאנג (כ-400 מייל מצפון-מזרח לבייג'ינג). הפיתוח, שתוכנן בידי קבוצת גרינלנד, מפתחת נדל"ן משנגחאי, היה פרויקט של 260 בתי פאר לעשירי החברה. כיום התושבים היחידים שם הם עדרי בקר ומדי פעם מטיילים הרפתקנים שמתהלכים כמו רוחות סביב המרפסות המקושתות וחזיתות האבן של מאות וילות נטושות.

המיזם החל להיבנות ב-2010, אבל כפי שדווח ב-AFP, בתוך שנתיים הגיע לעצירה מוחלטת, ומה שנותר הוא שלדים חצי-גמורים של חיקויים מלכותיים. האחוזות המתפוררות הנטושות מסודרות בשורות מוזרות ונראות, כך מתארים באתר, כמו שדה תירס אדריכלי.

במשך הזמן החלו החקלאים המקומיים לחרוש את האדמה בין הווילות לגידול יבולים עתידיים. המוסכים שנבנו לטובת האחוזות הוסבו לאחסון חבילות חציר, וגדרות פשוטות מקיפות עדרי פרות ביניהן. ובתוך האחוזות – הרהיטים היחידים שתמצאו שם הם שכבת אבק כבדה ושאריות זבל, היוצרות דיסוננס רציני לרצפות השיש, נברשות הקריסטל, התקרות המקושטות והפרקט. "הבתים האלה היו נמכרים במיליונים, אבל העשירים אפילו לא קנו אחד מהם," אמר חקלאי בשם גואו ל-AFP. וקבוצת גרינלנד נותרה עם 400 מיליון דולר באגרות חוב בינלאומיות.

אחוזות האירוח הממלכתיות לא לבד – ישנם עוד לא מעט פרויקטים נטושים הפזורים ברחבי סין. אחד כזה בקרבתן הוא קומפלקס רב-קומות נטוש. "זה רק אחד מהפרויקטים למגורים בשניאנג שקפאו במקום", אומר ג'ונתן צ'נג, כתב של ה"וול סטריט ג'ורנל" בסרטון שצילם שם לאחרונה, בעודו מצביע על עשרות בניינים בגובה של כ-15 קומות עם מסגרות בטון וחלונות לא קיימים. הקומפלקס פותח על ידי קבוצת צ'יינה אברגרנד, מפתחת הנדל"ן הגדולה ביותר במדינה למגורים, שהגישה בקשה לפשיטת רגל באוגוסט 2023. בינואר השנה, בית משפט בהונג קונג הורה לחברה להתפרק, שכן לא הצליחה לשלם חוב בסך 300 מיליארד דולר למשקיעים. וכך, כ-800 אלף מתוך 1.2 מיליון היחידות שמכרה החברה נותרו לא גמורות.

הצגת פוסט זה באינסטגרם

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Christy LC Law‎‏ (@‏‎christylaw‎‏)‎‏

גם הקורונה תרמה למצב

במשך עשרות שנים, הכלכלה של סין הונעה על ידי נדל"ן, והממשלה לעיתים קרובות עודדה פיתוחים רחבי היקף. אבל אוכלוסייה מזדקנת, בעיות בנגישות כלכלית, מגפת הקורונה וצעדים שנקטה הממשלה נגד הלוואות פזיזות שלקחו חברות הנדל"ן, בין השאר, יצרו חוסר איזון בין היצע וביקוש.

מלבד חברת אברגרנד וקבוצת גרינלנד נמצאות עוד חברות נדל"ן בחובות עצומים, מה שמוביל לפרויקטי דיור לא גמורים וקהילות פוטנציאליות של שלדים. בעיות אלו גם גרמו לרבים מהאזרחים הסינים מהמעמד הבינוני לאבד אמון בשוק הנדל"ן, ובכך יורד הביקוש עוד יותר ויוצר סיכונים נוספים לכלכלה. "כל ירידה של 5 אחוזים במחירי הבתים תמחק עושר דיור בסך 19 טריליון יואן (2.7 טריליון דולר)", דווח בבלומברג.

קאנטרי גארדן, מפתח סיני נוסף, אחראי לפיתוח הענק של פורסט סיטי בדרום מלזיה בשווי 100 מיליארד דולר, שכעת כמעט ריק. למרות שתוכנן לאכלס 700 אלף איש, רק כ-9,000 מתגוררים שם. מה שהיה אמור להיות פרבר סינגפורי שבו העשירים הסינים קונים בית שני או נכס להשקעה, אומרים ב"וול סטריט ג'ורנל", הוא כעת סמל נוסף למשבר הנדל"ן בסין.