מילאנו, בירת העיצוב העולמית, שוב מפנקת אותנו בתערוכת הטריאנלה הבינלאומית. התערוכה הוותיקה מתקיימת פעם בשלוש שנים מאז 1923, והשנה, במתכונתה הגדולה ביותר אי פעם, ניתנה לה הכותרת "21st Century. Design After Design". התערוכה משתרעת על פני העיר מילאנו כולה ב-19 מוזיאונים ואתרים ותימשך חמישה חודשים.
בתערוכה, שהפכה עם השנים למוסד תרבותי, מתארחים מעצבים מעשרות מדינות ברחבי העולם, והשנה - גם ישראל. הביתן הישראלי בתערוכה חולק לשתי תערוכות: הראשונה, "& Yes", היא תערוכה רחבה ומרתקת של מעצבים ישראלים, ותקים ומתחילים, כולם מרצים, בוגרים וסטודנטים לעיצוב בפקולטה לעיצוב של המכון הטכנולוגי חולון. על החלק השני של התערוכה, "בין חלב לירושלים", מנצח המעצב הישראלי עזרי טרזי, תערוכת שולחנות ייחודיים הדנים בהרס מלחמת האזרחים בסוריה.
עוד באתר לעיצוב הבית:
גם ראש הממשלה מגיע לפתיחות
"& Yes" בוחנת שאלות על עיצוב ישראלי עכשווי דרך עבודות של 26 מעצבים. "התערוכה עצמה מדגישה את האופי הבועט והניסיוני של עיצוב ישראלי עכשווי, השואף למצוא תשובות לשאלות של תרבות וחומר אך גם לפתוח שאלות חדשות ותמיד לאתגר את תפיסות העולם הקיימות", מסביר המעצב לוקה אור, אוצר התערוכה. ואכן, מנעד העבודות בתערוכה נע בין עבודות החוקרות טכנולוגיות כמיטב המסורת הישראלית החדשנית, דרך עבודות הדנות בסכסוך הישראלי-פלסטיני ועד לעבודות מחומרים שמקורם באדמה המקומית.
אמנם לעתים נטען כי איטליה ירדה מגדולתה בכל הנוגע להשפעה על עולם העיצוב, אך מדי שנה מוכיחה העיר מחדש שהיא עדיין בחזית ומאות אלפים מגיעים לבקר בשבוע העיצוב. "איטליה ידועה כמעצמת עיצוב וגם אם רבים מיהרו להספיד אותה, יש לנו עוד המון מה ללמוד מהאיטלקים", מספרת פרופ' דנה אריאלי, דיקנית הפקולטה לעיצוב במכון הטכנולוגי חולון. "העיצוב נתפס במדינה כנכס לאומי ולכן לפתיחה של הטריאנלה מגיע ראש הממשלה".
מובילים מהלכים מרתקים בחזית
פרופ' אריאלי גם לא מופתעת מהעובדה שדווקא הפקולטה לעיצוב נבחרה להציג בתערוכה הנחשבת. "יש לנו המון מה להציע: מעצבים ישראלים, בוודאי אלו שפועלים בפקולטה לעיצוב, נמצאים בחזית ומובילים מהלכים מרתקים. הפקולטה גאה להציג מוצגים מעוררי מחשבה בטריאנלה, בסיוע משרד החוץ הישראלי כמובן. גם בשבוע העיצוב תוצג עוד תערוכה של סטודנטים, שגם אותה אצר לוקה אור".
"השתתפות ישראלית הייתה חשובה למארגנים", מוסיף רפי גמזו, סמנכ"ל משרד החוץ וראש האגף לקשרי תרבות ומדע (קשתו"מ), שנמצא במילאנו לרגל פתיחת אירועי הטריאנלה. "זה עלה באופן ברור בשיחותי עם מנכ"ל הטריאנלה שמעריך מאוד את היצירתיות והחדשנות שלנו, איכויות שיש להדגיש בפעילות יצוא התרבות והיצירה האמנותית הישראלית". למרות המתיחות הבינלאומית, מדגיש גמזו, "ישראל לא תיעדר מפורומים ומאירועי תרבות בינלאומיים. גם כאן עשינו מאמץ גדול עם שותפינו הראויים להערכה רבה, ובין 40 מדינות כמו צרפת, בריטניה, יפן, קוריאה, סין, רוסיה וגם אירן ולבנון, לא ייפקד המקום של ישראל ושל העיצוב הישראלי".
הטריאנלה במילאנו, 12.9.2016-2.4.2016; התערוכה הישראלית תתקיים בבניין BASE
Via Bergognone 34, Milano, Italy
* הכותבת יעל חסיד הפיקה את התערוכה הישראלית בטריאנלה במילאנו מטעם המכון הטכנולוגי בחולון.