יש חובבי קפאין שהולכים לבית הקפה הקרוב לביתם כשמתחשק להם שוט אספרסו חזק או כריך, לעומתם יש את חובבי האסתטיקה שבוחרים את בית הקפה שלהם גם על פי המראה והאווירה השלטים בו. ולבסוף, יש את יושבי בית הקפה הסקרנים - אלו שמבקשים להכיר ולהתעדכן במקומות הכי מעוצבים ונחשבים, לא משנה כמה איכותי הקפה שמגישים בהם. לטובת כל הטיפוסים, הרשו לנו להכיר לכם שישה מבתי הקפה המעוצבים ביותר שפועלים כיום ברחבי העולם, כך שבנסיעה הבאה שלכם לניו יורק, טוקיו, שטוקהולם, קייפטאון, מדריד או בוקרשט - תהיה לכם לפחות נקודת ציון אחת שווה.
ניו יורק: בין תערוכה לתערוכה
כל מי שאוהב לבקר בתערוכות במוזיאונים יודע שלא מדובר במשימה פשוטה, ולעיתים מוצא את עצמו מבלה שעות ארוכות בהליכה ועמידה, כשראשו סחרחר מרוב חדרים ויצירות. אחד הדברים הכי טובים בסופו של יום רווי אמנות הוא לשבת בבית הקפה של המוזיאון, לשתות משהו ולתת לראש הזדמנות לעכל את כל מה שהעיניים לגמו. במשרד האדריכלים הניו יורקי קופר ג'וזף (Cooper Joseph) בחרו לעצב את בית הקפה של מוזיאון העיר ניו יורק (Museum of the City of New York- MCNY) באופן מושלם לרגע הזה: בטונים אלגנטיים ובמשחק פשוט בין שחור ולבן.
הכסאות - גם הם בתכנון המשרד - יוצרו בגבהים ובצורות שונות, ומעניקים למקום תחושה מעט שובבה. חלל בית הקפה מואר מכיוון חדר המדרגות באמצעות גוף תאורה מפוסל, ששילובו בקונסטרוקציה הכללית מייפה את החלל המעוצב בצנעה. בית הקפה, שמשמש גם את תושבי האיזור שאינם בהכרח מבקרים במוזיאון, בנוי בצורה חכמה וניתן לפרקו בקלות לטובת אירועים. אם אתם בסביבה אל תוותרו על הביקור במקום המיוחד הזה, שב-2015 עשוי להשתנות ללא היכר, כחלק מהתוכנית הכללית של שיפוץ ושימור המוזיאון.
טוקיו: סטארבקס למתורבתים
הדבר הכי מיוחד בעינינו בבית הקפה הזה בטוקיו היא העובדה שהוא שייך לרשת סטארבקס העצומה, ומכאן שהציפיה היא לעיצוב גנרי ומשוכפל - לא למה שאתם רואים פה. משרד האדריכלים היפני ננדו (Nendo) בחר לעצב את בית הקפה כחנות ספרים ענקית ועמוסת מדפים לבנים. על המדפים מסודרים ספרים בעלי כריכות בתשעה גוונים שונים - משמנת ועד חום, כשכל צבע מוקדש לסוג שונה של קפה: לאטה, אמריקנו, קפוצ'ינו וכדומה.
לקוחות בית הקפה יכולים לבחור ולהזמין את הקפה לאחר עיון בספרים השונים, כשהם מוצאים את הקפה שמתאים להם לאותו היום. צדה האחורי של עטיפת הספר מותאם לכוסות הטייק-אווי של סטארבקס, וניתן לעצב באמצעותן כוסות אישיות. הבחירה בעיצוב ספרייתי נקי לסניף של טוקיו הולמת מאוד את תושבי העיר, שכמעט תמיד ניתן לראות אותם קוראים בספר ברכבת התחתית.
שטוקהולם: בהשראת לוחמי שוורים
אחד המתכונים לעיצוב בית קפה מוצלח הוא מינון נכון של צבעוניות. אמנם מי שיעשה שימוש בגוונים עזים ומנוגדים יצליח למשוך את העין (ואת הלקוחות), אבל הישיבה במקום כזה עלולה להיות לא נעימה בסופו של דבר. בית הקפה Foam הוא מסוג המקומות שקשה להישאר אדיש אליהם, והשימוש בגוונים מפלטת האדום והוורוד נעשה בצורה משכנעת ומזמינה.
סטודיו Note משטוקהולם עיצב לתושבי ואורחי עירו בית קפה בהשראת לוחמי שוורים: תלבושתם והזוויות החדות שהם יוצרים לעיני הקהל במהלך האירוע המסורתי. המפגש הנוצר בין הקרירות הסקנדינבית, הבאה לידי ביטוי בעציות הפשוטה והסולידית של המרחב, לבין החמימות הספרדית הזולגת מהקירות במריחות צבע או בווילונות מייצרת מרחב מזמין ונעים. גם המנורות המשתלשלות מהתקרה נעשו בהזמנה מיוחדת, והן ממשיכות את המשחק בין הקור לחום.
קייפטאון: שיק של המהפכה התעשייתית
היופי של בית הקפה הדרום אפריקאי הזה נובע מהבחירה לעצב את כולו בסגנון Steampunk (תת ז'אנר של מדע בדיוני), והיופי המוקרן ממנו עוטף את הנכנס בשעריו ברומנטיקה תעשייתית. בית הקפה, המשמש גם כמטה של חברת Truth Coffee, נמצא בקייפטאון ומציג אובססיה רוויית קפאין ומלאה בחפצים, המשלבת תשומת לב לפרטים הקטנים.
הבניין המקורי שימש כמחסן ומשרד האדריכלים של מרטין הדלן (Haldane Martin) בחר להפשיט את הבניין עד ליסודותיו ולחשוף את עמודי הברזל, קורות הגג העשויות עץ אורן ואת קירות הלבנים המקוריים. בחלל המופשט נבנה בר בעל לוק ויקטוריאני, שמאחוריו מכונת קליית קפה מתכתית עם שיק של המהפכה התעשייתית. במרכז הקפה ניצב שולחן משותף באורך של 7.2 מטר, אליו מחוברים שרפרפים שניתנים להזזה. גם השולחן נבנה ברוח הז'אנר מצינורות מים תעשייתיים, והפלטה המרכזית מוחזרה מהתקרה שפורקה.
מדריד: תחושת החלל האינסופי
בית הקפה Tipos Infames הוא שילוב של אהבת המסורת האדריכלית של העיר מדריד, והתעוררות המודעות לחשיבותו של עיצוב מודרני עדכני. החלל המקורי שימש בעבר כמחסן תעשייתי, ובתוכו שולבו אלמנטים שונים שיוצרים מרחב מעניין ומושך לחובבי הקפה, היין והספרות. עמודי בטון פזורים בחלל הפתוח של הקפה ורצפות, קירות ודלתות בוורוד וכתום מונעים את הפיכתו לחלל סטרילי מהונדס.
הקומה השנייה משמשת כחנות ספרים ומקום לקריאה ועיון, ובין שתי הקומות מפרידה רצפת זכוכית שקופה, התורמת להומוגניות של החלל. בית הקפה, שעל העיצוב המרשים שלו חתום המשרד המקומי MYCC, מושך את תשומת ליבם של העוברים והשבים בזכות תחושת החלל האינסופי, שמציע לנכנסים בשעריו כל דבר אפשרי. מי שייכנס יוכל לבחור לשבת באחד החללים המחולקים באמצעות צבע הרצפה, או פשוט לשוטט בבית הקפה שכמו מזמין את אורחיו לסייר בו.
בוקרשט: אפקטים של אור וצל על הקיר
ההפתעה האחרונה מגיעה דווקא מבוקרשט, בירת רומניה, שנדמה שהחיבור הרשמי שלה למערב הביא עימו גם בשורה עיצובית. החלל שאתם רואים לפניכם נבנה כך שישמש כבית קפה במהלך היום וכבר קוקטיילים בשעות החשיכה. על העיצוב של Origo הופקד משרד האדריכלים Lama, שהצליח ליצור מרחב אורבני בעל אווירה רגועה באמצעות שימוש בחומרים ובצבעים טבעיים, ומעט ניגודים.
הצבע האפור הכהה מתנגש בעץ הבהיר, והחומריות החמה של האחרון עומדת בסתירה למתכת הקרה. מהתקרה משתלשלות 276 כוסות תה, ומיקומן מעל עמדת הבר מתכתבת מצד אחד עם כוסות יין ומשקה שלרוב נמצאות מעל ראשם של המוזגים, ומצד שני מהווה יצירת אמנות עם אפקטים של אור וצל על הקיר. בשעות הלילה מורם הבר מגובה של 80 ס״מ ל-110 ס"מ, והאווירה הרגועה משנה את אופיה כמו הצללים על הקירות.