נראה שמוחמד רזה דומירי גנג'י בן ה-24, סטודנט לפיזיקה שמתגורר בבבול, איראן, מצא את ייעודו האמיתי בצילום מסגדים משגעים ברחבי המדינה. גנג'י לימד את עצמו את אמנות הצילום על ידי צפייה בסרטונים ברשת וקריאת מאמרים בנושא. בניסיון להתנסות בצילום פנורמי, צילום נופים וצילום אדריכלי, החליט לפצוח לפני חמש שנים בפרויקט צילום מסגדים ברחבי איראן מנקודות מבט מפתיעות.
עוד באתר לעיצוב הבית:
- חלום: דירה שכורה ללא הגבלת תקציב
- חכם וחתיך: כך ייראה המטבח שלכם ב-2015
- נכס היסטורי: הדירה של רבין מוצעת למכירה
בירוקרטיה מתישה
את ההשראה לפרויקט קיבל אחרי שראה כמה תמונות ברשת של פנים הפירמידות במצרים ותהה אם יוכל גם הוא לצלם תמונות של אתרים היסטוריים חשובים. וכך עבר גנג'י מרחקים רבים כדי להראות לאנשים ברחבי העולם תמונות נדירות מאיראן - מדוגמת קליידוסקופ במסגד נסיר אל מולק (Nasir al-Mulk) בשיראז, הידוע כ"מסגד הוורוד", ועד תקרות גיאומטריות במסגד סוויד (Sevyed) באספהאן.
ברוב המסגדים מאפשרים לתיירים לצלם, אך אוסרים על צלמים מקצועיים לתעד את הבניינים הקדושים. "כדי לצלם צילומים מקצועיים, בעיקר בעזרת חצובה, דרושים היתרים מיוחדים לרוב המקומות הללו", סיפר גנג'י ל"דיילי מייל". "אני צריך לעבור את ההליך הבירוקרטי כדי להשיג את האישור כמה ימים לפני הנסיעה. זה תהליך לא פשוט והיו מקומות שבהם למרות האישור לא קיבלו את פני כראוי".
שילוב של כמה תמונות
לפי האתר שלו, גנג'י מאמין שהדבר החשוב ביותר בצילום הוא האור, מה שניכר מאוד ממשחקי האור והצל בצילומיו. "לרוב הבקרים הם הזמן הטוב ביותר לצילום מכל מובן", הוא אומר. "גם בגלל התאורה וגם כי יש פחות אנשים". גנג'י מרבה להשתמש בעדשות רחבות בצילומיו הפנורמיים. "זה מאפשר לי להראות את כל האזור בתמונה אחת. הרבה מהתמונות שלי הן שילוב של יותר משלוש תמונות".
אולם, זהו לא הטיפ הגדול ביותר שלו לחובבי הצילום. "תמיד תנסו לזהות את האלמנטים של המקום שאתם הולכים לצלם", הוא מלמד. "דמיינו את התוצאה הסופית לפני שאתם מסתכלים על הצילום הפנורמי".
ישראלים כנראה יצטרכו לחכות עוד שנים רבות, אם בכלל, כדי לחזות מקרוב בעושר המסגדים של איראן, אך במדינות אחרות, כמו אנגליה, לא מעט מבקרים מתחילים להגיע למדינה המוסלמית. לטענת יו"ר האגודה למורשת התרבותית, תיירות ועבודות יד באיראן (CHTHO), מסעוד סולטניפאר, "נסיעות לאיראן אטרקטיביות, חשובות וזולות לתיירים, והמדינה נהנית מיציבות פוליטית ובטיחות. אפשר להשיג ויזה תיירות לשבועיים ב-190 מדינות בנמלים ובשדות תעופה".
גנג'י מקווה להמשיך לצלם מקומות בעלי חשיבות היסטורית ודתית, גם של נוצרים ויהודים. עוד על הפרויקט באתר שלו או בעמוד הפייסבוק שלו.