ביום שישי יצטופפו המונים בעולם כדי לצפות בטקס הפתיחה של אולימפיאדת פריז 2024. הבירה הצרפתית מארחת את האולימפיאדה 100 שנה לאחר שאירחה את המשחקים האולימפיים בפעם האחרונה, ובפעם השלישית בתולדותיה. טקס הפתיחה ייערך בגני טרוקדרו ועל נהר הסן.
למשחקי הספורט הסוחפים, שמתחילים ב-26 ביולי ומסתיימים ב-11 באוגוסט, צפויים להגיע מיליוני חובבי ספורט מכל העולם, אבל זה לא אומר שמי שלא רכש כרטיס צריך להישאר במלון או להסתפק במסך הטלוויזיה. פריז העמוסה ממילא מלאת עניין למבקרים ושופעת מבנים שיעסיקו לא פחות ממשחקים אולימפיים. היא משלבת בנייה קלאסית ומודרנית וכוללת יצירות אדריכליות אייקוניות. אחת מהן, מרכז פומפידו, תחל בשנה הקרובה, בספטמבר 2025, שיפוץ מתמשך בן חמש שנים, שיסתיים לפי התחזית ב-2030.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> ומקום מיוחד לדייסון: הפנטהאוז של ההייטקיסטים בהרצליה
>> אחרי שראינו את הטיפ הזה עם הניילון הנצמד היינו חייבים לנסות אותו
בזכות השלד החשוף: מרכז פומפידו
את המבנה האייקוני של המוזיאון הלאומי לאמנות מודרנית אין אחד שלא מכיר, ולאו דווקא בגלל שבו שוכן המוזיאון הגדול ביותר לאמנות מודרנית באירופה. מרכז ז'ורז' פומפידו, שנבנה בתחילת שנות השבעים ונקרא על שם נשיא צרפת דאז, נמצא ברובע בובור. הוא תוכנן על ידי האדריכלים רנצו פיאנו וריצ'רד רוג'רס ופופולרי בזכות השלד החשוף שלו, העוטף את המבנה מבחוץ ומציג צינורות צבעוניים של תשתיות הבניין. המבנה לבן, המדרגות והמעליות באפור, האוורור בכחול, האינסטלציה בירוק, החשמל צהוב וכתום והמעלית והפירים באדום. בחזית דרגנוע שנראה כמו צינור המטפס עד ראש הבניין לתצפית מרהיבה של העיר. הכיכר שלידו הפכה למקום תוסס של מופעי רחוב.
לפני כארבע שנים אושרה תוכנית השיפוץ למרכז, כדי לפתור בעיות טכניות, לארגן את המרחב להקלת ההתמצאות, לעצב מחדש אזורי תצוגה ובגדול להמשיך את מורשתו כ"מכונה תרבותית חיה". מי שמגיע לפריז יוכל לתפוס אותו לפני שהוא סוגר את שעריו לשיפוץ שמוביל משרד האדריכלות הצרפתי מורו-קוסונוקי.
קרחונים מצופים בטון: מוזיאון קרן לואי ויטון (Fondation Louis Vuitton)
מוזיאון קרן לואי ויטון, הנטוע בין מדשאות ושטחים ירוקים נרחבים ביער בולון בפריז, מציג תערוכות אמנות עכשוויות מרחבי העולם, ומשלב בין בטון לקליפות של משטחי זכוכית צבעוניים. הוא מורכב מבלוקים לבנים שנדמים כמו קרחונים המצופים בלוחות בטון. מסביבם 12 מפרשי זכוכית הנתמכים בקורות עץ ומעניקים תחושה של תנועה, כשהם משקפים את המים, היער והירוק שמסביב.
המבנה, שבנייתו הושלמה בשנת 2014, יוצר חוויות של נוף ואמנות, פרי יצירתו של המתכנן, האדריכל האמריקאי בעל הגישה הנועזת, פרנק גרי. מבקריו טענו שזו "מתנה שהשכונה לא הייתה להוטה לקבל" או שמדובר ב"הנדסת יתר", אבל מנגד נחשב העיצוב למבריק, ומצטרף לתכנון יוצא הדופן שלו למוזיאון גוגנהיים או אולם הקונצרטים ע"ש וולט דיסני. עד אוגוסט מוצגת במקום תערוכה של האמנים אנדי וורהול וז'אן-מישל בסקיה.
מינימליזם היסטורי: בורסת המסחר (Bourse de Commerce)
במיקום מרכזי בפריז, ברובע הראשון, ניצב בניין הבורסה לשעבר בעל כיפת הזכוכית, שנפתח לציבור לפני שלוש שנים. השיפוץ שלו, שנעשה על ידי משרד האדריכלים של Tadao Ando בשיתוף משרד האדריכלים NeM מפריז והאדריכל פייר-אנטואן גטייה, מציג מינימליזם בתוך בניין היסטורי שבו מוצגת אמנות עכשווית, בין השאר האוסף הפרטי של האספן ואיל ההון הצרפתי פרנסואה פינו. קיר גלילי בן 9 מטרים יוצר גלריה מרכזית מתחת לכיפת הזכוכית מהמאה ה-19, וסביבו גרמי מדרגות המזמינים את המבקרים לצפות באמנות ובפרטי האדריכלות.
משרבייה מודרנית: מכון העולם הערבי (Institut du Monde Arabe)
מכון העולם הערבי הוא בניין מרשים בן 10 קומות שנבנה בשנות השמונים כדי לחזק את קשרי התרבות של צרפת עם מדינות ערב. הוא ניצב על גדת הסן ומציג תערוכות תרבות בנושא האסלאם. המבנה הושפע מהאדריכלות האסלאמית המסורתית ומתאפיין בחלונות עשויי שבכות ריבועיות. האדריכל בעל השם העולמי שהופקד על התכנון, ז'אן נובל, השתמש בשבכות כאלמנט המזכיר את המשרבייה הערבית עם חומרים מודרניים וטכנולוגיה מתקדמת. מאות צמצמי מתכת ממוחשבים נפערים ונסגרים בהתאם לכמות האור.
אינטימיות עתידנית: בניין התזמורת הפילהרמונית של פריז (Philharmonie de Paris)
עוד מבנה שתוכנן על ידי האדריכל ז'אן נובל הוא מבנה הפילהרמונית ברובע 19, מחוץ למרכז העיר. הוא נפתח ב-2015 והמעטפת המתכתית שלו, המורכבת מ-340 אלף אריחי אלומיניום, מקנה לו מראה מודרני עתידני, כמו סלע המתנשא על גבעה מפארק דה לה וילט. הגג שגובהו 37 מטרים מציע נוף פנורמי לעיר ופרבריה. יש בו 2,400 מושבים, יותר מ-1,000 כלים ויצירות אמנות. למרות הקיבולת הגדולה, בחלל מתקיימת תחושה אינטימית, ויש לה הסבר מתמטי: המרחק בין המנצח לצופה הרחוק ביותר הוא 32 מטרים, לעומת 48 מטרים באולם הקונצרטים "סאלה פלייל" המיועד לקהל קטן יותר.
ספינה רב תכליתית: אולם הקונצרטים La Seine Musicale
האדריכל היפני שיגרו באן תכנן ב-2017 אודיטוריום במתחם מוזיקה שכולל גם אולם קונצרטים רב תכליתי על אי באמצע הסן ליד הפרברים המערביים של פריז. המתחם נראה כמו ספינה השטה עם ביצת זכוכית ועליה מפרש פאנלים סולאריים. פנים האודיטוריום עטוף מסגרת עץ עם זכוכית, ואם בוחנים היטב רואים שנוצרה בו דוגמת מגני דוד.
בלתי נפרד מקו הרקיע: מגדל מונפרנאס (Montparnasse Tower)
מי שמאס באייפל אבל מעוניין בתצפית מרהיבה לעיר מהקומה ה-56, יכול לטפס לאחד המבנים הבולטים של פריז - מגדל מונפרנאס. הוא נמצא בשכונת מונפרנאס בפריז ותוכנן על ידי האדריכלים רוז'ה סובו, אז'ן בודואן, אורבן קסן ולואי וואם דה מריאן. הבניין, המתנשא ל-210 מטרים, הוא השני בגובהו בעיר, ומאז בנייתו בתחילת שנות ה-70 נחשב חלק בלתי נפרד מקו הרקיע של פריז. ממרפסת התצפית שלו נשקפים נופים פנורמיים כולל מגדל אייפל עצמו, שער הניצחון וקתדרלת נוטרדאם.