חן שפר, 29, עובד בחברה שמתעסקת בצילומי אוויר. מלבורן, אוסטרליה
מידע כללי: מלבורן היא העיר השנייה בגודלה באוסטרליה, הממוקמת לחופה הדרומי ביותר של היבשת המרוחקת. היא ידועה כעיר מגוונת ורב תרבותית, ביתם של כמה ממוסדות ההשכלה הגבוהה הטובים ביותר באוסטרליה ובמקביל, גם כעיר הצפופה ביותר במדינה. בשנת 2011 היא דורגה במקום הראשון מבין 140 הערים הטובות ביותר למגורים בעולם של ה"אקונומיסט".
לפי האתר Average Rent המרכז מכירי שכירות ממוצאים בכל אוסטרליה, שכר הדירה הממוצע בעיר נע בין 1,000-5,000 דולר אוסטרליים (3,170-15,800 שקל), כתלות במיקום ובגודל הדירה. על דירות קטנות במרכז העיר תשלמו כ-1,700 דולר אוסטרלי לחודש בעוד בפרוורים המרוחקים יותר דירה שכזו תעלה כמעט 400 דולר פחות ותעמוד על 1,350 דולר אוסטרלי לחודש. על דירות גדולות יותר במרכז העיר תשלמו כ-3,000 דולר אוסטרלי ויותר. עם זאת, מעבר לפרברים יוריד את המחיר בכ-1,000 דולר בממוצע ושם, בדרך כלל, תוכלו גם למצוא בתים פרטיים ולא רק דירות.
על מה חותמים? תנאי השכירות באוסטרליה מזכירים מאוד את אלו הישראלים. עם זאת, יש כמה הבדלים מבחינת החוזה והתשלומים ששווה לתת עליהם את הדעת: בתחילת תקופת השכירות תתבקשו להשאיר לבעל הדירה פיקדון (bond) בסכום השווה לשכר דירה של ארבעה שבועות. שכר הדירה עצמו פעמים רבות מחושב לפי תשלום לשבוע ולא לחודש. הדרך לחתימה על חוזה יכולה להיות ארוכה ומייגעת ופעמים רבות תתבקשו להביא לבעל הדירה שלל אישורים, תדפיסים והמלצות לפני שיסכים להכניס אתכם לדירה. עם זאת, מהרגע שיש בידיכם חוזה שכירות דירה חתום, בעל הדירה אינו יכול לפנות אתכם, אלא אם אתם מפרים את התנאים בחוזה.
שכר ממוצע בעיר: 4,340 דולר אוסטרלי (13,800 שקל)
כמה זמן? חמש שנים
כמה כסף? "אני משלם 1,173 דולר אוסטרלי לחודש (3,700 שקל). הדירה משופצת אבל ישנה. יש בה שני חדרי שינה, סלון, מרפסת וחניה. בחדר הנוסף הכנסתי עוד דייר וככה אנחנו מתחלקים בהוצאות, כך שיוצא לי לשלם חצי מהכל".
חשבונות: "חשבון חשמל מגיע מדי שלושה חודשים ונע בסביבות ה- 250 ל-550 דולר אוסטרלי (793-1,744 שקל) תלוי בעונה. בחורף יקר יותר, מן הסתם, אבל היציאות והבילויים מצטמצמים במידה ניכרת גם כן. יש כיריים חשמליות, אז אין גז בדירה וחשבון המים, גם הוא מגיע פעם בשלושה חודשים ונע בין 100-150 דולר אוסטרלי (300-475 שקל)".
מה כלול? "הריהוט בדירה ניקנה על ידי ידידה שלי (גלית) שגרה איתי, וסידרה לי דיל מדהים מבעלת הבית הקודם שלה שרצתה להיפטר מתכולת הבית. אלף דולר אוסטרלי לסלון עם ספות מפנקות, שתי מיטות מאיקאה, מייבש כביסה וכלי מטבח. אפשר גם לרהט את הדירה כמעט בחינם אם יוצאים לסיבוב בשכונות, שבדרך כלל שופעות בשלל מציאות ברחוב. יש לי המון חברים שסידרו לעצמם אחלה ריהוט ככה, וכמובן יש את K-Mart שם המחירים פשוט מגוחכים".
איפה? "בחרתי לגור באזור מרוחק יחסית, כדי להוזיל את עלות המחייה שלי ולהשקיע את הכסף בדברים אחרים שאני אוהב. תחבורה ציבורית יש דקה מהדירה ויש לי גם מכונית. אני גר בדרום מזרח העיר כ-20 קילומטר מהמרכז בפרבר שנקרא באנטלי איסט".
בישראל: "הגעתי לאוסטרליה לפני חמש שנים, שנה לאחר שסיימתי את השרות הצבאי שלי, ככה שלא יצא לי להשכיר דירה בארץ".
למה עברת? "אני עובד בחברה שמתעסקת בתצלומי אויר (תצ"א) שהעסיקה אותי עוד בזמן ששהיתי בארץ. כמו כל דבר בחיים, ההתחלה לא הייתה פשוטה אבל המדינה המדהימה הזאת סוחפת ומאוד קל להתאהב במנטאליות האוסטרלית שבבסיסה מרוחקת משאר יבשות העולם. עם הזמן התחלתי להרגיש את החופש והחירות, בעיקר בצורת מחשבה שלי. הבנתי שאפשר לעשות דברים אחרת ושאני לא שונה משאר בני האדם שגרים פה ובכלל. קצב החיים פה עדיין יותר איטי ביחס לשאר העולם, ככה שיש יותר זמן לפנאי וחיים אישים חוץ מעבודה, ואני לא מדבר רק מנקודת מבט אישית אלה הרבה יעידו על כך שזה נכון.
"בעיקרון, זה רע לכלכלה האוסטרלית ולכן אני מאמין שזה משתנה ככל שההגירה הולכת וגוברת. למרות יוקר המחיה, היחס בין שכר לצריכה מאוד הגיוני, ואפשר להתקיים בכבוד גם עם לא מרוויחים ערמות של כסף. אני כרגע לא רואה את עצמי חוזר לארץ, למרות שאני גם לא שולל את זה. אני בסך הכול אוהב את הארץ ומתגעגע למשפחה ולחברים, והמרחק עושה את זה לא פשוט גם בשבילי וגם לאנשים שרוצים לבקר".
הכי טוב במלבורן: "מלבורן היא עיר מדהימה. מאוד ידידותית מבחינה תחבורתית, יש בה כל הזמן אירועים תרבותיים ובינלאומיים בעיקר בתקופת הקיץ. החורף ארוך ולא קל, אבל מתרגלים".