שני אחים (27 ו-24) רצו להמשיך לגור במשק של הוריהם במושב בשרון, אבל ביחידות דיור נפרדות. בני המשפחה ביקשו מרון שינקין לתכנן בית אחד מחולק לשתי יחידות, בשטח של 150 מ"ר, לצד חוות הסוסים במשק. כששינקין הגיע למקום הוא נתקל בסככת ברזל ששימשה כאורווה ודיר עיזים, הוקסם מיופייה, ושכנע את בני המשפחה לבנות את המבנה החדש מתחת לסככה.
הוא תכנן שתי יחידות דיור, כל אחת שטחה 75 מ"ר, והן קיבלו אישור בוועדה לתכנון ובנייה (כבית שני במשק). הכניסה לכל אחת מהיחידות היא דרך הצלע הארוכה, למרכז החלל הציבורי המלבני הכולל סלון, מטבח ופינת אוכל. מסדרון קטן מוביל לחדר השינה וחדר הרחצה, ולשתי היחידות יש חדר כביסה משותף וכן מרפסות. הוחלט שעמודי הסככה יושארו חשופים בתוך הבית, וגם בבנייה החדשה להשאיר את החומרים במצבם הגולמי והחשוף. הבנייה נמשכה 11 חודשים.
לבניית הקירות הוחלט להשתמש בבטון שיושאר חשוף. מכיוון שבבטון החשוף נראית הטקסטורה של הטפסה (התבנית) שאליה יוצקים אותו, נבנו הטפסות מקרשים חדשים, משוייפים ונקיים. אחד האתגרים העיקריים בפרויקט היה יציקת הבטון לטפסות העץ דרך הסככה הבנויה. לצורך כך פורקו כמה פאנלים בגג, ודרך הפתחים הוכנסה משאבת הבטון. לאחר היציקה הזהירה הוחזרו הפאנלים. בנוסף, גם הרצפה, כולל מדרגות הכניסה לבית, וחדרי הרחצה נוצקו בבטון מוחלק, מה שדרש תכנון מדיוק של כל פרטי הניקוז והצנרות. "היה לנו חשוב לצקת את הכל ביום אחד כדי שגון הבטון יהיה זהה בכל המבנה", מדגיש שינקין, ומוסיף שכאשר הבטון נותר חשוף יש צורף להקפיד במיוחד, "מכיוון שכבר בשלב הזה אנחנו עוסקים גם בשלד וגם בעבודת הגמר".
התקרה וחלק מהקירות חופו בעץ ששויף, נצבע ולוטש שוב לקבלת טקסטורה טבעית וחשיפת העיניים, ומעל תקרת העץ הותקן בידוד טרמי ואקוסטי איכותי. בפתחים הותקן פרופיל ברזל בלגי בגון חלודה, וכדי להגיע לגוון המדויק נעשו ניסיונות רבים בגוונים שונים, כולל ערבוב צבעים. "כשמתקינים פרופיל בלגי במבנה עם קירות בטון חשוף ורצפת בטון מוחלק, יש צורך בתכנון מוקפד מכיוון שאי אפשר להזיז ולשנות בקלות, והתיקונים נראים לעין. לצורך כך עשינו תוכניות מדויקות ודרשנו שכל בעלי המקצוע יגיעו לכל פגישה בשטח כדי למנוע טעויות", מסביר שינקין. החלונות מוצללים בצלוני עץ פנימיים, ופרגולה גדולה מעץ גושני, שתוכננה כהמשך לצורת הגג, מצלה על קירות הזכוכית הפונות לחוות הסוסים.
מערכת החשמל בוצעה מצינורות פנצ'ר חשופים על הקירות, כולל השקעים והמתגים. "רצינו צינורות חשופים כדי לקבל ציור או טקסטורה על הקיר ולהדגיש מהיכן מגיע החשמל ולאן הוא הולך", אומר שינקין. במבנה הותקן מערכת מיזוג VRF עם תעלות פח חשופות ופתחים בחיתוך CNC בחלק הגבוה של התקרה ולאורך כל הבית. "אחד האתגרים היה לעגן את תעלות הפח החשופות ללא חיבור כלפי מעלה לתקרה. לצורך כך נמתחו כבלים ממתכת בין שני קירות ואליהם חוברה התעלה", הוא מסביר.
המטבחים נבנו בצורת רי"ש ובמרכזם שולחן אוכל. צלע אחת כוללת ארונות גבוהים, מקרר ותנור, ובצלע השנייה ארונות נמוכים ומשטח עבודה מנירוסטה, כולל כיור שנבנה עם המשטח. משטח הנירוסטה מחפה את הקיר בגובה 12 ס"מ כדי למנוע חדירת מים ולכלוך. בדירה הצפונית צלע הארונות הגבוהים בנויה מקונסטרוקציית מתכת בשילוב דלתות ומגירות מעץ אורן, והארונות הנמוכים צבועים בכחול. בדירה הדרומית צלע הארונות הגבוהים צבועה בירוק עם חיפוי נירוסטה, והארונות הנמוכים מעץ בשילוב מתכת בגון החלונות.
בתחילת הפרויקט נבנו מחיצות עץ לסימון חלוקת החדרים. בהמשך המחיצות פורקו ונבנו קירות פנימיים מבלוקים חשופים. העץ של המחיצות שימש את בעלי הבית לבניית שולחנות האוכל ושידות הטלוויזיה. קירות חדרי הרחצה חופו בטיח טדלקט, שנמרח בשכבות כדי לקבל מרקם של עננות עדינה. על הטיח נמרח סילר מט כדי להגן עליו.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
תכנון ועיצוב: סטודיו רון שינקין
פיקוח: רון עטיה
בלגי ברזל: עוז גלעדי