בעיר הרצלייה חוגגים את פתיחת שנת הלימודים בהתרגשות שיא: 20,094 תלמידים חנכו את מוסדות החינוך השונים בעיר, שחלקם עברו מייקאובר דרמטי. במהלך חופשת הקיץ בוצעו עבודות שיפוץ ושדרוג מסיביות של רבים מבתי הספר וגני הילדים בעיר על ידי עיריית הרצליה, שעלותן נאמדת בלמעלה מ-43 מיליון שקלים. בתי ספר אחרים - כמו בית הספר הדמוקרטי שמתוכנן על חורבותיו של מבנה נטוש, מתוזמנים לשנים הבאות, והחדשים ביותר הם חלק משכונת גליל ים החדשה שנבנתה באחרונה בכניסה לעיר החוף המישורית.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> יפה כמו המשפחה שגרה בה: הצצה לבית של שלום מיכאלשווילי
>> יפו: את הים אפשר לראות כמעט מכל חלון בדירה
רבין, פרס והרצוג בגליל ים
מוסדות החינוך בהרצליה מונים 169 גני ילדים, מתוכם 3 גנים חדשים ו-23 גני חינוך מיוחד. 19 בתי ספר יסודיים, 8 חטיבות ביניים, 5 תיכונים ו-58 כיתות חינוך מיוחד וכן ביה"ס מפתן ארז, אולפנת צביה ותיכון אחי"ה. בנוסף לתנופת הבנייה, ובשיאו של משבר החינוך ומצוקת כוח האדם, נקראו מורים פנסיונרים לחזור למערכת החינוך וביוני האחרון אף הוצע לתלמידי כיתות י' ללמוד תואר ראשון בחינוך ולקבל תעודת הוראה כבר במהלך הלימודים בתיכון; מודל מקומי פורץ דרך ותכנית ראשונה מסוגה בישראל. "גני הילדים ובתי הספר בעיר ריקים אז הסתערנוווו", הצהירה העירייה בפייסבוק באמצע אוגוסט, אבל בכל רחוב בעיר קולטים שהעשייה בעיצומה.
"מדיניות העירייה נבנית על אסטרטגיה שבוחנת תדיר את צרכי התושבים בהווה ובעתיד ולפיה נגזרות הפעולות הנדרשות לעתיד לבוא", אומר מנכ"ל החברה לפיתוח הרצליה, אבי נעים. "יחד עם זאת, הקצב בו קורים דברים בעיר מעורר התפעלות והחברה לפיתוח מנהלת מעל 100 פרויקטים גדולים ומורכבים בו זמנית. העיר ומוסדותיה הפכו להיות מודל לרשויות רבות שעולות לרגל ללמוד את התכנון האדריכלי והפדגוגי של מוסדות החינוך, התרבות והספורט בעיר, ואנו בחברה לפיתוח הרצליה גאים להיות חלק מהמהפכה המשמעותית הזו".
מתחם הדגל שנחנך הוא קריות החינוך החדשות בשכונת גליל ים, המתפרש משני צדדיו של כביש הכניסה לעיר, שדרות שבעת הכוכבים. המתחם כולל גני ילדים, בתי ספר ומרכז קהילתי שבו צפויים ליהנות התושבים מפעילות חוגית, אירועים ומפגשי תרבות. בבניית מוסדות החינוך בגליל ים הושקעו כ-900 מיליון שקלים. מאחר שבנייה בסדר גודל כזה אינה אפשרית מתקציב משרד החינוך, נוהגת כל רשות מקומית להוסיף עד 30 אחוז לתקציב המשרד. בקריית החינוך בהרצליה השקיעה העירייה 50 אחוז מהתקציב.
מצד אחד של הכביש ממוקמת קריית החינוך ע"ש יצחק רבין, שמתחדשת בימים אלה עם הקמת קמפוס ענקי חדש, הכולל תיכון חדש שייקרא חנה סנש ואת חט"ב יד גיורא ותיכון הנדסאים הקיימים - כ-4,500 מ"ר שיכילו שני מבנים, 20 כיתות לימוד, מעבדות, אודיטוריום, ספרייה, חדר מדיה-טק וקפיטריה. הפרויקט צפוי להסתיים בספטמבר 2024.
מצידו השני של הכביש קריית החינוך ע"ש שמעון פרס עם – אותה ניתן לראות כשנכנסים לעיר, ולידה קריית החינוך ע"ש הרצוג. במתחם נוסף ייבנו 7 גני ילדים ובמתחם אחר ייבנה שבט צופים.
קריית החינוך פרס
כוללת בית ספר יסודי, חטיבת ביניים ותיכון. מלבדם יוקמו שני אולמות ספורט, שלושה מגרשי ספורט ומתנ"ס קהילתי. המרכז הוא קמפוס ענקי בתכנון אדריכלי ופדגוגי בסטנדרטים בינלאומיים ומשתרע על כ-32 דונם. המתנ"ס הוא השלב האחרון אליו נכנסים לביצוע והוא יוקם בתוך שנתיים. יהיו בו חמש קומות פעילות וקומת מרתף, אולם מופעים של כ-300 מקומות ישיבה, חללי פעילות ספורטיבית למגוון גילאים, חללי לימוד מגוונים, חדרי עבודה שיתופיים בסגנון "ווי-וורק" וחללים רב תכליתיים. הוא ייבנה מעל חניון עם יותר מ-400 מקומות חנייה. המבנה יעמוד בסטנדרטים גבוהים של איכות בנייה ובנייה ירוקה וצפוי להיות מוקד משיכה לפעילות קהילתית בקנה מידה גדול.
המבנים של קריית החינוך פרס תוכננו על ידי אדריכל ערן זילברמן ממשרד "רגבים+ אדריכלים". "בית הספר של היום הוא מוטה חוויה, סקרנות ושייכות לעומת בית הספר ההיסטורי מוטה השליטה, שכיוון את תלמידיו, כמו במפעל, לצאת מוכנים לעבודה. זו גישה שלא מתאימה לעידן האינדיבידואלי שלנו ולכן בתי הספר היום נראים יותר כמו בית או בית מלון ולא כבית כלא. במקום קירות אפורים, חלונות מסורגים ושומר בכניסה, בית הספר הוא היום 'עיר בזעיר אנפין' עם חלל כניסה, חללים אינטימיים, ספרייה, אזור אכילה וחצר שהיא לא תוספת אלא חלק אינטגרלי מהמבנה. בבית הספר נעמי שמר, למשל, כיתות הקרקע כוללות דלתות לחצר ואפשר להוציא החוצה שולחנות וללמוד שם".
View this post on Instagram
בית הספר קיבל ארבעה כוכבי בנייה ירוקה, בין היתר בזכות סקיי לייט (גג זכוכית) גדול בליבו, שמכניס אור טבעי מסונן, מייתר תאורה מלאכותית ומאפשר לאוויר החם לעלות למעלה. מחיצות ניידות בין כיתות מאפשרות ניתוק או חיבור בין חללים, והכיתות פונות לצפון כדי להיחשף לאור טבעי לא ישיר. "קיר מסך מקשר במלואו עם ריאה ירוקה וחוץ, כך שהבניין מדבר את התוכן שלו ומתפקד כמו 'חוות נמלים', כשהוא מייצר השתקפות של פעילות", מסביר זילברמן. המבנה מחופה חומרי גמר קשיחים במראה של עץ ולוחות לבנים ועשויים אלומיניום ו-HPL, שהוא פורמייקה עבה ודחוסה, העמידים לתנאי חוץ ולאורך זמן. "במדינה דלת תחזוקה חשוב לייצר מבנה שיידע לעמוד בפגעי הזמן. טיח שהיה נהוג עד עתה הוא חומר אטימה ולא חומר גמר, ולכן המבנים החדשים שאנחנו מתכננים יזדקנו באופן מיטבי".
עוד במתחם אודיטוריום עם 244 מקומות ישיבה, ספרייה עירונית שתשרת בשעות אחה"צ את התושבים, חדר מחול וחדר מייקרים עם הדפסות תלת ממד, חריטה וחיתוך ממוחשב. מאחר שהמבנה ממוקם בקו בניין אפס לרחוב, הוא עצמו מהווה דופן לרחוב ומונע הצבת גדרות עם ברזנטים, מדבקות ו"אווירה של כלא", מוסיף זילברמן. בנייתו של בית הספר, כמו גם בנייתם של שאר המבנים בקריית החינוך, מייתרת את רוב הגדרות עם חלונות מגובה 2 מטרים, שערי כניסה עם בקרה וכניסה נפרדת לשעות אחר הצהריים.
קריית חינוך הרצוג
מתחם קריית החינוך ע"ש חיים הרצוג בגליל ים משלב בתוכו בית ספר יסודי (ע"ש יצחק שמיר) בן 18 כיתות, מבנה של 5 גני ילדים, אולם ספורט (ע"ש יהודה סטרולוביץ') בגודל בינוני, שבט צופים וחניון ציבורי תת קרקעי לשימוש התושבים. "כמות השימושים המרובה, צורת המגרש הלא רגולרית והרצון לייצר מתחם חינוכי מתקדם בלב שכונת גליל ים החדשה היוו אתגר תכנוני לא פשוט", אומר אדריכל אלי גוטמן מ"אלי גוטמן – גיורא גור אדריכלים". "בסופו של דבר, העיצוב והתכנון המוקפדים של המתחם, יחד עם ההשקעה של מחלקות העירייה שליוו את התהליך, משקפים את התפיסה של עיריית הרצליה, ששמה לה את תחום החינוך בראש סדר העדיפויות".
לדבריו של גוטמן, התכנון יושב על מספר עקרונות: צמצום כמות הגדרות והסורגים שיוצרים תחושה של כלוב, ויצירת מתחם בו המבנים עצמם תוחמים את החצר המרכזית. "כך גם כלפי חוץ מתקבלת חזית בנויה, וגם כלפי פנים, חצר בית הספר מרגישה יותר מוגנת ועטופה". עיקרון נוסף הוא חיבור השטחים הפתוחים לפארק גליל ים הסמוך, מה שמגדיל תחושתית את החצרות, ושימוש בחצר כשטח לימודי וריאה ירוקה - גג של אחד מאגפי בית הספר מתפקד כחצר עליונה ומשמש לשיעורי גינון וחקלאות לתלמידי בית הספר. גם קמפוס הרצוג זכה בארבעה כוכבים של בנייה ירוקה.
וברחבי העיר
הרצליה הירוקה: מחוץ לקריות החינוך החדשות וכהמשך טבעי לתהליך חידוש ושיפור מתחמי החינוך בעיר, מתחילות בימים אלו עבודות הביצוע לבנייה מחדש של בית ספר הנדיב, בתכנון אלי גוטמן – גיורא גור אדריכלים. הפרויקט כולל בית ספר חדשני עם 24 כיתות, חללי למידה משותפים, חדר תקשורת, ספרייה חדשנית, חלל רב תכליתי גדול וגגות מקורים וירוקים, מבנה דו קומתי של מעון יום וגני ילדים ושני מגרשי ספורט מקורים. חצר בית הספר תוקם סביב שני עצי פיקוס עתיקים וגדולים ותכלול בין היתר כיתת חוץ מקורה מתחת למבנה בית הספר. על גג אולם הספורט יוצבו פאנלים סולאריים ויחד עם מערכות הבקרה והחיסכון בכל המבנים, יקדמו את המתחם לאיפוס אנרגיה.
בשכונת הרצליה הירוקה המערבית תפעל השנה גם חטיבת ביניים חדשה, אלתרמן, למדעים ספורט ואומניות ברוח each ועל פי תקן בנייה ירוקה ברמה של שלושה כוכבים. בחטיבה יהיו ארבע קומות ו-24 כיתות, מגרש ספורט, חניון גדול, אודיטוריום, ספרייה המשקיפה לחצר, אולם רב תכליתי וקפיטריה. הבנייה צפויה להסתיים בשנת 2025, ועד אז התלמידים ילמדו זמנית בחטיבת הביניים החדשה בקריית שמעון פרס בגליל ים.
עוד בשכונת הרצליה הירוקה מערבית מרכז מדעים מחוננים: מבנה בן 5 קומות עם קומת גג, המהווה חצר לביה"ס למחוננים בשטח של כ-4,400 מ"ר. המרכז ייתן מענה לילדים משלב הגן ועד לתיכון ויהיו בו שתי כיתות גן לילדים מרחבי העיר, מרכז לקהילה, מרכז קיימות ומועדון שחמט.
סמוך למרכז מדעים מחוננים, וכחלק ממנו, תוצב בעתיד חללית לימודית צמוד לטיילת רחוב אלתרמן. החללית עמדה בעבר בפארק השעשועים בתל אביב ועוברת בימים אלה שיפוץ, חידוש והתאמה כדי להפוך למתחם חללית חווייתית עם 12 כיסאות דינמיים ומשקפי VR. החללית תעניק חוויה חינוכית לילדים ולילדי הגיל הרך באמצעות סרטונים על החלל, גוף האדם ועוד.
שכונת ויצמן: חט"ב בן גוריון מתחדשת במקביל למבנה הקיים עם מבנה חדש בן 24 כיתות אם ו-5 כיתות חינוך מיוחד, חללי למידה חדשנים, מעבדות, חדרי ספח, מנהלה, ספרייה, אודיטוריום עם כ-230 מקומות ישיבה וגג ירוק פעיל.
ב"רגבים+ אדריכלים" עובדים על תכנון בית הספר הדמוקרטי בשכונה, שההיתר לבנייתו יתקבל בחודשים הקרובים והעבודות צפויות להתחיל ב-2024. "מדובר במעשה הירוק הנשגב ביותר, משום שהעירייה לקחה מבנה שעמד כפיל לבן במשך עשרות שנים ותוכנן לקופת חולים, ומתכוונת להשמיש אותו לרווחת הקהילה כמקור כוח עירוני בשכונת ויצמן המתחדשת", אומר זילברמן. המבנה יעבור שיפוץ עומק מסיבי בסטנדרטים מחמירים של בנייה ירוקה ומודעות אקלימית ותתווסף לו קומה חדשה. "בית הספר עתיד להיות על אזורי, יכיל 18 כיתות לימוד מא' ועד י"ב, כולל כיתת גן, ומתוכננים בו חללי תמך רחבים, אזורי התכנסות ולמידה מחוץ לכיתות האם, כולל מרפסות משחק בקומות העליונות", מוסיפים בחברה לפיתוח הרצליה.
מרכז העיר: כחלק מתנופת ההתחדשות העירונית מוקם אגף חדש לבית הספר היסודי שז"ר, עם חזית מחופה בזכוכית עם גרפיקה צבעונית, שמונה כיתות לימוד חדשות, חדרי ספח ללימודים פרטניים, מעבדות וחדרי צוות סביב חלל מרכזי בגובה שלוש קומות, המיועד לפעילויות גמישות של לימוד, מנוחה ומשחק והוא פונה אל חצר פנימית. בקומה העליונה יוקם אולם ספורט ללימודים ולקהילה.
כך כשעיר עפה קדימה, גם התלמידים עפים איתה. "בכל רחבי העיר מתחדשים בתי ספר וגני ילדים, מוקמים קמפוסים בסטנדרטים פדגוגיים שטרם נראו בישראל, בית ספר דמוקרטי חדש, בית ספר ירוק, מרכז מדעים מחוננים יחיד מסוגו בארץ ועוד, והעיר הופכת לאבן שואבת לאוכלוסיות, שהחינוך, הספורט והתרבות חשובים להן כמו גם האוכלוסיות הוותיקות שנהנות מקפיצת המדרגה של העיר", מסכם נעים.