הבניין הישן של מפעל "עלית", שחלקו המעוגל משמש בשנים האחרונות את המחלקה לאמנות של מכללת שנקר, לבש תפאורה חדשה לרגל חגיגות 100 שנים לרמת גן. המחווה החגיגית, בהפקת "אלקטרה טרגט", הפכה את המבנה ההיסטורי לממלכה נוטפת שוקולד וממתקים, כאילו מדובר בבית של עמי ותמי או בבית החרושת האגדי של ווילי וונקה מספר הילדים "צ'ארלי והשוקולדה" ומהסרטים שבאו אחריו. 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

» זה מה שנעמה עשתה מקרטונים שמצאה בזבל

» אתם ממש לא רוצים את הדבר הזה במקלחת שלכם

"מפעל עלית מתעורר לחיים עם הרבה שוקולד, בזוקה, עלמה ועוד – בית הממתקים הראשון בישראל קם לתחייה ומצופה במיצג אינסטגרמי מקסים של ממתקים ענקיים לצפייה ולצילום אישי שאסור לפספס", כך כתב ראש עיריית רמת גן כרמל שאמה הכהן בדף הפייסבוק שלו, ועורר את הרשת. בין היתר גם את כתבת האדריכלות של הארץ, נעמה ריבה, שהגיבה עם אימוג'י משועשע שלא מדובר במיצג אלא מקסימום מיצב, והוסיפה שהקישוטים הם בעיקר "דבילים, מתחנפים ואינפנטיליים".

בניין עלית מצופה ממתקים (צילום: איתי סרולוביץ, עיצוב הבית)
צילום: איתי סרולוביץ, עיצוב הבית
בניין עלית מצופה ממתקים (צילום: פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
צילום מסך ההזמנה של כרמל שאמה הכהן | צילום: פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים
 

בית החרושת המוכר עומד בצומת ז'בוטינסקי, ארלוזורוב ואבא הלל, דרך הגישה העיקרית למרכז תל אביב לבאים מרמת גן וקרוב למתחם הבורסה. הוא נבנה בשנת 1933 על ידי אליהו פרומצ'נקו, איש עסקים ציוני מרוסיה ובעליו של בית חרושת לשוקולד, שעם עליית הנאצים לשלטון העביר את עסקיו לארץ ישראל. המבנה תוכנן על ידי המהנדס שלמה פונרוב בסגנון האדריכלות הבינלאומית שהיה מקובל אז ותאם את ייעודו כמבנה תעשייתי.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by קבוצת בן צור (@benzur_group)

 

במתחם בית החרושת, שגודלו כ-15 דונם, נבנו מספר מבנים שמרביתם נהרסו אחרי סגירת המפעל ב-2007 והמעבר של חברת עלית למפעלה החדש בנוף הגליל. מבנה בית החרושת הראשון ובניין משרדי ההנהלה שהוצמד אליו בשנת 1935 הם היום בבעלות העירייה. המבנה ההיסטורי של בית החרושת מיועד לשימור על ידי משרד האדריכלים אמנון בר אור - טל גזית ולהסבתו למבנה ציבור, שישמש בין היתר את שנקר. סיון אברג'ל, האדריכלית האחראית על הפרויקט במשרד, אומרת כי הפרויקט נמצא כעת בשלב הטיפול בהיתר, בתקווה שייצא לביצוע ב-2023. לפי הפרסומים, חלק ממפעל השוקולד יתפקד כנראה כמוזיאון שוקולד.

 

מפעל עלית מכוסה ממתקים (צילום: פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
מתוך עמוד הפייסבוק של קבוצת שטראוס | צילום: פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

ברשת כאמור לא יכלו להתעלם מחגיגת המטעמים הוויזואלית וכתבו שאי אפשר לא לחייך כשעוברים שם וכי זו הדרך "לעורר בניין משעמם ומכוער", או שמדובר במיצג קסום ברוח ארמונות דיסני ובתחפושת לבניין שחסרה בו רק המכשפה מהלונה פארק. אחרים ציינו כי בניין באוהאוס לא זקוק לקישוט, ויש מי שהיו מעדיפים לראות סממנים יהודים במקום מקלות סבא המזכירים את חג המולד. אבל רובם בעיקר מתפעלים מתמונת הנוף החדשה במרחב העירוני, גם אם היא זמנית.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Roei Cohen Korman (@roeiki247)